Bliži se vaš veliki dan i želite cvjetnom dekoracijom oduševiti brojne goste, ili pak samo želite unijeti dozu svježine i glamura u vaš dom? Profinjenost, glamur, a istovremeno decentnost ono je na što ciljate? Buket božura u tom slučaju pravi je izbor. Ipak, prije same kupnje, dobro je upoznati se sa cvijetom i njegovim značajkama, ne bi li vaš buket trajao što duže i pritom izgledao što bolje.

Povijest Božura

 

Neodoljivi te u posljednje vrijeme sve popularniji božur, biljka je bujnih cvjetova koji osim u Europi raste i u istočnoj Aziji, te Sjevernoj Americi, a broji između 25 i 40 vrsta. Ime Božura potječe iz grčke mitologije. Paeon je naime bio doktor bogova na planini Olimp, te je izliječio ranjenike Aresa i Hada.

 

Božur može rasti na dva načina. Kao grmolika biljka ili pak kao listopadno drvo. Specifičnost grmolikih božura jest ta što zimi u potpunosti uvenu, da bi na proljeće ponovo izrasli. S druge strane drvo božura tokom zime gubi svoje lišće, ali zadržava drvenaste stabljike.

Cvjetovi dijelimo božura dijele se u 4 skupine – jednostavni, dupli anemonemorfni, te poludupli, dok veličina same glave cvijeta varira od 5 pa sve do preko 15 centimetara. Osim raskošnim cvjetovima, božuri će uljepšati prostor vašeg stola i svojim brojnim bojama ; od bijele do nježno žute pa sve do  decentne ružičaste i raznih nijansi crvene.

O popularnosti ovoga cvijeta dovoljno govori i podatak kako drvo božura u Japanu nosi u naslovu spomenutu titulu ”kralja cvijeća”.

Božur je  uz cvijet šljive tradicionalni floralni simbol Kine. Iz tog je razloga kroz povijest bio čest motiv brojnih umjetničkih djela. Cvijet  božura često je oslikavan uz pticu dugog repa, kineski  simbol prosperiteta i dugovječnosti.

Božur drugog imena peonija proljetni je cvijet, što znači da mu sezona optimalno traje od svibnja do srpnja, međutim po želji može se naravno nabaviti u cvjećarnicama i van srca sezone. Početak sezone u svibnju, jedan je od razloga zašto ćete božur pronaći i pod imenom majska ruža.

oslikani božuri

Božur kao nezamjenjivi ukras svakog stola

 

Buket mirisnih proljetnih božura najljepši je ukras za vaš stol. Uz buket božura uživati ćete u pogledu na bogate velike cvjetove žarkih boja, koji će vašem prostoru istovremeno dati dozu elegancije i veselja.

Božur u vazi može trajati doista dugo, no treba voditi računa da se izaberu najzdraviji cvjetovite poštuju određena pravila. Prekrasan buket božura potrajati će duže ukoliko se odlučite za kupnju pupoljaka. Za provjeru cvijeta, najbolje je dodirnuti pupoljak.  Mekani pupoljci blizu su otvaranja, te su samim time odličan izbor za vaš stol.

 

Vazu s božurima napunite vodom sobne temperature, tako da pokriva tri četvrtine stabljike samog cvijeta. Ako ih želite dohraniti, vodi možete dodati i malu žličicu šećera. Oponašanje stvaranja šećera kao kod procesa fotosinteze, pomaže cvijeću da dulje ostane svježe. Također, važno je mijenjati vodu svaki drugi dan, kako bi izbjegli pojavu bakterija. Još jedan trik za produžetak trajanja božura jest i rezanje stabljike pri mijenjanju vode.

 

Kada govorimo o aranžiranju buketa božura koji će krasiti vaš stol, važno je uzeti u obzir težinu cvjetova, te ih je pametno u vazi složiti mrežasto, tako da cvjetovi jedan drugome služe kao oslonac. Također pripazite na opadanje donjih latica, jer su upravo one najvažnija potpora za tešku glavu cvijeta.

Ukoliko se odlučite za dodavanje drugog cvijeća, to nikako ne bi trebale biti oštre vrste, kako se latice božura ne bi oštetile.

buket božura

Buket božura kao savršen vjenčani odabir

 

Dan vjenčanja najvažniji je dan u životu svake mladenke. Dan kada želite da sve izgleda besprijekorno i baš onako kako ste željeli. Cvijeće se naravno nameće kao najvažnija stavka pri uređenju interijera ili eksterijera lokacije vjenčanja.

Bez obzira je li vaše vjenčanje  jednostavno i prirodno ili pak moderno i glamurozno, božuri su izvrstan izbor za vaš veliki dan. Korištenje samih božura, bez dodatka drugog cvijeća, dati će cijelom činu još dodatni dojam glamura i luksuza. No, ako ipak želite kombinirati božure sa drugim cvijetom, klasične ruže ili primjerice lizijantusi izvrstan su izbor, za posebnu dozu elegancije.  Ukoliko se odlučite za kombinaciju božura sa manjim cvijećem, kao što su mini ruže, ili popularno zelenilo, vaši će aranžmani, kao i vaš vjenčani buket božura poprimiti moderniji i donekle ležerniji stil.

Za koju god kombinaciju se odlučili, jedno je sigurno, božur će uz vas biti zvijezda vjenčanog dana.

 

Na kraju, nije na odmet ponoviti kako je buket božura odlično rješenje u svakoj prilici. Kao dio vjenčanog buketa, vjenčanog ili kuhinjskog stola; božur će svakoj prilici i prostoriji dati notu luksuza i elegancije. Time će uspješno opravdati svoj naziv ”kralja cvijeća”, a  vi ćete biti na visini zadatka.

Mirta Paoletić

Mirta Paoletić

Gost pisac za OPG Frezija

Svestrana jezikoslovka koja pisanjem članaka spaja posao i zadovoljstvo.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu