Želite li svoju djecu naučiti malo više o prirodi? Naučite ih kako obojati cvijeće i kako cvijet pije svoju hranu kroz stabljiku. Zaigrajte se bojama i probudite kreativnost u sebi.

Dok nam priroda pruža mnogo cvijeća u najrazličitijim bojama, neki od cvjetova sjajnih boja koje vidite na vjenčanjima, u cvjećarnicama i u časopisima ponekad je obojeno cvijeće.

1. IZABERITE CVIJEĆE

bijela ruža korak 1

Proces bojanja svježih cvjetova uključuje dodavanje boje za hranu u vodu i čekanje da je cvijeće upije. Najbolje odabrati svijetlo obojene cvjetove. Popularni izbor uključuje ruže, tratinčice, orhideje i krizanteme, ali možete isprobati bilo koji cvijet svijetle boje.

2. ODABERITE BOJE

boja za hranu korak 2

Odlučite koje boje želite. Ako koristite tekuću boju za hranu, možete miješati boje kako biste obojali cvijeće u bilo koju boju. Obično setovi boja za hranu dolaze s žutom, crvenom, zelenom i plavom bojom, ali možete ih kombinirati da biste stvorili druge boje. Alternativno, možete koristiti cvjetne boje u prahu

3. OBOJITE VODU

Napunite vazu s par centimetara tople vode. U vodu dodajte hranu za cvijeće i boju. Nema ispravnog ili pogrešnog načina dodavanja boje; što više bojila dodate, to će konačna boja cvijeća biti živahnija, što je manje boje, rezultirati će svjetlijim tonovima.

4. PRIPREMITE CVIJEĆE

Prije nego što svoje cvijeće stavite u obojenu vodu, trebate odrezati stabljike. Upotrijebite škare za cvijeće ili oštar nož te odrežite par centimetara pod kutom od 45 stupnjeva. U ovom trenutku uklonite sve suvišne listove koje ne želite. To će omogućiti optimalnu apsorpciju vode, ubrzavajući ukupno vrijeme koje je potrebno da cvijeće promijeni boju.

Nakon što kupite svoje cvijeće, možete ga ostaviti bez vode nekoliko sati. Ono će ožedniti i kad jednom podrežete stabljike i stavite ih u otopinu, ono će brzo upiti boju.

5. STAVITE CVIJEĆE U VODU I PRIČEKAJTE

Stavite svoje pripremljeno cvijeće u vazu s obojenom vodom. Boja se neće odmah pojaviti na laticama cvijeća, ali neće ni dugo proći. Ovisno o cvijetu, potrebno je od 1 do 6 sati da se lijepo oboje. Što duže ostavite cvijeće, boja će biti intenzivnija.

6. ZAVRŠNI KORAK

obojana ruža korak 6

Ponovno podrežite stabljike i stavite ih u vazu sa svježom toplom vodom i hranom za cvijeće. Da bi cvijeće izgledalo svježe, barem svaki drugi dan promijenite vodu, dodavajući svaki put svježu hranu za cvijeće. Ne brinite latice neće izgubiti boju s vremenom. Nadamo se da vam je ovaj tutorijal kako obojati cvijeće pomogao zabaviti i educirati djecu o tome kako biljke funkcioniraju.

Kako buket suncokreta unosi toplinu u prostor oko nas
Svijetli, živopisni cvjetovi suncokreta donose svjetlost u sobu poput izlaska sunca u vazi. Vincent van Goghova serija Suncokreti nastala je tijekom prohladnog ljetnog tjedna 1888. kada ga je vrijeme spriječilo da slika vani. U iščekivanju posjeta slikara Paula Gauguina, namjeravao je ukrasiti sobu za goste slikama suncokreta kako bi je uljepšao.
Svaki mjesec u godini ima svoj cvijet? Koji je vaš?

Svi vole primiti cvijeće za rođendan. Jeste li znali da svaki mjesec ima svoj cvijet? To je točno – svi imamo cvijet koji možemo nazvati vlastitim.

Zapravo, postoji čitav jezik zasnovan na cvijeću i onome što oni simboliziraju! Dakle, prije nego što nekome poklonite cvijeće, naučite malo o tome koju poruku im šaljete. Svaki cvijet simbolizira nešto drugačije, pa možete otkriti da li simboli tog cvijeta odgovaraju obilježjima onih rođenih u odgovarajućem mjesecu.

Što krizanteme znače u raznim dijelovima svijeta?
Simbolika krizanteme na istoku i zapadu   Krizanteme su se uzgajale u Kini već u 15. pr. Kr. Cvijet se koristio kao začin, a jelo se korijenje i lišće. Ovaj cvijet nije bio poznat sve dok se u 8. stoljeću nije probio do Japana. Od tada se smatra važnim simbolom...
Ranunkule – podrijetlo, legenda i izgled
Podrijetlo ranunkula Ranunkula pripada velikoj cvjetnoj vrsti, porodici Ranunculaceae i sve ljubitelje cvijeća oduševljava bogatstvom nježnih, toplih boja cvjetnih glavica. U Europu je cvijet ranunkule došao iz Perzije u 16. stoljeću, a slavu mu je pronio putopisac...
Frezije – podrijetlo, simbolika, upotreba i njega
Frezija pripada istoj obitelji kao iris i gladijole. Baš poput mnogih cvjetova iz porodice Irisa, i Frezija raste iz lukovice. Cvijet potječe iz rta Cape u Južnoj Africi. Iako se, po kvaliteti i izgledu, "stare" i "nove" sorte teško mogu usporediti s trenutnim...
Najskuplje cvijeće na svijetu

Cvijećem možemo izraziti emocije koje ponekad ne uspijevamo izraziti riječima. Cvijeće je neizostavni dio mnogih prigoda. Uz mnoge sorte cvjetova koje možete odabrati, jeste li ikada razmišljali o tome da podarite najskuplji cvijet svojim najmilijima? Znate li koje je najskuplje cvijeće na svijetu? Ovdje ćemo vam predstaviti neke od njih: