Rafflesia arnoldii

 

je vrsta cvijeta koji raste na otocima Sumatra i Borneo poznat kao najveći cvijet na svijetu. U promjeru može biti veći od jednog metra. Zbog neugodnog mirisa po usmrđenoj ribi, poznat je kao „cvijet lešina“.

Uloga smrada kojeg ispušta je da privlači kukce zbog oprašivanja. Rafflesia arnoldii procvjeta samo jednom godišnje, i to između kolovoza i listopada, a tjedan dana nakon što procvjeta uvene. Osim što je posebna po svojoj veličini i zasigurno je nikada nećete naći u buketu, rafflezija je parazitska biljka koja raste na tropskoj biljaci iz porodice lozica (Viticaceae).

Evo i naš Bojan Gazibara je na njegovom putovanju kroz Aziju hodao 4 sata kroz prašumu da vidi najveći cvijet na svijetu.

Prvi europski botaničar koji je pronašao Rafflesiju bio je francuski istraživač Louis Auguste Deschamps. Bio je član francuske znanstvene ekspedicije za Aziju i Tihi ocean. Tijekom ekspedicije proveo je tri godine na Javi, gdje je 1797. sakupio primjerak onoga što je danas poznato kao Rafflesia arnoldii. Tijekom povratnog putovanja 1798. godine njegov brod su zauzeli Britanci s kojima je Francuska bila u ratu, a svi su mu papiri i bilješke oduzeti. Svjetlo dana ugledali su tek 1954. godine, kada su ponovno otkriveni u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Rafflesia arnoldii - cvijet lešina
0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu