Nitko se ne želi oprostiti od svog vjenčanog buketa . Pogotovo ne nakon mukotrpnog planiranja i izrade budžeta za cvijeće u kojem je pažljivo odabiran svaki cvijet. Nakon svega što je uloženo u njihovo stvaranje, nije iznenađenje da parovi često pitaju kako sačuvati svoje cvijeće.

Ako svoje cvijeće želite zadržati zauvijek, možete — a za to postoje brojni načini. Želite da vaše cvijeće izgleda kao na dan vašeg vjenčanja? Pokušajte upotrijebiti metodu silika-gela ili voska. Ovo su najbolje mogućnosti da izvorna struktura i boja budu netaknute. Ili pretvorite svoj buket u umjetničko djelo pritiskom, konzerviranjem u epoksidnoj smoli ili profesionalnim bojanjem. I naravno, uvijek postoji isprobana metoda gdje buket objesite naopako na suhom mjestu i osušite ga.

 

Moj savjet broj jedan za nekoga tko želi sačuvati svoje cvijeće je da odluči koji će način biti najpraktičniji i može se lako primijeniti u vašem domu. Ovo umjetničko djelo moći će te prikazati u vašem domu tijekom cijele godine i biti će vam lijepi podsjetnik na vaše vjenčanje.

Čitajte dalje kako biste naučili kako sačuvati svoje voljeno cvijeće i držati ga zauvijek kao uspomenu na vaš poseban dan.

Kako sačuvati vaš vjenčani buket

Pritisnite cvijeće

prešano cvijeće u okviru

Da biste utisnuli svoj vjenčani buket, odaberite onoliko cvijeća koliko želite, čak i cijeli buket kao što je ovdje prikazano, i rasporedite ih na papir za herbarij kako bi se lako odvojilo nakon pritiska. Rasporedite cvijeće na način na koji ste zadovoljni tijekom ovog koraka, jer nakon što se osuši i pritisne, nećete moći njime manipulirati. Budite sigurni da ste brzi kad pritisnete cvijeće, najviše ćete uspjeha imati kad je cvijeće još svježe i podatno.

Cvijeće položite između dva lista kuhinjskog papira i dodatno obložite starim novinama. Potom ga  pritisnite teškim knjigama. Ostavite da se suši sedam do 10 dana. Nakon što su cvjetovi ravni i suhi, možete ih rasporediti i uokviriti kako želite.

Imate samo jedan pokušaj očuvanja cvijeća. Ako ne želite riskirati pronađite nekoga čiji stil volite i nemojte se bojati tražiti od njega prilagodbe. Vi ste ta koja ga zauvijek čuva.

 

Objesite cvijeće naopako da se osuši

objesi cvijeće da se osuši

Još jedan jednostavan način da sačuvate svoj vjenčani buket je da ga osušite na suhom zraku. Odvojite stabljike jednu po jednu kako bi svaka imala najbolji mogući oblik.

Zatim ih objesite naopako na suho, tamno područje, poput ormara na hodniku. Neka se svi cvjetovi suše na zraku najmanje tjedan dana i duže ako je potrebno. Kad se osuše posložite ih u vazu ili napravite vijenac sa svojim suhim cvijećem. Bonus – ako ste zadržali vrpcu od buketa – svakako je upotrijebite na vijencu!

Ako sami sušite cvijeće, pazite da postupate s posebnom pažnjom jer će osušene stabljike postati vrlo lomljive.

Koristite silika-gel za očuvanje cvijeća

buket osušen u silika gelu

Silika-gel nije stvarni gel već porozni pijesak koji djeluje tako da apsorbira vodu i osuši cvijeće za jedan do sedam dana. Ova metoda omogućuje da vaše cvijeće izgleda najbliže onome kako je izgledalo na dan vjenčanja.

Silika-gel za sušeno cvijeće možete naručiti preko Amazona. Napravite podlogu od silikagela u hermetički zatvorenoj posudi i ugnijezdite svoje cvjetove u pijesku. Zatim nježno prelijte silikagel oko latica, pazeći da oblik cvijeta nije narušen. Nastavite puniti dok se spremnik ne napuni do vrha i zatvorite poklopcem. Obavezno provjerite je li posuda nepropusna za zrak ili bi vaše cvijeće moglo podleći plijesni od bilo kakve vlage.

Silikagel također lijepo čuva boju cvijeta. Kad prođe tjedan dana, pažljivo uklonite cvijeće i poprskajte ga sprejom za fiksiranje ili lakom za kosu.

Sačuvajte svoje cvijeće epoksidnom smolom

cvijeće u epoksi smoli

Također možete koristiti prozirnu epoksidnu smolu kako biste sačuvali svoje cvijeće u ukrasnim oblicima. Da biste napravili ovo umjetničko djelo od smole, nabavite kalup u lokalnoj zanatskoj radnji u bilo kojem obliku koji želite, poput kugle ili kocke. Napola ga napunite epoksidnom smolom i nježno posložite cvijeće u tekućinu. Napunite je do vrha i pustite da se osuši. Nakon što skinete kalup, imat ćete prekrasan ukras i vaš vjenčani buket zauvijek.

Ne želite se sami baviti projektom? Također možete poslati cvjetove iz svog buketa i zamoliti umjetnika da ih sačuva u smoli.

Umočite svoje cvijeće od vjenčanja u vosak

ruža u vosku

Voštano cvijeće nije trajni oblik očuvanja, ali produžit će život vašeg cvijeća do šest mjeseci i zadržati izvorni integritet i boju netaknutima. Nećete moći razlikovati svježe cvijeće od onog umočenog u vosak osim ako ga ne dodirnete.

Da biste sačuvali buket voskom, trebat će vam parafinski vosak i lonac. Otopite vosak u kipućoj vodi (ne preko 85 stupnjeva) dok tekućina ne postane ujednačena i glatka. Zatim uključite štednjak na nisko, tako da se smjesa voska lagano ohladi, ali je i dalje topla.

Zatim uzmite najbolje cvjetove (izbjegavajte one koji su zamrljani ili uvenuli) i lagano ih umočite u otopinu voska. Odmah ih izvucite i objesite naopako. Nakon što se osuše, imat ćete lijepo očuvano cvijeće još nekoliko mjeseci.

Naručite umjetničku sliku s vašim vjenčanim buketom

buket cvijeća ulje

Iako slika vašeg vjenčanog buketa ne čuva stvarno cvijeće, to je još uvijek lijep način da sačuvate buket. Budući da vaše cvijeće nikada neće izgledati isto nakon vašeg vjenčanja, čak i uz gore navedene metode čuvanja, lijepo je imati trajni podsjetnik na cvijeće u punom sjaju.

Naručite svog omiljenog umjetnika da oslika interpretaciju vašeg omiljenog aranžmana ili buketa. Može biti doslovno ili apstraktno koliko želite, a to je vjerojatno najbolji dio. Od akrila do akvarela do minimalnih crteža, zasigurno ćete pronaći opciju koja će odgovarati vašem stilu.

Nadam se da ste pronašli ideju kako sačuvati svoj vjenčani buket da mu se možete diviti duže od samo jednog dana. Možda nije na odmet spomenuti da ako mislite bacati buket uzvanicama na svom vjenčanju, savjetujemo vam da naručite jedan jednostavni samo za tu prigodu. Tako će vaš buket ostati sačuvan.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu