Rafflesia arnoldii

 

je vrsta cvijeta koji raste na otocima Sumatra i Borneo poznat kao najveći cvijet na svijetu. U promjeru može biti veći od jednog metra. Zbog neugodnog mirisa po usmrđenoj ribi, poznat je kao „cvijet lešina“.

Uloga smrada kojeg ispušta je da privlači kukce zbog oprašivanja. Rafflesia arnoldii procvjeta samo jednom godišnje, i to između kolovoza i listopada, a tjedan dana nakon što procvjeta uvene. Osim što je posebna po svojoj veličini i zasigurno je nikada nećete naći u buketu, rafflezija je parazitska biljka koja raste na tropskoj biljaci iz porodice lozica (Viticaceae).

Evo i naš Bojan Gazibara je na njegovom putovanju kroz Aziju hodao 4 sata kroz prašumu da vidi najveći cvijet na svijetu.

Prvi europski botaničar koji je pronašao Rafflesiju bio je francuski istraživač Louis Auguste Deschamps. Bio je član francuske znanstvene ekspedicije za Aziju i Tihi ocean. Tijekom ekspedicije proveo je tri godine na Javi, gdje je 1797. sakupio primjerak onoga što je danas poznato kao Rafflesia arnoldii. Tijekom povratnog putovanja 1798. godine njegov brod su zauzeli Britanci s kojima je Francuska bila u ratu, a svi su mu papiri i bilješke oduzeti. Svjetlo dana ugledali su tek 1954. godine, kada su ponovno otkriveni u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Rafflesia arnoldii - cvijet lešina

Kalkulator troškova za vjenčanje

Za sve koji uskoro namjeravaju zaploviti u bračne vode izradili smo ovaj kalkulator da vam pomogne izračunati troškove vjenčanja. U svakoj rubrici naveli smo prosječne troškove koji naravno mogu drastično varirati od mjesta do mjesta i kvalitete usluge. Za usluge...

Kako izabrati pravo cvijeće za sprovod?

Kakvu vrstu cvijeća trebam uzeti za sprovod? Izbor pravog cvijeća za sprovod često diktira odnos s nedavno preminulim ili ožalošćenom obitelji. Naš vodič za pogrebno cvijeće pruža uvid i smjernice koje će vam pomoći da odaberete ispravanu vrstu cvijeća, aranžmana, vijenca ili buketa za tu priliku.

Kako smanjiti stres pomoću cvijeća

Dodavanjem nekoliko cvjetova u svoj svakodnevni život možete smanjiti depresiju i tjeskobu te pojačati kreativnost i produktivnost. Evo cvjetne snage!

Cvijeće za rođendan

Pa koje cvijeće biste trebali odabrati kao rođendanski poklon različitim ljudima u vašem životu? Slijedite naš vodič kako biste bili sigurni da ćete uvijek odabrati najbolje cvijeće, bilo za svoju ženu ili djevojku, za mamu, za sestru, za prijatelja ili čak za njega.

POKLON ZA MAMU – 8 dobrih ideja

Nije lako izabrati pravi poklon za mamu. Najvažnije da je od srca….Pogledajte naših 8 prijedloga

Ove biljke odbijaju komarce – prirodno i efikasno

Cijelu zimu čekamo taj dan da sjednemo vani u društvu prijatelja ili obitelji, ispijamo kavu ili hladni napitak uz ugodni razgovor. No, dok svako ljeto donosi nove prilike, nova sjećanja i nova iskustva, jedno što ostaje isto su dosadni komarci koji nam ne daju uživati na otvorenom.

Ako stavite ovo u teglu za cvijeće vrlo su manje šanse da će ono uvenuti.

U prošlosti se filter za kavu koristio isključivo za pravljenje kave – danas ga koristi sve više ljubitelja cvijeća. Mali papirnati filteri imaju višestruku upotrebu i vrlo su korisni za vaše biljke u teglicama!

13 Razloga za pokloniti buket cvijeća medicinskim sestrama

Biti medicinska sestra nije jednostavan zadatak. One imaju toliko različitih uloga da je teško obuhvatiti sve što rade u samo jednom naslovu posla. Iako se osjećamo kao da bi svaki tjedan trebao biti Tjedan zahvalnosti medicinskih sestara, tehnički on pada od 6. do 12. svibnja. U čast njihovog truda i nesebičnosti, evo samo nekoliko razloga zbog kojih sestre zaslužuju da im se kaže “hvala” s buketom cvijeća.

Koje su to sobne biljke čuvarice našeg zdravlja?

Sobne biljke – žive, šarene, mirisne, i jesmo li spomenuli jednostavno prelijepe? Iako su mnogi svjesni dekorativnih prednosti biljaka, malo ljudi zna da one imaju sposobnost poboljšanja vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Bilo da živite u „betonskoj džungli“ ili dalmatinskoj zagori, svaki dom može imati koristi od sobnih biljaka.

6 razloga zašto je godišnjica braka jednako važna kao i vjenčanje

Vjenčanje spada u jedan od najvećih događaja u životu. Dani prije vjenčanja obično su ispunjeni zabavama, isprobavanjem odjela, vjenčanica, degustacijama kolača, pripremama oko ceremonije i zabave nakon. Tada dolazi i sam dan vjenčanja, sa svom svojom pompoznošću.
Ipak, vjenčanje je tek početak nove faze u životu, a puno toga slijedi nakon samog vjenčanja.
Donosimo vam 6 razloga zašto proslaviti godišnjicu braka: