Cvjetni tepih u Bruxellesu je događanje koje privlači mnoštvo posjetitelja iz Belgije, susjednih zemalja, ali i puno međunarodnih putnika s drugog kraja svijeta.
Ako i vi razmišljate posjetiti Bruxelles radi ovog prekrasnog spektakla, ali niste sigurni što očekivati ili vidjeti, onda je ovaj članak za vas.
U ovom članku možete pročitati o cvjetnom tepihu u Bruxellesu i pronaći sve praktične informacije za svoj posjet.

Što je cvjetni tepih u Bruxellesu

 

Baš kao što i samo ime govori, briselski tepih za cvijeće tepih je izrađen od cvijeća. To zapravo nije tepih, samo tako izgleda … Cvjetni tepih ogroman je i nalazi se na glavnom gradskom trgu u Bruxellesu, te na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Sastoji se od stotina tisuća šarenih cvjetova begonije.

Sa 77 m duljine i 24 m širine ovaj tepih je masivan (ukupna površina je 1800 metara kvadratnih). U izradu se utroši do milijun komada svježeg cvijeća, postavljenog u uzorke, i vrlo je impresivan prizor.

Ujutro na dan otvorenja, preko 100 volontera okupi se kako bi izradili tepih. Nakon postavljene kompozicije, gradski trg pretvori se u masivni tepih za manje od 8 sati.

Svaki cvjetni tepih je unikatan i za svaki festival odabire se drugačija tema.

 

  • 2004. godina

• Godine 2008. tema je nadahnuta francuskim dizajnom i bojama iz 18. stoljeća.

2008 cvjetni tepih
2008 belgijski cvjetni tepih
  • 2010. dizajneri tepiha počastili su Belgijca Hermana Van Rompuya , prvog predsjednika Europske unije , slikama povijesnih belgijskih simbola uz logo Europske unije .
briselski cvjetni tepih 2010

• 2012. godine tepih je izložio boje Afrike, nadahnute tradicionalnim tkaninama i plemenskim kostimima.

belgijski cvjetni tepih 2012

• Grad Bruxelles je 2014. odao počast 50. godišnjici turskih imigranata . Turci su u Belgiju došli 1964. godine kada su obje zemlje potpisale bilateralni ugovor o dobrodošlici imigrantima tijekom gospodarskog procvata.

tepih brisel 2014
cvjetni tepih 2014

• 2016. godine na tepihu je prikazan japanski dizajn kojim je proslavljeno 150 godina prijateljstva između Belgije i Japana.

2016 belgijski cvjetni tepih

• 2018. godine na tepihu su se nalazili kulturni elementi iz države Guanajuato u Meksiku. Uključujući simboliku iz kultura Chupícuaro , Otomí i Purépecha . Uz begonije, tepih je sadržavao i dalije, nacionalni cvijet Meksika.

2018 tepih brisel

• 2020. događaj je otkazan zbog pandemije.

Kada je sljedeći cvjetni tepih u Bruxellesu

Cvjetni tepih u Bruxellesu postavlja se svake dvije godine (na parne godine) vikendom oko Velike Gospe sredinom kolovoza.
Uvijek se postavlja u četvrtak, svečanim otvaranjem navečer, a ostaje izložen do nedjelje.
Sljedeće izdanje cvjetnog tepiha u Bruxellesu trebalo bi se održati sredinom kolovoza 2022. godine.

Kratka povijest

Prvi cvjetni tepih u Bruxellesu datira iz 1971. godine, ali tek 1986. postaje redovita dvogodišnja tradicija.

Ovaj događaj organizira neprofitna organizacija. Zajedno s grupom profesionalnih pejzažnih arhitekata i dizajnera odabiru temu za sljedeći cvjetni tepih. To može biti bilo što, od određenog događaja do cijelog kontinenta.

Nakon odlučivanja o temi izrađuje se dizajn i odabiru boje. Zatim se rade proračuni kako bi se znalo koliko će cvijeća biti potrebno za tepih. Jasno je da događaj s toliko svježe rezanog cvijeća zahtijeva dobru prethodnu pripremu …

Nije slučajno da su begonije najčešće korišteno cvijeće za stvaranje cvjetnog tepiha u Bruxellesu. Dolaze u vrlo širokoj paleti boja i otporne su na sve vremenske uvjete, od sunca i ljetnih vrućina do kiše i hladnoće … Nadalje, Belgija je jedan od najvećih svjetskih izvoznika cvijeća begonije.

Cvjetni tepih ponekad je ukrašen i malim fontanama. Navečer se obično priredi svjetlosna i glazbena predstava koja traje cijelo vrijeme trajanja događaja.

Izvorni tvorac originalnog briselskog cvjetnog tepiha, belgijski arhitekt Etienne Stautemans, izrađivao je cvjetne tepihe od 1950-ih. Tijekom godina njegov je tim stvorio preko 180 cvjetnih tepiha u velikom broju europskih gradova, u Argentini, a također i u SAD-u. Međutim, svi su se složili da je Bruxelles Grand Place pružio najljepše okruženje za cvjetni tepih.

Grand place noću
brisel trg vatromet
brisel trg pod svjetlima

Grand Place u Bruxellesu

 

Grand Place (na francuskom) ili Grote Markt (na nizozemskom) jedan je od najljepših gradskih trgova u Europi. To je također UNESCO-ova svjetska baština. Bez obzira kada ga posjetite, ovo je prvo mjesto u Bruxellesu koje morate posjetiti!

Cijeli je trg okružen prekrasnim građevinama, jedna impresivnija od druge. Većina zgrada ovdje potječe iz 15. stoljeća, a obnovljene su u 17. stoljeću. Na Grand Placeu nalaze se i impresivna gradska vijećnica Bruxellesa s 96 metara visokim tornjem i Kraljevom kućom u kojoj se nalazi gradski muzej Bruxelles.

Mislim da je zaista zbog ovog zadivljujućeg mjesta Cvjetni tepih Bruxellesa još posebniji i uistinu veličanstven prizor. Živeći u Belgiji, bila sam na Grand Placeu i bezbroj puta vidjela cvjetni tepih te me svaki put impresionira njegova ljepota.

Grand Place je apsolutno vrijedan posjeta sam po sebi, a prekrasno cvijeće samo je šlag na torti.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu