Ako ste zainteresirani za uzgajanje biljki, ali nemate prostora za to, terarij za biljke upravo je ono što trebate. Ove mini stolne vrtove zabavno je izrađivati i sjajan su način da ukrasite prostor u kojem boravite. Osim što su ugodni i dekorativni, terarijumi su također jednostavni za njegu i jednostavno su lijepi. Bez obzira tražite li element dekora ili jedinstvenu ideju za poklon, razmislite o izradi biljnog terarija.

Prije nego što započnete sa stvaranjem vlastitog, možda se pitate: što je zapravo terarij?

Što je terarij?

 

Terarij je zbirka malih, ukrasnih biljaka koje rastu u zatvorenom okruženju. Spremnici za terarij obično su prozirni i pružaju otvor dovoljno velik da vrtlaru omogući pristup biljkama iznutra. Najbolji dio o uradi sam terarijumu je taj što morate stvoriti nešto jedinstveno. Pokrili smo vas svime što trebate znati o tome kako napraviti terarij. Od definicije i inspiracije do stvaranja i njege, začas ćete uživati u svom minijaturnom vrtu. Prije nego zasučemo rukave, pobrinimo se da imate sve potrepštine koje će vam trebati za početak.

Pribor potreban za izradu terarija za biljke

pribor za izradu terarija

• Staklena posuda – trebat će vam neka vrsta staklene posude da biste izradili svoj terarij. Postoji mnoštvo jedinstvenih spremnika između kojih možete odabrati. Samo pripazite da je posuda izrađena od prozirnog materijala kako biste mogli uživati u svom mini vrtu.

• Mali kamenčići – ili oblutci koristit će se kao osnova vašeg terarija. Mali kamenčići djeluju kao drenaža za korijenje biljaka kako bi osigurali da višak vode ne ostane u tlu i ne uzrokuje truljenje.

• Aktivni ugljen – neće vam trebati puno; tanki sloj aktivnog ugljena održava svježinu vode i pomaže u suzbijanju rasta bakterija u vašem terariju.

• Zemlja za cvijeće – Supstrat će djelovati kao važan sloj za vaš uradi sam terarij. Bilo koja vrsta zemlje bi trebala poslužiti, iako postoje posebne smjese ako sadite kaktuse ili sukulente.

• Biljke – što bi bio terarij bez biljki. Odaberite nekoliko svojih omiljenih biljaka odgovarajuće veličine koje ćete koristiti u svom terariju. Male biljke, sukulenti i mini kaktusi, mnogo je mogućnosti i izbora. Potpuni popis preporučenih biljaka za terarij pogledajte u nastavku.

• Mali alati za vrtlarenje – Ako imate pri ruci male alate, pomoći ćete vam stvoriti i smjestiti sve predmete u vašem uradi sam terariju.

Najbolje biljke za vaš uradi sam terarij

biljke za terarij

Pri odabiru biljaka koje ćete koristiti za svoj terarij, imajte na umu nekoliko stvari:

 • Odaberite biljke koje su dovoljno male za vašu staklenu posudu. Nećete htjeti da vam zelenilo dodiruje stranice spremnika i tako čini da se vaš terarij osjeća skučeno.

 • Biljke koje dobro podnose vlagu najvjerojatnije će uspijevati u vašem terariju. Iako sukulenti i kaktusi nisu najveći obožavatelji vlage, to možete nadoknaditi korištenjem staklene posude s malim otvorom, poput one koju smo koristili za ovaj vodič.

Koje god biljke odabrali, možete ih održavati zdravima oponašajući njihovo prirodno okruženje u vašem terariju. Na donjem popisu pogledajte nekoliko preporučenih:

 • Afrička ljubičica Saintpaulia
 • Mjesečeva dolina Pilea involucrata
 • Biljka morska zvijezda Cypthathus bivittatus
 • Biljka živca Fittonia verschaffeltii var. argyoneura
 • Razni sukulenti
 • Razni kaktusi

Kad odaberete savršene biljke, vrijeme je da započnete. Slijedite naše korak-po-korak smjernice u nastavku i brzo ćete krenuti u stvaranje vlastitog ukrasnog vrta.

Kako napraviti terarij za biljke korak po korak

Vrijeme potrebno za izradu: 30 min

kako napraviti terarij korak 1

Korak 1: Pokrijte dno terarija slojem sitnog šljunka ili kamenčića debljine 2 do 3 centimetra. Ovaj sloj malih kamenčića poslužit će kao drenaža za vaš terarij.

kako napraviti terarij korak 2

Korak 2: Dodajte vrlo tanki sloj aktivnog ugljena.

Aktivirani ugljen će održavati vodu svježom i boriti se protiv bilo kakvog rasta bakterija u vašem terariju.

kako napraviti terarij korak 3

Korak 3: Dodajte sloj zemlje za lončanice.

Kao što smo spomenuli, bilo koja mješavina zemlje za lončanice bit će dobra, iako ako sadite sukulente ili kaktuse, možete koristiti specijalizirane smjese. Morali biste dodati dovoljno zemlje tako da bude dovoljno duboko da se vaše biljke u nju ukorijene. Preporučujemo sloj oko 5 do 6 centimetara. Za ovaj određeni terarij koristili smo 5 centimetara zemlje za lončanice.

kako izraditi terarij korak 4

Korak 4: Sada je vrijeme da dodate svoje biljke.

 • Započnite sadnjom svoje najveće biljke. Izvadite biljku iz posude i orežite korijenje kao kad biste sadili bilo koju biljku.
 • Zatim u tlu napravite rupu dovoljno veliku da stane u korijenje biljaka.
 • Zatim ugnijezdite biljku u tlo. Najlakše je raditi od stražnjeg do prednjeg dijela terarija. U dizajnu vašeg terarija nema pravila, poigrajte se dizajnom i ne zaboravite se zabaviti!

Pro savjet: Koristite rukavice prilikom rukovanja kaktusom ili bilo kojom drugom bodljikavom biljkom.

kako izraditi terarij korak 5

Korak 5: Nakon što ste sve vaše biljke posložili u vašu staklenu posudu, upotpunite izgled slojem ukrasnih kamenčića.

Također se možete odlučiti dodati malo osobnosti u svoj terarij pomoću minijaturnih patuljaka ili drangulija.

3 terarija

Nakon što završite svoj terarij, morat ćete se pravilno pobrinuti za njega. Sunčeva svjetlost i voda dvije su ključne stvari za uspjeh vašeg terarija.

 • Svakako podlogu lagano zalijevajte svaka dva tjedna ili kad tlo izgleda kao da se osušilo.
 • Također biste trebali izložiti svoj terarij na području koje prima puno jake, neizravne sunčeve svjetlosti.

Terariji izgledaju sjajno izloženi među raznim sobnim biljkama ili sami.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu