Rafflesia arnoldii

 

je vrsta cvijeta koji raste na otocima Sumatra i Borneo poznat kao najveći cvijet na svijetu. U promjeru može biti veći od jednog metra. Zbog neugodnog mirisa po usmrđenoj ribi, poznat je kao „cvijet lešina“.

Uloga smrada kojeg ispušta je da privlači kukce zbog oprašivanja. Rafflesia arnoldii procvjeta samo jednom godišnje, i to između kolovoza i listopada, a tjedan dana nakon što procvjeta uvene. Osim što je posebna po svojoj veličini i zasigurno je nikada nećete naći u buketu, rafflezija je parazitska biljka koja raste na tropskoj biljaci iz porodice lozica (Viticaceae).

Evo i naš Bojan Gazibara je na njegovom putovanju kroz Aziju hodao 4 sata kroz prašumu da vidi najveći cvijet na svijetu.

Prvi europski botaničar koji je pronašao Rafflesiju bio je francuski istraživač Louis Auguste Deschamps. Bio je član francuske znanstvene ekspedicije za Aziju i Tihi ocean. Tijekom ekspedicije proveo je tri godine na Javi, gdje je 1797. sakupio primjerak onoga što je danas poznato kao Rafflesia arnoldii. Tijekom povratnog putovanja 1798. godine njegov brod su zauzeli Britanci s kojima je Francuska bila u ratu, a svi su mu papiri i bilješke oduzeti. Svjetlo dana ugledali su tek 1954. godine, kada su ponovno otkriveni u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Rafflesia arnoldii - cvijet lešina

Kako postaviti cvijeće u vazi da ne naginje u jednu stranu

Slijedeći trik naročito će vam značiti kada svoj dom ponovo želite uljepšati buketom cvijeća. Ne trebate se više brinuti da vam se cvijeće naginje na jednu stranu u vazi, posebno ako je vaza široka. Pogledajte kao to postići u slijedećem videu:Kao što ste vidjeli u...

Kako izabrati buket ruža za svaku prigodu

Buket ruža je idealan poklon za svaku prigodu. Pogledate naš vodič za lakši odabir vašeg savršenog buketa. Naruči i pokupi kod OPG-a Frezija.

Buket za vjenčanje – Ideje, cijene i vrste

Kako izabrati stil, oblik i boju buketa za vjenčanje? Vjenčani buket je centralni ukras za vaš dan V. Pogledajte ideje i savjete za laganiji odabir :

Cvjetni Aranžmani – Ideje za sve prigode

Bilo da se radi o ceremoniji dodjele diplome, posjeti u bolnicu, rošenju djeteta, obljetnicama, rođendanima, Valentinovu ili vjenčanjima; potrebno nam je cvijeće da obilježimo svaku priliku. Svježe i šareno cvijeće i cvjetni aranžmani čine svaki trenutak svjetlijim i...

Kalkulator troškova za vjenčanje

Najskuplje vjenčanje je loše organizirano vjenčanje. Iskoristite naš kalkulator i raspodjelite svoj budžet po svim stavkama.

Kako izabrati pravo cvijeće za sprovod?

Kakvu vrstu cvijeća trebam uzeti za sprovod?
Izbor pravog cvijeća za sprovod često diktira odnos s nedavno preminulim ili ožalošćenom obitelji.
Naš vodič za pogrebno cvijeće pruža uvid i smjernice koje će vam pomoći da odaberete ispravanu vrstu cvijeća, aranžmana, vijenca ili buketa za tu priliku.

Kako smanjiti stres pomoću cvijeća

Dodavanjem nekoliko cvjetova u svoj svakodnevni život možete smanjiti depresiju i tjeskobu te pojačati kreativnost i produktivnost. Evo cvjetne snage!

Cvijeće za rođendan

Pa koje cvijeće biste trebali odabrati kao rođendanski poklon različitim ljudima u vašem životu? Slijedite naš vodič kako biste bili sigurni da ćete uvijek odabrati najbolje cvijeće, bilo za svoju ženu ili djevojku, za mamu, za sestru, za prijatelja ili čak za njega.

POKLON ZA MAMU – 8 dobrih ideja

Nije lako izabrati pravi poklon za mamu. Najvažnije da je od srca….Pogledajte naših 8 prijedloga

Ove biljke odbijaju komarce – prirodno i efikasno

Cijelu zimu čekamo taj dan da sjednemo vani u društvu prijatelja ili obitelji, ispijamo kavu ili hladni napitak uz ugodni razgovor. No, dok svako ljeto donosi nove prilike, nova sjećanja i nova iskustva, jedno što ostaje isto su dosadni komarci koji nam ne daju uživati na otvorenom.