OPG Frezija

Where flowers are our inspiration

Što se ne ošišaš? Izgledaš kao krizantema!

P. G. Wodehouse

Ako možeš biti cvijet, kakav bi bio? Pa, ako želite izazvati dubok osjećaj sreće, radosti i širokog raspona pozitivnih emocija, tada je to cvijet krizantema. Zanimljivo je znati da su unatoč prevladavajućem pogledu na pozitivne konotacije cvijeta krizanteme, u nekim kulturama krizanteme povezane s negativnim emocijama. Prekrasan cvijet poznat je po svom dubokom značenju i reprezentaciji koji se proteže kroz generacije i različite kulture.

Prvi poznati primjerak cvijeta krizantema zabilježen je u drevnim kineskim rukopisima koji datiraju iz 15. stoljeća prije Krista. Cvijet se u velikoj mjeri koristio kao biljni lijek u drevnoj Kini. Daljnji povijesni dokaziza to je kineski grad Chu-Hsien, prikladno nazvan po cvijetu, što znači “grad krizantema”.

“Neka OPG Frezija bude vaš prvi izbor za krizanteme. Sigurno se nećete razočarati”

Cvijet krizanteme nije stekao značajnost sve dok se u 8. stoljeću nije probio do Japana. Od tada se smatrao važnim simbolom japanskog prijestolja i postao je prihvaćen kao carski grb i pečat. Do danas, u Japanu postoji festival u kojem se slavi cvijet krizanteme, nazvan „Kiku no Sekku“, što znači „Festival sreće“.

Švedski botaničar Karl Linnaeus bio je prvi znanstvenik koji je opisao cvijet i dao svoje znanstveno ime kada je cvijet postao poznat zapadnom svijetu. Od tada se diljem zapadnog svijeta uzgaja i puno sorti ovog cvijeta. U 2014. godini bilo je već oko 27 000 sorti cvijeta krizantema.

#KRIZANTEME

Krizanteme su poznate po svom negativnom i pozitivnom značenju koje se razlikuju od regije do regije:

* U Australiji se cvijet krizanteme često smatra službenim cvijetom za Majčin dan. Daju se kao poklon majkama na dan ili nošeni u čast umrlim dušama majki izgubljenih u smrti

* U Kini je cvijet povezan s bogatstvom kao i dugim, ispunjenim životom. Također simbolizira “novi život” ili “reinkarnaciju.” Stoga se cvijet često nudi kao poklon starijim osobama ili novorođenčetu.

* Za viktorijane cvijet krizanteme predstavlja prijateljstvo i dobre želje

* Japanci krizanteme povezuju s moći i kraljevstvom. Nudi se i kao poklon za proslavu jeseni, jer cvijet cvjeta u ovom razdoblju.

* U Hrvatskoj, Belgiji, Mađarskoj, Litvi, Francuskoj, Poljskoj, Austriji i drugim dijelovima Europe, cvijet krizanteme koristi se na sprovodima i kao spomen cvijeće u čast mrtvima. Na tim se mjestima krizantema često povezuje sa smrću.

Stoga je apsolutno važno znati što cvijet krizanteme znači ljudima gdje živite prije nego što ga ponudite. To znači različite stvari za različite ljude.

Ostavi komentar

WhatsApp chat