Cvijećem možemo izraziti emocije koje ponekad ne uspijevamo izraziti riječima. Cvijeće je neizostavni dio mnogih prigoda. Uz mnoge sorte cvjetova koje možete odabrati, jeste li ikada razmišljali o tome da podarite najskuplji cvijet svojim najmilijima? Znate li koje je najskuplje cvijeće na svijetu? Ovdje ćemo vam predstaviti neke od njih:

Kadupul ili “kraljica noći” jedan je od najrjeđih cvjetova na svijetu. To je cvijet čiji je život vrlo kratak, jer ovaj kaktus cvijeta samo jednu noć svake godine.

Cvatnja započinje nakon sumraka, kada padaju vruće sunčeve zrake. Očekivani trenutak počinje bez žurbe. To je mukotrpan proces kaktusa prema savršenstvu, zapanjujući događaj u prirodi. Kad je cvijet spreman za cvjetanje, neophodno je biti na pravom mjestu u pravo vrijeme kako biste zabilježili čarobni trenutak jer on traje samo jednu noć.

Kraljica noći je lijepi bijeli cvijet koji je rodom iz Šri Lanke. Cvijet ima različita imena u različitim zemljama Kraljica noći, cvijet s Mjeseca, Kardupul … Raste u Meksiku, Venezueli, toplim dijelovima Amerike, na zapadnoj obali i u Teksasu. Putnici iz cijelog svijeta dolaze na otok Šri Lanku kako bi vidjeli ovaj nevjerojatan i rijedak cvijet. Botaničari još nisu saznali zašto ovaj cvijet brzo uvene. Također miris ovog cvijeta je inspiracija za mnoge ekskluzivne parfeme.

Ruža Juliet (najskuplji cvijet 30 000 kn komad)

ruža juliet

Ruža Juliet je prekrasna ruža koju je stvorio botaničar David Austin. Ovaj je cvijet prvi put prikazan 2006. godine na sajmu Chelsea Flower i zadivio je sve svojim mirisom, elegancijom i blistavom ljepotom. David Austin ne samo da je za stvaranje ovog cvijeta potrošio oko 5 milijuna dolara, već je uložio svojih 15 godina u izradu i proizvodnju ovog remek-djela, što je vrlo rijetko u modernom svijetu.
Cvijet ima meke latice boje breskve i lijepo izgleda kada je potpuno otvoren. Cvjetovi Julije ponekad se koriste na luksuznim vjenčanjima.

Shenzhen Nongke orhideja (najskuplji cvijet prodan na aukciji 1.6 milijuna kuna)

 Shenzhen Nongke orhideja

Još jedan među najskupljim cvijetovima na svijetu su Shenzhen Nongke orhideje. Kada je grupa Shenzhen Nongke (Kina) investirala u orhideje, razvili su ovu nevjerojatnu vrstu orhideja još 2005. godine. Nećete vjerovati, ali njegov je prvi komad je prodan na aukciji za 1,6 milijuna kuna. Bilo je potrebno gotovo 8 godina za razvoj ove orhideje.

Šafran (od 110 000 do 450 000 kuna za najskuplji kilogram ovog cvijeta na svijetu)

Ovaj cvijet se primarno koristi kao začin jelima. Začin su zapravo tučci cvijeta biljke šafran: jedan cvijet ima samo tri tučka, a svaki se cvijet mora ručno ubrati i tučci, koji nisu ništa drugo nego tanka žuta nit, ručno izvaditi. Za 1 g suhog začina treba ubrati 150 cvjetova, a od kilograma cvjetova dobiva se 12 g začina. Za pola kilograma začina iz 70.000 cvjetova treba izvaditi 200.000 tučaka. Upravo zbog toga cijena 0,1 grama šafrana u vašoj samoposluzi košta 11 kn, a cijena grama najkvalitetnijeg šafrana i do 450 kn.

Zlato iz Kinbalu-a ili Rothschildova papuča (30 000 kuna najskuplji komad)

Zlato iz Kinbalu-a

Zašto je ovo najskuplje cvijeće? Razlog je što se ova vrsta orhideje smatra ugroženom. Može potrajati i do 15 godina prije nego što procvate. Cvjetovi su nevjerojatno lijepi. Hvale se zelenim laticama sa crvenim mrljama. Njegove gornje i donje latice izdaleka više nalikuju prugama. Dok su dvije bočne latice izrazito dugačke i gipke. Njegova tanka stabljika može vodoravno držati do šest cvjetova, što im daje ogroman izgled. Listovi su poluprozirni i uspijevaju u blizini mjesta s puno vode i vlage. Cvijet se razmnožava privlačeći insekte na njegove latice. Zbog svojih pjegavih cvjetova, insektima izgleda poput lisnih uši. Jednom kada insekti poput parazitskih muha slete na latice, cvjetovi na nju pričvršćuju svoj pelud. Poput nekih svojih egzotičnih rođaka orhideja imitira insekte kako bi uspješno prenila polen s jedne biljke na drugu.

Plameni Ljiljan (100 kuna komad)

Plameni Ljiljan

Potječe iz Azije i Južne Afrike, Plameni Ljiljan spada u najskuplje cvijeće na svijetu. Latinski naziv cvijeta je Gloriosa superba “Rothschildiana”
Cvijet je poznat po svojim vitkim cvjetovima sa fleksibilnim i izraženim laticama i što je najvažnije mijenja boju od vrha do centra. Dolazi u tri različite boje i dostupan je tijekom cijele godine.
Razlog visokoj cijeni ove vrste ljiljana je taj što je jedinstven i rijetak. Odličan je dodatak svakom buketu.

.

Tulipomanija – kako je tulipan zaludio Nizozemce (najskuplje cvijeće u povijesti)

Semper AugustusTulipan

Tijekom 17. stoljeća Nizozemska je gospodarila svjetskom trgovinom što ju je učinilo najbogatijom zemljom u Europi. Njeni stanovnici koji su zgrnuli velika bogatstva na unosnoj prekomorskoj trgovini žudjeli su za egzotičnom robom koja bi pokazala njihov društveni status i financijsku moć.

Tulipan je uvezen u Nizozemsku sredinom 16. stoljeća iz Osmanskog Carstva, te je zbog svoje rijetkosti i ljepote ubrzo postao senzacijom među visokim slojevima društva. Najveću pomamu izazvao je vrlo rijetki primjerak, Semper Augustus, čije su ga crvene pruge na bijeloj podlozi učinile najskupocjenijim cvijetom. Danas se zna da je njegov neuobičajeni izgled, ovjekovječen na brojnim slikama iz tog doba, zapravo mutacija izazvana virusnom infekcijom.

Tulipomanija je dosegla vrhunac između 1634. i 1637. kada su visoke dobiti privukle mnoge iz srednje i niže klase da spekuliraju na tržištu tulipana. Cijena raritetnih primjeraka dostizala je sulude visine. Primjerice, za jedan se primjerak Semper Augustusa oko 1624. moglo dobiti 3000 guldena, što bi danas vrijedilo 36.515 eura.

Groznica najskupljeg cvijeća je trajala tri godine. I onda, početkom 1637. došlo je do kraha tržišta. Vlasnici tulipana više nisu mogli naći kupce i balon se ispuhao. Zavladala je panika jer su svi željeli prodati, a nitko kupiti. Tulipani koji su do jučer vrijedili pravo bogatstvo, preko noći su počeli vrijediti kao svaki drugi cvijet.

Usprkos toj neugodnoj epizodi iz prošlosti, tulipani u Nizozemskoj nisu izgubili na svojoj popularnosti! Tulipan je danas nacionalni simbol Nizozemske, a Nizozemska najveći proizvođač ovog lijepog cvijeta zanimljive prošlosti.

Pročitajte koji je najveći cvijet na svijetu

Kalkulator troškova za vjenčanje

Najskuplje vjenčanje je loše organizirano vjenčanje. Iskoristite naš kalkulator i raspodjelite svoj budžet po svim stavkama.

Kako izabrati pravo cvijeće za sprovod?

Kakvu vrstu cvijeća trebam uzeti za sprovod?
Izbor pravog cvijeća za sprovod često diktira odnos s nedavno preminulim ili ožalošćenom obitelji.
Naš vodič za pogrebno cvijeće pruža uvid i smjernice koje će vam pomoći da odaberete ispravanu vrstu cvijeća, aranžmana, vijenca ili buketa za tu priliku.

Kako smanjiti stres pomoću cvijeća

Dodavanjem nekoliko cvjetova u svoj svakodnevni život možete smanjiti depresiju i tjeskobu te pojačati kreativnost i produktivnost. Evo cvjetne snage!

Cvijeće za rođendan

Pa koje cvijeće biste trebali odabrati kao rođendanski poklon različitim ljudima u vašem životu? Slijedite naš vodič kako biste bili sigurni da ćete uvijek odabrati najbolje cvijeće, bilo za svoju ženu ili djevojku, za mamu, za sestru, za prijatelja ili čak za njega.

POKLON ZA MAMU – 8 dobrih ideja

Nije lako izabrati pravi poklon za mamu. Najvažnije da je od srca….Pogledajte naših 8 prijedloga

Ove biljke odbijaju komarce – prirodno i efikasno

Cijelu zimu čekamo taj dan da sjednemo vani u društvu prijatelja ili obitelji, ispijamo kavu ili hladni napitak uz ugodni razgovor. No, dok svako ljeto donosi nove prilike, nova sjećanja i nova iskustva, jedno što ostaje isto su dosadni komarci koji nam ne daju uživati na otvorenom.

Ako stavite ovo u teglu za cvijeće vrlo su manje šanse da će ono uvenuti.

U prošlosti se filter za kavu koristio isključivo za pravljenje kave – danas ga koristi sve više ljubitelja cvijeća. Mali papirnati filteri imaju višestruku upotrebu i vrlo su korisni za vaše biljke u teglicama!

13 Razloga za pokloniti buket cvijeća medicinskim sestrama

Biti medicinska sestra nije jednostavan zadatak. One imaju toliko različitih uloga da je teško obuhvatiti sve što rade u samo jednom naslovu posla. Iako se osjećamo kao da bi svaki tjedan trebao biti Tjedan zahvalnosti medicinskih sestara, tehnički on pada od 6. do 12. svibnja. U čast njihovog truda i nesebičnosti, evo samo nekoliko razloga zbog kojih sestre zaslužuju da im se kaže “hvala” s buketom cvijeća.

Koje su to sobne biljke čuvarice našeg zdravlja?

Sobne biljke – žive, šarene, mirisne, i jesmo li spomenuli jednostavno prelijepe? Iako su mnogi svjesni dekorativnih prednosti biljaka, malo ljudi zna da one imaju sposobnost poboljšanja vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Bilo da živite u „betonskoj džungli“ ili dalmatinskoj zagori, svaki dom može imati koristi od sobnih biljaka.

6 razloga zašto je godišnjica braka jednako važna kao i vjenčanje

Vjenčanje spada u jedan od najvećih događaja u životu. Dani prije vjenčanja obično su ispunjeni zabavama, isprobavanjem odjela, vjenčanica, degustacijama kolača, pripremama oko ceremonije i zabave nakon. Tada dolazi i sam dan vjenčanja, sa svom svojom pompoznošću.
Ipak, vjenčanje je tek početak nove faze u životu, a puno toga slijedi nakon samog vjenčanja.
Donosimo vam 6 razloga zašto proslaviti godišnjicu braka: