Statica

20,00 kn

Statica je idealno rezano cvijeće koje odlično podnosi vrućinu i jako dugo traje. Odličan je dodatak svakom buketu kojeg upotpuni pastelnim bojama.

Očisti

SKU: 101-1 Kategorija: Oznaka:

Statica cvijet znanstvenog naziva (Limonium sinuatum (L.) Mill.) grmolika je jednogodišnja, a ponekad i dvogodišnja biljka uspravnog oblika. Pripada u porodicu Plumbaginaceae. Još se može naći pod nazivima: Limonijum i morska lavanda.

Statica je podrijetlom iz Sjeverne Afrike, a s vremenom se proširila u južnu Europu.

Razgranata stabljika statice može narasti u visinu od 15 do 40 cm. Listovi statice su obrasli sitnim dlačicama, izrezani prerasto te skupljeni pri tlu. Široki su 1,5 cm te dugi 3 do 15 cm. Listići na stabljikama su duguljastog oblika, maleni i rijetki.

Cvjetovi statice dolaze u različitim bojama, od plave koja je najčešća pa sve do crvene, žute, bijele i ostalih. Cvjetovi se nalaze u cvatovima - gotovo horizontalni cvatovi nalaze se pri vrhu stabljike i izboja koji prostrano rastu u području pazušnih dijelova listova.

Plod statice dozrijeva u kolovozu, a dolazi u obliku kapsule koja može narasti u dužinu do 7 mm.

Statica cvate od početka lipnja pa sve do kraja rujna. Zanimljivo je da je riječ o medonosnoj biljci koju rado posjećuju pčele i ostali kukci kako bi skupili pelud i nektar.

Najčešće se sadi kao ukrasna biljka koja krasi vrtove i kamenjare, a za proizvodnju uzgaja se u cvjetnim gredicama. Koristi se u cvjetnim aranžmanima, a pogodna je i za sušenje pa se koristi za izradu buketa ili kao suho cvijeće za vazu. Nerijetko se koristi i kao svježe rezano cvijeće čiji predivni cvjetovi mogu dugo zadržati svježinu.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Statica”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

0