Ako volite naše uradi sama projekte onda će vam se sigurno svidjeti i ovaj. Mirisna svijeća sa prešanim cvijećem je prekrasan poklon i ukras za vaš prostor. Hrvatska firma svijeće Špoljar ima dobar izbor voska, parafina, fitilja, mirisa i svega ostalog za izradu svijeća u njihovoj online trgovini.

Mirisne su svijeće fantastična i kreativna ideja za poklon koja će personaliziranim izborom mirisa uvijek podsjećati na vas.

KAKO NAPRAVITI SVIJEĆE OD SUHOG CVIJEĆA

 

Potražila sam tutorijale na internetu i gledala Youtube video zapise koji su mi govorili da samo stavim cvijeće u vosak i pustim ga da se ohladi, ali eto, to mi nije baš pošlo za rukom. Moj najveći problem bio je taj gdje bi cvijeće brzo nestalo iza sloja voska. A budući da sam koristila netoksični sojin vosak, čak je i vrlo tanak sloj postao neproziran nakon što bi se ohladio, potpuno sakrivajući cvijeće, te je svijeća izgledala neuredna.

Dalje sam eksperimentirala s različitim voskovima. Pčelinji vosak je nešto više proziran od sojinog, ali je skup i zapravo ne postižete puno na prozirnosti. Dakle, prešla sam na parafinski vosak. Iako nisam zaljubljenik u parafin (to je naftni nusproizvod, a posebno je težak za pluća), napravila sam iznimku jer je to jedino što je stvarno djelovalo. Da biste vidjeli ugrađeno cvijeće u svijeću, morate koristiti prozirni vosak – a to isključuje puno prirodnih voskova.

Ako niste ljubitelj parafinskih svijeća tu je zaobilazno rješenje: koristite dva različita voska. Parafin za vanjski sloj da se vidi cvijeće i pčelinji ili sojin za unutrašnji (veći) dio.

Kako bi cvijeće bilo pritisnuto uz bok posude, prvo sam napravila svijeću pomoću malo manje posude i pustila je da se ohladi. Tada sam tu svijeću i stavila u veću čašu. Suho cvijeće ide između svijeće i veće čaše i u taj prostor sam natočila drugi sloj voska.

Ako radije ne biste udisali parafin dok vaše svijeće od suhog cvijeća gore, jednostavno upotrijebite sojin ili pčelinji vosak za prvo lijevanje, a parafinski vosak za drugo gdje ide cvijeće. Na taj ćete način završiti s prekrasno vidljivim prešanim cvjetovima i svesti toksine na minimum.

Rezultat je super zadovoljavajuči. Ako ova svijeća ide za poklon možete je omotati konopcem od jute i ubaciti prigodnu poruku.

mirisna svijeća sa cvijećem pribor

Pribor

 • Osušeno, prešano cvijeće
 • Parafinski vosak
 • Sojin ili pčelinji vosak (nije obavezno)
 • Fitilj
 • Štipalica za odječu (za držanje fitilja)
 • mirisno ulje za svijeće po vašem izboru
 • Staklena čaša ili neki drugi prozirni spremink
 • Nešto uža staklena posuda
 • Dvije posude koje koristimo za rastapanje voska

Upute:

– možda nije na odmet spomenuti da biste prije svega trebali prekriti radnu površinu starim novinama ili plastičnom folijom koju možete na kraju baciti. Tako nećete uništiti stol struganjem voska sa površine.

1. Prvo trebate dvije posude.
U jednu ulijete vodu i stavite ju na izvor topline, a drugu u kojoj je vosak, stavite u posudu sa vodom i pustite neka se vosak otopi. Preporučena temperatura za topljenje je 70 °C, a maksimalna 85 °C. U rastopljeni vosak može se dodati boju ili miris za svijeće. Mnogi pokušavaju sa dodavanjem raznih eteričnih ulja ili raznoraznih boja koje nemaju veze sa svijećama i u tome griješe. Ako želite da svijeća lijepo gori, nemojte dodavati voštane boje. Za izradu mirisnih svijeća koristite materijale koji su proizvedeni u tu svrhu.

vosak u banja mariji

2. Postavite fitilj u sredinu uže posude i pridržavajte ga štipaljkom za odjeću. U posudu ulijte rastopljeni vosak i stavite je u zamrzivač dok se potpuno ne ohladi (45 minuta do sat vremena).

Vosak bi se trebao lagano smanjiti, što olakšava izbacivanje svijeće iz posude.

drugi korak u izradi mirisne svijeće

3. Stavite svijeću u sredinu veće prozirne posude i pomoću štipalice za odjeću zadržite fitilj u sredini. Ubacite suho cvijeće između svijeće i posude kao na slici.

ubacite sušeno cvijeće

4. Ponovno otopite vosak (ako ste izvorno koristili sojin ili pčelinji vosak, upotrijebite parafin za ovo drugo ulijevanje) i ulijte ga iznad svijeće, pazeći da temeljito prelijete cvijeće. Ostavite da se potpuno ohladi prije upotrebe (najidealnije 12 sati).

završni korak u izradi mirisne svijeće sa sušenim cvijećem

Iako svijeće dodaju toplinu i svjetlost u svaki prostor, čineći vaš dom ugodnijim, ne traju vječno i mogu biti malo skupe. Međutim kao što ste vidjeli možete ih sami napraviti vrlo lako. Ako ste osjetljivi na miris, izostavite ga. Ako vas brine da zrak u vašem domu bude što čišći, upotrijebite sojin ili pčelinji vosak. Iako postoji mnogo različitih vrsta svijeća , sve sadrže tri glavne komponente: vosak, fitilj i posudu.

Nakon što napravite svoju prvu svijeću, možete postati pustolovniji i pokušati izraditi različite vrste svijeća. Varijacije svijeća koje možete izraditi ograničene su samo vašom maštom i spremnošću za eksperimentiranje.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu