Dizajnerski komad u vašem domu

Ako ste ljubitelj minimalizma, onda je ikebana idealan aranžman za vas. S ovom japanskom umjetnošću cvjetnog aranžiranja fokus je na stvaranju istinskog umjetničkog djela postavljanjem nekoliko stabljika u vazu.

Novi ste na ikebani? Ikebana na japanskom znači “živo cvijeće” i stoljetna je tehnika cvjetnog aranžmana kojom se stvara više prostora između stabljika, umjesto da praznine popunjavamo lišćem kao kod većine klasičnih cvjetnih stilova.

Cvijeće, grane i prirodni materijal korišten u ikebani simboliziraju ljepotu i snagu prirode. U jednom od najpoznatijih stilova ikebane, najviša grana ili cvijet simbolizira božanstvo a najkraća grana prirodu. Cvijet ili grana između njih simbol je čovječanstva. Evo kako možete lako prepoznati stil ikebane:

ikebana

Asimetrija

Za ikebanu je najvažnija ravnoteža i proporcije te da odražava prirodu. Stvaranjem asimetrične kompozicije stvarate umjetnički izgled i osjećate se vjerno prirodi.

asimetija u ikebani

Manje je više

Stavljanjem nekoliko stabljika u vazu stvorit ćete minimalnu kompoziciju i uzbudljivu igru ​​linija. Umijeće slaganja stabljika cvijeća jednu po jednu privlači više pažnje na cvijet ili granu u najčišćem obliku.

manje je više u ikebani

Započnite aranžiranje s ikebanom

Pa zar vas već svrbe ruke da krenete aranžirati jednu ikebanu? Naravno, znamo što želite reći: ‘Stavit ću samo nekoliko grana u vazu i eto aranžmana.’ Nažalost, to nije tako lako. Poput japanske kuhinje, izgleda tako lako, ali u ovoj jednostavnosti leži i njezina složenost. Riječ je o proporcijama, visokoj kvaliteti cvijeća i grana, štoviše, Ikebani treba vremena, strpljenja i discipline. Ikebana je oblik opuštanja i vrlo je popularan među mladim i starijim Japancima. 

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu