Poklanjanje cvijeća, tradicija je koja postoji stoljećima. Zašto je tome tako, koja je to ”moć” koju naizgled običan buket cvijeća ima nad nama ženama i kako to objasniti prvenstveno muškarcima? Imam li na to konkretan i definitivan odgovor? Kao što možete pretpostaviti, nemam.

No ovdje pišem iz svoje perspektive; perspektive žene koja baš kao i većina vas, u buketu cvijeća gotovo uvijek vidi pravi odgovor.
Za početak, reći ću kako u mome slučaju, nije čak niti važna vrsta ili cijena buketa cvijeća. Važno je ono što se iza njega krije; a to je namjera,želja i volja da me se usreći znakom pažnje. Sama činjenica da se partner, prijatelj ili suradnik sjetio da mi buketom cvijeća iskaže zahvalu, ili privrženost, za mene je važnija od božura, ruže, ljiljana ili pak orhideje koja taj buket krasi. Vjerujem da to vrijedi za sve nas zaljubljenice u cvijeće.

buket ljubičastih i bijelih ruža

Neću lagati kada kažem da cvijet koji mi pokloni partner uvijek ima neku veću težinu. Vjerujem da znate zašto je tome tako. Kao što sam već spomenula, većina muškaraca ne pridaje pažnju cvijeću.

U njemu većinom vide način da brzo potroše novce na nešto što će eto, kroz vrlo kratko vrijeme uvenuti, nestati. Ukratko gubitak vremena. Baš iz tog razloga, svaki buket ili pojedinačni cvijet koji sam dobila na poklon od partnera, u mojim očima nikada nije imao vrijednost obične iako prekrasne izrezane i lijepo aranžirane biljke. Naprotiv, pokazao mi je da unatoč tome što on to smatra nevažnim, cijeni moje želje, i zna što će me učiniti sretnom, ne samo par dana, koliko će sam buket trajati, već puno dulje od toga; baš zato što znam da je buket došao od njega.

buket cvijeća ruže

Da li vam je važna veličina i cijena buketa koji dobijete na poklon?

Anketa
Vremenom sam počela shvaćati da ljepota i važnost koju mi žene, pa tako i ja, prepoznajemo u cvijeću jest očito ”fenomen” s kojim se rađamo, barem većina nas. Moja opčinjenost cvijećem počela je još u djetinjstvu, kada bi mi djed poklonio cvijet koji je ubrao dok smo šetali livadom. Količina razdraganosti i sreće koju je u meni probudila ta naizgled obična gesta, naučila me je da cijenim svaki poklonjeni cvijet, te da mu se veselim sa istom djetinjom nevinošću, bez obzira na godine.

U svojih 30 godina života, primila sam poveći broj buketa, u raznim prilikama, i od raznih meni dragih ljudi. Svaki od njih u meni je ostavio trag. Možda zvuči pretjerano ili nerealno, no za mene to doista jest tako. Svaka latica, list ili ukrasna vrpca primljenih buketa, pokazala mi je i potvrdila, koliko ljubavi i pažnje možemo pokloniti naizgled običnim skupu aranžiranog bilja.

Stoga, dragi svi, ali prvenstveno muškarci. Da, obraćam se vama jer znam da nije lako shvatiti nas žene i naše male, vama naizgled nebitne opčinjenosti- poklanjajte cvijeće, jer ono zaista jest pravi poklon u svakoj prilici; iako se vama možda ne čini tako.

Osmijeh vaše partnerice, majke, prijateljice, u trenutku primanja tog za vas nevažnog komadića flore, pokazati će vam koliko ste zapravo pogodili u srž svega.

Mirta Paoletić

Mirta Paoletić

Gost pisac za OPG Frezija

Svestrana jezikoslovka koja pisanjem članaka spaja posao i zadovoljstvo.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu