Božur

15,00 kn

Božuri su dostupni tokom ljeta. Naručite i pokupite na našoj adresi. Besplatna dostava za narudžbe iznad 200kn. Ako želite buket od božura pogledajte opcije na Buket. Božuri doživljavaju renesansu popularnosti – baš poput karanfila. Jedan od najfotografiranijih buketa na društvenim mrežama koji krasi svaki sa stilom uređeni interijer savršeni je miris ljeta.

SKU: 2375893465723-2 Kategorija:

KARAKTERISTIKE BOŽURA

Božur (Paeonia L.) je rod biljaka iz porodice božurovki (Paeoniaceae). Ovisno o autorima, smatra se da rod sadrži do 40 vrsta. Listovi su duboko urezani. Cvjetovi su veliki i često mirisni, crvene, žute ili bijele boje. Cvjetovi su veliki i cvatu u proljeće.

Prirodno rastu na području Azije, Južne Europe i Sjeverozapadne Amerike.

Latinsko ime roda Paeonia potječe od Peona, boga medicine iz grčke mitologije. Asklepije je postao ljubomoran na Peona kada je izliječio boga rata Aresa, te Hada, boga podzemlja kada ga je ranio Heraklo. Da bi ga sačuvao od Asklepijevog gnjeva, Zeus je Peona pretvorio u cvijet.

Razlikujemo dvije kategorije božura – drvenaste i zeljaste vrste. Drvenastih ima oko 30, a drvenastih 8. Za nas su najznačajnije vrste:

zeljasti božur (Paenoia officinalis, Paeonia lactiflora) – zeljasta stabljika im ujesen usahne. Sadi se plitko tako da korijen bude pokriven s par centimetara zemlje i da crvenkasti pupovi osjete sunčeve zrake. U prirodi je rijetka biljka te se nalazi u Crvenoj knjizi vaskularne flora Hrvatske u kategoriji gotovo ugroženih biljaka.
drvenasti božur (Peonia suffruticosa, Paeonia lutea) – oni se u rasadniku cijepe na korijen zeljastog božura ali se nakon par godina plemka odvoji od podloge. Razvija više izdanaka ako ga se posadi ukoso.