Razmišljate li kako bi vam dobro došlo malo mente, bosiljka ili ružmarina a niste pri novcima. Ne brinite, mnoge biljke se mogu razmnožavati dijeljenjem ili reznicama. Ako ste vidjeli lijepu biljku u vrtu svog susjeda ili negdje drugdje u okolici, evo prilike da je uključite i u svoj vrt, balkon ili dnevni boravak. Za razliku od sjemena, reznice i diobe biljaka rezultirat će identičnom biljkom koja će reproducirati iste lijepe cvjetove ili listove. Sve što vam je potrebno je par grančica biljke koju želite razmnožiti. Najbolji dio kod razmnožavanja biljaka u vodi je taj što su problemi s štetočinama i bolestima smanjeni u odnosu na razmnožavanje u zemlji. Tlo je sklono gljivičnim problemima, štetočinama i drugim problemima. Čista voda nema nijednog od ovih patogena i, ako se često mijenja, neće razviti bolest. Jednom kad biljke imaju potpuno zdrav i razvijen korjen, mogu se premjestiti u zemlju. Ukorjenjivanje se obično odvija od 2 do 6 tjedana.

Razmnožavanje dijeljenjem

 

Dijeljenje je najjednostavniji način vegetativnog razmnožavanja trajnica. Najbolje je taj posao obaviti u proljeće, najkasnije u travnju. Niske trajnice lako se razmnožavaju tako da se iskopaju i razdijele rukama na nekoliko busena. Svaki novodobiveni busen mora imati neoštećeno
korijenje i mlade izdanke. Pri razmnožavanju cvijeća koje ima podanak (perunike) potreban
je oštar nož. Podanak se razreže na komade duljine oko 10 cm, a svaki komad mora imati barem jedan izboj. Lukovičasto cvijeće obično uz staru lukovicu stvara i mlade lukovice koje se jednostavno odijele.

 

Razmnožavanje aloa vere dijeljenjem

iskopajte biljku

Iskopajte biljku iz zemlje ili je izvadite iz tegle. Pažljivo uklonite višak zemlje sa njenog korijena. Prstima je razdvojite na dijelove. Pazite da svaki dio ima dovoljno korijenovog sistema kako bi biljka nastavila normalan rast.

razdvoji biljku

Ako niste u mogućnosti korijen podijeliti prstima to uradite sa oštrim nožem. Poželjno je da nož prije upotrebe sterilizirate sa alkoholom ili na otvorenom plamenu.

posadite biljku

Nove biljke aloa vere odmah posadite u teglice ili u zemlju i dobro ih zalijte. Sljedećih nekoliko tjedana pomozite biljci da zaliječi rane. Držite ih deset dana van domašaja direktnog sunca, a zatim ih postavite na  osvjetljeno mjesto.

Razmnožavanje mente u vodi

 

Uzgojiti metvicu iz reznica izuzetno je jednostavno, svatko bi to mogao uspješno izvesti. U ovom uputstvu uzgajat ćemo metvicu metodom razmnožavanja u vodi. Menta je prekrasna biljka koja ima dobro poznate zdravstvene dobrobiti. Te blagodati uključuju liječenje dobro poznatih zdravstvenih problema kao što su, na primjer, prehlada i sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Uzgoj vaše metvice fantastičan je način da si osigurate trajnu i beskrajnu opskrbu ovom biljkom. Koristeći metodu koju s vama dijelim u ovom članku, zajamčena vam je stalna opskrba ovom prekrasnom biljkom za primjenu u raznim kulinarskim jelima, koktelima ili jednostavno kao lijek za različite zdravstvene probleme. Prilikom kuhanja koristite sušenu ili svježu mentu u desertima, marinadama, mesnim ili vegetarijanskim jelima.
Najbolji dio je što je možete uzgajati iz teglice na prozoru ili na kuhinjskom pultu. Najbrži način uzgoja metvice je razmnožavanje iz postojeće biljke mente u obliku reznice.

Izvori reznica metvice uključuju prijatelje, poljoprivrednu tržnicu, pa čak i odjel povrća u supermarketima, gdje je moguće pronaći reznice metvice još uvijek na stabljikama. Dakle, u ovom uputstvu vodim vas na korak po korak kako dobiti održivu biljku mente.

reznice mente

Pripremite reznice mente kao na slici. Uklonite donje listove.

menta u vodi

Stavite reznice metvice u vodu da izraste korijen.

 

Da biste uspješno razmnožavali svoje biljke mente, prvo je trebate uzgojiti korijenje prije nego što je posadite u zemlju. Neki vrtlari preskaču ovaj korak i sadnju reznica izravno vrše u tlo, izbjegavajući u potpunosti fazu vode. Ovaj način razvijanja korjena u vodi se preporuča jer time izbjegavamo opasnosti koje vrebaju u zemlji (gljivično oboljenje, štetočine i druge bolesti). 

razvijanje korjena u vodi

Pazite da korjen ne ostane bez vode i svaki tjedan promjenite vodu. Obično je potrebno 2 tjedna da se korijen dobro razvije i biljka je spremna za presađivanje u zemlju.

menta u teglici

Nakon što presadite mentu u zemlju ili teglicu pripazite da prvih 10tak dana ne bude izložena direktnom suncu. Pobrinite se da u početku ima dovoljno vode da se korijen dobro primi.

 

Briga o biljkama, gledanje kako uspijevaju (ili ne umiru, ovisno o slučaju laughing) i uvažavanje osobnosti koju unose u naše prostore dovoljna je radost što se tiče vrtlarenja u zatvorenom. Ali ako ste spremni svoje biljno roditeljstvo podići na sljedeću razinu, užitak stvaranja biljnih beba odvest će vas tamo.

 

Biljke koje je lako razmnožiti dijeljenjem:

 • Kovrčava paprat
 • Spatifilum
 • Zamija
 • Svekrvin jezik
 • Aloa vera

Biljke koje je lako razmnožiti u vodi:

 • Zlatni puzavac
 • Sobni puzavac
 • Vodena palma
 • Filadendron
 • Afrička ljubičica
 • Ružmarin
 • Molitvena biljka
0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu