Štetočine i bolesti biljaka mogu doći s bilo kojeg mjesta – s otvorenog prozora, odjeće, nove biljke ili kućnih biljaka koje su ljetovale na otvorenom i unesene unutra bez prethodnog čišćenja. Kada su uvjeti  idealni za štetočine i odsutni prirodni grabežljivci, nametnici će nekontrolirano procvjetati. Iz tog razloga bitno je poznavati najčešće nametnike na biljkama, gdje ih pronaći i kako ih brzo i učinkovito iskorijeniti.

Čim se nametnici uoče, uspostavljanje programa integriranog upravljanja nametnicima (IPN) najbolji je način da ih se brzo zaustavi. Dobar IPN program zahtijeva razumijevanje nametnika, njegovog životnog ciklusa i najboljih načina da ih se ubije korištenjem praktičnih, organskih metoda.

Održavajte biljke u dobrom zdravlju (biljke pod stresom ispuštaju hormone stresa koji privlače štetnike), provjeravajte i čistite nove biljke prije nego što ih unesete u dom. Čak i uz najbolju njegu, namtnici se pojave. Popis u nastavku uključuje pet najčešćih nametnika na kućnim biljakama, kako ih uočiti i učinkovite načine upravljanja njima. Svi ovi štetnici napadaju širok izbor uobičajenih kućnih biljaka.

Uobičajeni štetnici kućnih biljaka:

1.  Lisne uši

 

 

 

 

 

Identifikacija (nimfe i odrasli) : Odrasle jedinke su male, dosežu 2-4 mm i mogu biti prozirne zelene, žute, crvene ili smeđe. Imaju fine, štapićaste noge i gomoljasto tijelo. Ženke mogu biti krilate i nositi jaja i žive nimfe. Nimfe lisnih uši izgledaju kao manje verzije odraslih jedinki i postižu reproduktivnu zrelost samo osam dana nakon što se izlegu. Jaja lisne uši su eliptična i pojavljuju se na donjoj strani listova. Treba ih ostrugati ili ukloniti lišće na vidiku.

Oštećenja i lokacija : Ovi insekti koji sišu imaju usne organe nalik na cijevi koji se koriste za sisanje sokova iz zdravih listova i stabljika – često na mjestima rasta. Izlučuju trag slatke, ljepljive medljike koja privlači mrave. Zaraženo lišće često opada. Visoka populacija može smanjiti plodnost i cvatnju te uzrokovati opći pad kvalitete biljke.  

Upravljanje : Lisne uši se lako ubijaju. Krhke insekte možete isprati mlazom vode iz slavine u sudoperu ili kadi. Postupite tako da obrišite sve zaostale vlažnom krpom. Pustite da se listovi i stabljike osuše, a zatim poprskajte insekticidnim sapunom koji nosi pečat OMRI Listed®, što znači da je odobren za organsko vrtlarstvo. Provjerite površinu tla kako biste bili sigurni da lisne uši nisu pale na podnožje biljke i poprskajte s još insekticidnog sapuna ako niste. Nastavite provjeravati i tretirati u vrijeme zalijevanja sve dok nema znakova lisnih uši.  

Napomene : Infestacije lisnim ušima potiču pojavu folijarne bolesti, crne čađave plijesni. 

2.  Mušice

 

 

 

 

 

Identifikacija (jaja, ličinke i odrasle jedinke) : Odrasle jedinke su malene, tamne, krilate muhe (4 mm). Polažu sitna, bistra jaja na površinu vlažnog tla. Jaja se izlegu u male crve koje stvaraju sjaj na tlu gdje se hrane. Ličinke se izlegu, hrane i pupiraju u roku od samo 17 dana, stoga postupajte brzo kada ih prvi put vidite.

Oštećenja i lokacija : Ličinke se hrane korijenjem, algama, gljivicama i vlažnom organskom tvari u prvih 2 do 4cm površine tla. Ličinke koje se hrane korijenjem najviše štete malim biljkama i sadnicama. 

Upravljanje : Mokro tlo ih najviše privlači. Kao prvi korak upravljanja, dopustite da se površina tla osuši između zalijevanja. Također možete razmotriti zalijevanje s dna kako biste izbjegli površinsku vlagu. Drugi način je prekrivanje površine tla anorganskim pokrovom, poput šljunka, krupnog pijeska ili umjetnom mahovinom. U ekstremnim slučajevima, površine tla mogu se tretirati piretrinskim sprejom kada su vidljive mnoge ličinke. Odrasle populacije mogu se odrediti i upravljati pomoću žutih ljepljivih traka, koje ih zarobljavaju i ubijaju.  

Napomena : mušice šire gljivične bolesti koje uzrokuju gušenje sadnica i trulež korijena biljaka,  pitij  i  fitoftoru .  

3.  Bijele mušice 

 

 

 

 

 

Identifikacija (jaja, nimfe i odrasle jedinke) : Bijele mušice polažu nakupine sitnih, bijelih jaja na donjoj strani lišća. Šest dana nakon polaganja izlegu se u mikroskopske puzavice koje se zakače za tkivo lista, počnu sisati i ostaju nepokretne. Narastu u veće nimfe, postaju omotane (slično kao ljuskavi kukac) i pretvaraju se u male, svijetle bijele mušice. Završavaju jedan životni ciklus – od izleganja do odrasle osobe – za samo 30 dana.

Oštećenja i lokacija : Bijele mušice su insekti koji probijaju, sisaju i koji imaju usne dijelove poput cijevi koji se koriste za sisanje sokova iz zdravih listova i stabljika. Najčešće se nalaze na donjoj strani listova. Poput lisnih ušiju, za sobom ostavljaju ljepljivi talog. Populacije brzo rastu i uzrokuju strašna oštećenja biljaka koja rezultiraju opadanjem listova i općim lošim stanjem biljke. 

Upravljanje :  Donja strana listova može brzo postati prekrivena oblacima sitnih, destruktivnih bijelih mušica, nimfi i jajnih masa ako se brzo ne zbrine. Ako ih pronađete, uklonite najzaraženije listove, osobito one s jajnim masama i nimfama. Spremite ih i zbrinite. Zatim provjerite sve okolne biljke. Obrišite sve lišće i stabljike s insekticidnim sapun, ako je moguće. Lagano ostružite jajne mase koje nisu brojne. Nastavite prskanjem biljaka insekticidnim sapunom ili Neem uljem. Nastavite s postupkom čišćenja i prskanja dok sve ne nestanu.  

Napomena : Bijele mušice prenose razne virusne bolesti – još jedan razlog zašto ih treba brzo zaustaviti.  

4.  Paukove grinje 

 

 

 

 

 

Identifikacija (odrasli) : Postoji nekoliko vrsta ovih osmokrakih grinja koje oštećuju biljke, no najčešće su paukove grinje s dvije pjege. Grinje su malene, ali populacije mogu brzo eksplodirati. Zaraženo dno listova prekriva se sitnim grinjama (1 mm ili manje) koje stvaraju male mreže. Čini se da vrhovi listova imaju sitne žute ili bijele mrlje na mjestima gdje su grinje isisale sok lista. Ako sumnjate da biljka ima grinje, napravite test na papiru. Uzmite čisti papir, držite ga ispod listova, a zatim tapkajte listovima o papir. Ako sićušni insekti padnu i počnu puzati uokolo, onda vaša biljka ima paukove grinje. Brzina životnog ciklusa ovisi o temperaturi (26°C je optimalno) i kreće se od pet do dvadeset dana, od jajeta do reproduktivne odrasle štetočine.

Oštećenja i lokacija : Kao i kod bijele muhe, paukove grinje imaju tendenciju da favoriziraju donju stranu lišća, ali mogu prekriti i nježnije listove i vrhove stabljike. Sićušni insekti koji sišu i uništavaju tkivo lišća tako što isuše stanice lista, jednu po jednu. Loše zaraze mogu uzrokovati opadanje lišća i ozbiljno propadanje biljaka.  

Upravljanje :  Nakon što primijetite oštećenje uzrokovano paukom, vaša je zaraza vjerojatno već značajna. Počnite uklanjanjem najzaraženijeg lišća. Zatim poprskajte, operite i temeljito obrišite stabljike i lišće. Također preporučujem uklanjanje i zamjenu gornjeg sloja tla, gdje bi se grinje mogle nalaziti, i obrišite posude kako biste ubili sve što bi moglo zalutati. Na kraju biljke poprskajte insekticidnim sapunom ili uljem Neem. Nastavite s testiranjem na papiru, očistite i poprskajte sve dok svi znakovi grinja ne nestanu. 

5. Vunaste uši

 

 

 

 

 

Identifikacija (jaja, ličinke i odrasle jedinke) : Vunaste uši teško vam mogu promaknti. Pamukaste su, bijele boje i obično se nalaze u pukotinama stabljike i listova te na nježnim tkivima. Gotovo nevidljive nimfe, puzavice, izlaze iz jajašaca i mogu puzati nekoliko cenitematara kako bi našle drugo mjesto na biljci za večeru ili pronašle novu žrtvu. Puzavci se razvijaju u odrasle vunaste uši (3-5 mm), koje su ovalne, pamukaste, bijele boje i lako se razbijaju (unutrašnjost im je narančastožuta). Životni ciklus im traje od šest tjedana do dva mjeseca.

Oštećenja i lokacija : Vunaste uši su vrlo učinkoviti usisni insekti koji će brzo isisati život iz biljke ako se ne kontroliraju. Populacija im brzo raste, a također se brzo šire s biljke na biljku. Mogu se naći svuda po zaraženim biljkama, ali se često grupiraju i hrane se u zaštitnim zglobovima listova i stabljika.  

Zbrinjavanje : Mora se posvetiti ozbiljna pozornost i temeljita njega kako bi se prevladala zaraza vunastim ušima. Započnite odvajanjem zaraženih biljaka od zdravih. Puzavci su ono što otežava kontrolu. Gotovo ih je nemoguće vidjeti, ali mogu puzati nekoliko centimetara, stoga počnite s čišćenjem biljaka, posuda i svih površina u blizini biljaka ako ih pronađete. Također se preporučuje osvježavanje površinskog tla (3 centimera). Na kraju pošpricajte biljke – počevši od donje strane listova i pukotina stabljike i lišća. Otopina 10-25% izopropil alkohola (1/4 šalice izopropil alkohola na 3/4 šalice vode i protresite da se sjedini) dobro djeluje. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost neposredno nakon tretmana, jer može doći do opeklina lišća. Dostupni su i komercijalni sprejevi za vunaste uši. Budite temeljiti, repetitivni i marljivi u liječenju i možete pobijediti ove nametnike.  

Napomena : lijepljenje dvostrane ljepljive trake na rub lonaca za biljke može zarobiti vunaste uši i spriječiti ih da napuste biljku.  

 

Ljepljive zamke za praćenje štetočina sobnih biljaka 

 

 

 

 

 

Nametnike kućnih biljaka koji lete, kao što su bijele mušice i lisne uši, privlače žute ljepljive zamke. Ako imate puno biljaka, isplati se postaviti ove zamke oko biljaka kako biste utvrdili je li prisutan neki od ovih štetnika – što je više štetnika na zamci, to je problem gori. Ove zamke također pomažu u ubijanju letećih odraslih štetočina. Žute ljepljive zamke mogu se kupiti online ili u većini vrtnih centara.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu