OPG Frezija

Where flowers are our inspiration
kale u svim bojama

Kale

Teško je naći cvijet s tako duboko ukorijenjenim kulturno-povijesnim značajem kao što je kala. Popularan je izbor za vjenčanja, kao i druge romantične praznike i prigode. Postoji razlog za to. Baš kao što i drugi cvjetovi imaju jasno simbolično značenje ili povezane emocije, tako je to slučaj i sa kalama. Svojim bijelim laticama boje slonovače i bujnim zelenim listovima, ovo elegantno cvijeće više je od nečega što je lijepo staviti u vazu. U stvari, to se cvijeće traži već stoljećima.

“Nije bilo potrebe za riječima – primatelj je mogao prepoznati zamišljenu poruku samo odabranim cvjetovima i načinom na koji su poredani.”

Ovaj je cvijet prvi put katalogiziran sredinom 1700-ih. Kala je porijeklom iz južne Afrike, a ima izuzetnu snagu – može nastaviti rasti u vodi pa čak i preživjeti mraz. Ne čudi što naziv Kala dolazi od grčke riječi za ljepotu. Njihov značaj ima više od pukog izgleda. Tijekom viktorijanskog razdoblja u 19. stoljeću, postojao je bum za cvjetni jezik koji je značio da je određeno cvijeće povezano s izražavanjem određenih osjećaja. To znači da je slanje nekome buketa cvijeća značilo vrlo specifičnu poruku koja se temelji na značenju cvijeća. Nije bilo potrebe za riječima – primatelj je mogao prepoznati zamišljenu poruku samo odabranim cvjetovima i načinom na koji su poredani. Kala igra ulogu u kršćanskoj uskrsnoj službi kao simbol Isusova uskrsnuća. Na mnogim slikama i drugim umjetničkim djelima kroz povijest Kala je prikazana s Djevicom Marijom ili Anđelom Navještenja. Zbog toga je povezana s svetošću, vjerom i čistoćom. Uz to, kako cvjetovi procvjetaju u proljeće, postali su simboli mladosti i ponovnog rođenja.

#KALE

Kale su obično bijele boje, ali dolaze i u raznim bojama, uključujući žutu, ružičastu, zelenu, ljubičastu, narančastu i crnu. Dok bijela prirodno znači čistoću i nevinost, ružičasta konotacija divljenje i uvažavanje. Ljubičasta je često povezana sa strašću. Žuta može nositi mnoštvo značenja, ali obično je povezana sa zahvalnošću.

Ostavi komentar

WhatsApp chat