Ranunkule

6,00 

Naručite ranunkule prekrasnih pastelnih boja i unesite boje proljeća u svoj dom.

za grad Split i Stobreč dostava je besplatna

SKU: 5675645322223 Kategorija:

Ranunkula

Upoznajte cvijet ranunkule, onaj u kojem žive raskošni tonovi boje utisnute u laticama koje kao da su napravljene od najtanjeg i najfinijeg papira.

1. Ova biljka pripada velikoj cvjetnoj vrsti, porodici Ranunculaceae i sve ljubitelje cvijeća oduševljava bogatstvom nježnih, toplih boja cvjetnih glavica.

2. U Europu je cvijet ranunkule došao iz Perzije u 16. stoljeću, a slavu mu je pronio putopisac Sir John Chardin koji je, posjetivši legendarne perzijske cvjetne vrtove, i otkrio njegovu ljepotu.

3. Vrlo brzo stekao je veliku popularnost te je u kasnom 17. stoljeću izdan prvi katalog koji opisuje mnogo različitih tipova ovog cvijeta.

4. U 18. stoljeću ovaj se cvijet naveliko uzgajao te je dostigao vrijednost kao i tulipan u stoljeću prije.

5. Azijska legenda govori o njegovu nastanku – mladog je princa zbog njegove dobrote i ljepote začarala zla vještica i pretvorila ga u žabu. On je svojim predivnim glasom i pjesmom uljepšavao život brojnim bićima, ali je sam bio nesretan. Od tuge je i umro, a na mjestu gdje su vodene nimfe pronašle njegovo tijelo izrastao je predivan cvijet ranunkula.

6. Danas ova vrsta broji oko 400 različitih tipova koji se međusobno razlikuju po boji, veličini cvata, visini stabljike.

7. U našem podneblju taj je lijep cvijet poznat i pod nazivom žabnjak, što dolazi od latinskog značenja imena ovog cvijeta – “mala žaba”. Razlog tome je što u prirodi on uspijeva u području blizu vode.

8. U simboličkom jeziku cvijeća nosi značenje raskošni šarm, i to iz vremena vladavine kraljice Viktorije kada je simbolički jezik bio vrlo popularan. Cvjetni stručak koji je sadržavao cvijet ranunkula bio je svojevrsna potvrda šarma neke osobe.

9. On je dio cvjetne lepeze od kasne zime do toplih proljetnih mjeseci i pravi je predstavnik proljetnog cvijeća koji izgledom opisuje proljetni optimizam.

10. Lepeza boja ovog cvijeta je velika i proteže se od bijele, žute, zlatnožute, preko ružičaste, bijelo-ružičasto šatirane, narančaste, boje lososa do crvene.

11. Literatura govori da je najpopularniji cvijet ranunkula bijele boje, a slijede ga žuta, narančasta, ružičasta, crvena, boja jastoga i purpurna.

12. Latice ovog cvijeta su vrlo tanke, kao da su napravljene od najtanjeg i najfinijeg papira. Slojevito formiraju okrugli cvat u kojem se boja pojačava od sredine prema vanjskim laticama.

13. Ranunkule su vrlo izdržljiv cvijet. Danima će u vazi s vodom izgledati svježe te će, otvarajući svoje latice, oduševljavati tonovima boje i raskoši koja se skriva u tom nevelikom cvijetu.

14. Cvijet ranunkula jednako je romantičan kao i cvijet ruže i božura. Iako sitnijeg volumena, svojom formom gradi jednostavne, a opet vrlo raskošne cvjetne dekoracije.

15. Odličan je izbor za jednostavne, romantične vjenčane bukete te dekoracije prostora – bilo da ih uz više vrsta cvijeća kombinirate u stolne dekoracije u raskošnim posudama ili samostalno u staklenim vazama. Jednostavna raskoš vam je sigurna.

16. Zbog tanje i mekše stabljike ovaj se cvijet ne preporuča aranžirati u spužvi za aranžiranje. S vremenom njegova cvjetna glava postaje teža i stabljika lako puca. Zato se preporuča otklanjanje viška listova i aranžiranje u mnogo vode u većoj količini cvijeća.

17. Ako volite cvjetnu šarolikost, kombinirajte više boja ovog cvijeta u jednoj cvjetnoj kompoziciji. Ako je vaš odabir klasičniji, ne zaboravite da bijeli cvjetovi ranunkula stvaraju dojam poput šlaga, oni s malo prošaranih tonova ružičaste djeluju kao da ste u taj šlag dodali malo jagoda, žuta kao da je pospremila svu ljepotu sunca između latica ovog cvijeta…

18. Ako je vaše vjenčanje u proljetnim mjesecima, kao dar za uzvanike pripremite teglice s lukovicama ranunkula. Svojim cvatom i bojom zasigurno će oduševiti vama drage ljude. Teglice umotajte u lijep papir i traku u skladu s pričom vašeg vjenčanja.

19. I dok je na prelasku iz 19. u 20. stoljeće popularnost ranunkula naglo stala, danas se vraćaju u modu. Nove sorte i nijanse boja oduševljavaju nove generacije ljubitelja cvijeća. Postanite i vi jedan od njih!

20. Od svega navedenog jedino je taj pomalo smiješan pojam “mala žaba” otklon od profinjenosti i ljepote ovog cvijeta. No, čini se i to da će ovoj “maloj žabi” princeze teško odoljeti.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu