Zamislite da imate svježe začinsko bilje ne samo za posebne prigode, već i za svaki obrok tijekom cijele godine! Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru lakši je nego što mislite. Imamo popis najboljih biljaka za uzgoj u zatvorenom prostoru, savjete o za njegu i ideje za oblikovanje vašeg vrta kako biste mogli imati mali kulinarski kutak kod kuće.

Koje začinsko bilje najbolje raste u zatvorenom prostoru?

 

Možete uzgajati puno popularnog bilja u udobnosti vlastitog doma. Neke biljke su trajnice i rasti će svake godine. Druge su jednogodišnje biljke koje će izumrijeti nakon odgovarajuće vegetacijske sezone. Saznajte više o višegodišnjim i jednogodišnjim biljkama kako biste mogli odabrati najbolje bilje za svoj dom. Ove i druge karakteristike važno je znati kada započinjete sa svojim unutrašnjim biljnim vrtom jer može pomoći u izboru biljaka koje možete uzgajati u zatvorenom prostoru.

Kako bismo vam pomogli u početku, izabrali smo najpopularnije začinsko bilje. Pogledajte naš popis u nastavku kako biste vidjeli različite potrebe svake biljke te kako biste mogli odabrati najbolje sorte za svoj kućni vrt.

 

1. Bosiljak  (Ocimum basilicum)

Bosiljak voli tople temperature i dobro se slaže s receptima na bazi rajčice. Njegov slatki, papreni okus podložan je i kremastim umacima od pesta i  osvježavajućim koktelima. Bosiljak brzo raste i možda će mu trebati povremeno presađivanje u veću teglu kako bi imao mjesta za svoje brzorastuće korijenje. Zbog toga bosiljak također mora imati oko deset centimetara prostora oko korjena.

bosiljak

2.  Korijander  (Coriandrum sativum)

Korijander je začinska biljka koja se koristi u mnogim svjetskim kuhinjama. Što je korijander mirisniji, to će imati više okusa. Branje korijandera možete započeti kad su stabljike visoke najmanje šest centimetara. Prilikom berbe odrežite cijelu stabljiku i odmah je upotrijebite za maksimalni okus.

Korijander

3. Origano  (Origanum vulgare)

Origano je glavna namirnica u mnogim talijanskim i meksičkim jelima zahvaljujući svom odvažnom okusu. Uparite origano s bosiljkom za ukusan umak ili gulaš. Također možete posipati malo sušenog origana po pizzi. Počnite sa berbom ovog začinskog bilja kad biljka naraste najmanje četiri centimetra u vis. Listove zamrznite ili osušite kako biste ih koristili u kasnijim jelima.

Origano

4. Peršin  (Petroselinum crispum)

Peršin je bogat izvor mnogih vitamina i minerala poput željeza i vitamina C. Većina koristi peršin kao jednostavan ukras, međutim, ova mala grančica zelenila puna je okusa – izvrsna za začinjavanje salata i variva. Uberite peršin kad su stabljike visoke najmanje četiri centimetra. Najbolje je odrezati najudaljenije stabljike u podnožju biljke kako bi se potaknuo rast u sredini.

Peršin

5. Ružmarin  (Rosmarinus officinalis)

Ružmarin je drvenasta biljka savršena za dodavanje robusnog i pomalo gorkog okusa slanim jelima. Posadite svoj ružmarin u visoki lonac da bi vaša biljka tako imala prostora za rast i širenje korijena. Novi rast iznikne iz ove biljke gdje god je  odrežete, pa je režite s vrha kako biste potaknuli njezin rast u visinu. Rezanje s podnožja bolji je izbor ako želite ograničiti veličinu svoje biljke.

6. Kadulja  (Salvia officinalis)

Ova svestrana biljka koristi se u jelima, čajevima te se također smatra ljekovitom! Svjež miris kadulje i zemljani okus čine je vrhunskim izborom za velike blagdanske večere. Kadulju tijekom prve godine nemojte puno rezati kako biste joj dali vremena da u potpunosti naraste i osigurali vam puno bilja nakon što joj se razvije korijen. Režite s vrha biljke kako biste potaknuli novi rast.

Kadulja

7. Estragon  (Artemisia dracunculus)

Francuski estragon najbolja je sorta za kuhanje jer njegov okus nije tako snažan kao ruski estragon. Ima gorko-sladak okus poput sladića što ga čini slasnim izborom za mnoga jela i umake na bazi peradi. Berite svježi i svijetli estragon u kasno ljeto nakon što dosegne visinu od najmanje 8 cm za potpuni okus. Listove možete zamrznuti ili osušiti, ali imajte na umu da će s vremenom izgubiti okus ako dugo stoje.

Estragon

8. Majčina dušica  (Thymus vulgaris)

Majčina dušica ima izvrstan okus i svježa i suha u juhama i marinadama. Ima nježan okus s primjesama mente i limuna, ovisno o vrsti. Majčina dušica brzo raste pa će vas opskrbiti s dosta ukusnih listova i po nekoliko godina. Otkinite lišće s vrha i ubacite ga u juhe i marinade koje će poprimiti sasvim novu dimenziju okusa.

Majčina Dušica

9. Lovor (Laurus nobilis)

Ova biljka može narasti i do 4 metra u prirodi! Ključ za kontroliranje njegove visine je da ga držite u malom loncu. Redovito skidanje lišća nakon što se razvije također pomaže u zadržavanju rasta. Zbog svoje visine, ova je biljka traži vlastiti lonac. Lovorov list odličan je za variva i umake, budući da dodaje njihov blago papreni okus.

Lovor

10. Vlasac  ( Allium schoenoprasum)

Ovo začinsko bilje ima aromu luka koja dodaje dodatnu aromu svakom jelu bez odvažnog okusa pravog luka. Njegov blagi okus također ga čini savršenim ukrasom za juhe i pomfrit. Berite lišće kada je biljka visoka najmanje 6 cm i ostavite najmanje 2 cm stabljike iznad tla.

Vlasac

11. Menta (Mentha)

Hladan okus mente izvrsnog je okusa u umirujućim čajevima i slatkim desertima. Za razliku od većine biljaka, menta preferira vlažno tlo umjesto suhog. Neka vaša metvica bude vlažna, ali neka ne pliva u vodi. Mlađi listovi imaju više okusa od zrelih, pa ih često odvajajte kako biste dobili što bolji okus.

Menta

Profesionalni savjeti:

 • Berite svoje začinsko bilje s vrha kako biste potaknuli rast.

 • Nemojte brati više od trećine biljke ili ćete  prouzrokovati stres biljke.

 • Uklonite cvijeće kako biste spriječili cvjetanje biljke.

 • Za maksimalnu aromu u jelima upotrijebite začinsko bilje ubrzo nakon berbe .

Kako započeti uzgoj začinskog bilja?

Za zdravi vrt s biljem potrebno je dobro izabrati posude i tlo, jaki izvor svjetlosti i adekvatan prostor.  Trebali biste zabilježiti koje bilje želite uzgajati kako biste bili sigurni da imate prostora i vremena za njihovo uzgoj.

U nastavku pročitajte opće smjernice za njegu biljaka i savjete za sadnju kako biste naučili kako uzgajati bilje u zatvorenom prostoru kao profesionalac!

 

Zahtjevi za tegle i lokaciju

Odaberite dobro drenirane posude izrađene od odgovarajućeg materijala za vašu klimu.  Na primjer, terakota je idealna za hladniju klimu jer se brže suši.

Unutarnji biljni vrtovi zahtijevaju posude koje se dobro isušuju i navikle su na vašu klimu.

Prije nego krenete saditi biljke testirajte drenažu posuda kako biste mogli izvršiti sve potrebne prilagodbe. Možete učiniti jednu od tri stvari kako biste se dobro pripremili:

 1. Izbušite dodatne rupe na dnu lonca kako biste povećali odvodnju. Nakon toga dodajte vodu da biste vidjeli da se odvodnja poboljšala.

 2. Na dno lonca dodajte kamenčiće kako korijenje biljke ne bi sjedilo u vodi.

 3. Kupite novi lonac s boljom drenažom.

Idealno bi bilo da svoje bilje držite u zasebnim posudama kako biste imali potpunu kontrolu nad vodom, tlom i svjetlosnim uvjetima za svaku biljku. To će također olakšati zadovoljavanje njihovih individualnih potreba.

Alternativno, neke biljke možete držati zajedno u istom spremniku ako imaju slične smjernice za njegu. Na primjer, stavite biljke koje preferiraju puno izravne svjetlosti i toplije temperature u jednu posudu, a bilje koje preferira umjerenu svjetlost i hladnije temperature u drugu posudu.

Materijal

Vaš idealan materijal ovisi o klimi u okruženju. Ovo su različite vrste tegli koje možete uzeti u obzir za svoj zatvoreni biljni vrt:

 • Tegle na bazi gline , poput terakote, brže se suše i najbolje su u hladnijim klimama.

 • Staklene i keramičke posude bolje drže vodu i idealne su za topliju klimu (tako da se zemlja vašeg bilja ne isušuje prebrzo).

 • Reciklirani materijali poput zidanih staklenki i limenki daju zabavan izgled, ali budite svjesni kako različiti materijali različito zadržavaju vodu.

Veličina

Veličina vašeg lonca ovisi o vrsti bilja koje uzgajate. Nekim biljkama su potrebne veće posude ako imaju duže korijenje, dok druge mogu preživjeti u manjim posudama. Odgovarajuća veličina je važna jer neusklađen lonac može usporiti rast vaše biljke ili otežati dosezanje vode do korijena.

Mjesto

Nakon što odaberete tegle za svoje biljke, pobrinite se da svakoj biljci date prostora za disanje kako biste potaknuli dobru cirkulaciju zraka. Gomila bilja sa ustaljenim zrakom koji ih okružuje može izazvati vlagu i bakterije. Ako sadite više biljaka u istu posudu, provjerite smjernice za njegu određene biljke kako biste vidjeli koliko joj razmaka treba od drugih biljaka.

začinsko bilje u teglicama

Zahtjevi za tlo

Odaberite dobro drenirajuću mješavinu zemlje za biljke u zatvorenom prostoru.  Dodajte prirodno gnojivo koje potiče lišće kako biste nadoknadili hranjive tvari u tlu.

Upotrijebite mješavinu zemlje za zatvorene prostore kako biste svojim biljkama pružili sretan dom za širenje korijena i disanje. Mješavina za sadnju u zatvorenim prostorima lakša je od vrtlarskog tla i prikladnija je za zatvorene vrtove. Što je kvaliteta veća, to bolje. Možete dodati malo perlita u svoje tlo kako biste povećali odvodnju vode. Dobro drenirano tlo zrnato je kad je mokro i ne bi se trebalo biti previše ljepljivo.

Nikada ne biste trebali koristiti vrtno tlo ili zemlju iz svog dvorišta jer je obično previše kompaktna da bi omogućilo odgovarajuću odvodnju vode. Ovo tlo također može imati insekte i bolesti koje vjerojatno želite držati dalje od kuće i hrane!

Dok razmatrate najbolje tlo za svoj zatvoreni biljni vrt, trebali biste razmisliti i o vrsti gnojiva koje ćete koristiti.

Najbolja gnojiva za zatvorene biljne vrtove su visokokvalitetna, prirodna i potiču rast lišća. Riblja emulzija i gnojiva na bazi morskih algi izvrstan su prirodni izbor za vaš zatvoreni biljni vrt. Odlučite se za gnojiva s više dušika i manje fosfora. Dušik potiče rast listova, dok fosfor potiče cvjetanje.

Bez obzira na to što odaberete, važno je dodati gnojivo izravno u tlo nakon što zalijete bilje. To pomaže vašem bilju da apsorbira hranjive tvari.

Profesionalni savjet:  Možete zalijevati i gnojiti svoje bilje istovremeno ako odaberete tekuće gnojivo!

Počnite gnojidbom biljaka jednom tjedno tijekom cijele godine i prilagodite svoj raspored gnojidbe ovisno o tome kako vaše začinsko bilje reagira. Smanjite prihranu jednom mjesečno u zimskoj sezoni vašeg bilja. 

Možda ćete početi primjećivati ​​bijeli prsten oko lonca. Ovo je nakupljanje soli koje dolazi iz gnojiva. Isperite posude sa biljem kako biste se riješili nakupljanja soli slijedeći ove upute jednom mjesečno:

 1. Temeljito zalijevajte lonac iznad sudopera sve dok voda ne počne teći s dna.

 2. Pustite da se višak vode ocijedi.

 3. Ponovno ga zalijevajte i pustite da se potpuno ocijedi.

Zahtjevi za svjetlo

Dajte svom začinskom bilju najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti s prozora okrenutog prema jugu ili istoku.  Ako je potrebno, postavite svjetla za rast izravno iznad tegli.

Što više svjetlosti dopre do začinskog bilja, to će bilje imati više okusa kad ga uberete. Većina biljaka preferira najmanje šest sati ili više sunčeve svjetlosti svaki dan.

 • Prozori okrenuti prema jugu i jugozapadu dobivaju najviše svjetla tijekom dana i najbolji su za bilje za koje je potrebno više od šest sati sunca svaki dan.

 • Prozori okrenuti prema istoku i dalje dobivaju priličnu količinu svjetlosti tijekom dana i najbolji su za bilje koje treba šest ili manje sati sunca i preferiraju hladnije temperature.

Držite svoje biljke što bliže prozorima kako bi mogle dobiti dovoljno svjetla. Također možete postaviti svjetla za uzgoj izravno iznad vašeg zatvorenog biljnog vrta kako biste nadopunili izvor svjetlosti vašeg bilja. Kupite ih u svom lokalnom vrtnom centru.

Bilje sa nedostatkom svjetlosti neće imati mnogo lišća. Bilje s previše svjetla izgledat će spaljeno ili imati smeđe mrlje. To znači da dobivaju previše svjetla. 

Opušteno lišće i brzo sušeće tlo drugi su znakovi pretjerane izloženosti suncu. Nije vjerojatno da će se to dogoditi jer većina biljaka voli sunce, ali to je nešto što treba imati na umu u toplijim klimama. Ako se to dogodi, odmaknite svoje bilje od sunca na nekoliko sati kako bi se oporavilo. Pazite da niti jedno lišće ne dodiruje prozore; staklo može zapaliti vaše bilje.

Bilje preferira temperature između 18 i 25 stupnjeva celzijusa. To je normalna sobna temperatura, pa je to donekle lako postići u većini domova, ovisno o tome gdje živite.

 

Zahtjevi za vodom

Zalijevajte svoje bilje nekoliko puta tjedno kada su gornja dva centimetra zemlje suha.  Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje kako biste spriječili truljenje korijena.

Zalijevajte tlo polako u podnožju kako bi upilo vodu. Pustite da se višak vode ocijedi s dna. Važno je pustiti vodu da iscuri jer sjedeća voda uzrokuje truljenje korijena. Zalijevajte svoj zatvoreni biljni vrt nekoliko puta tjedno kako bi vaše bilje bilo lijepo i hidratizirano.

Bilje s nedostatkom vode imat će suho, smeđe lišće i vrlo suho tlo.  Ako se to dogodi, zalijte svoje bilje i premjestite ga na hladnije mjesto da se oporavi.

Prevlažno bilje će imati uvenulo smeđe ili žuto lišće i vlažno tlo.  Privremeno odmaknite svoje bilje od izravnog sunčevog svjetla i po mogućnosti ga presadite u svježe tlo.

Također možete staviti nekoliko kamenčića na dno lonca kako biste spriječili da vam korijenje sjedi u vodi i kako biste potaknuli cirkulaciju zraka s dna.

Imajte na umu da hladne zimske temperature mogu dovesti bilje u razdoblje mirovanja. To znači da će najvjerojatnije proizvesti manje lišća i da im je potrebno minimalno zalijevanje tijekom cijele sezone. Prilagodite se u skladu s tim, pogotovo jer vodi treba dulje vrijeme da se ocijedi i osuši zimi.

Ideje za vrt s začinskim biljem

začinsko bilje uz prozor
začinsko bilje u visečim teglama
začinsko bilje na zidu
začinsko bilje na polici

Sada kada ste shvatili osnove, vrijeme je da počnete razmišljati o tome kako želite stilizirati svoj unutarnji biljni vrt. Začinsko bilje možete uzgajati u kuhinji, uz zid i u visećim posudama, ovisno o raspoloživom prostoru i preferencijama za dizajn.

Također možete držati lonce uz prozorsku dasku kako bi vaše bilje dobilo svu potrebnu svjetlost tijekom dana. Ako ste u potrazi za prostorom, možete stvoriti unutarnji zidni vrt s začinskim biljkama kako biste uljepšali svoj prostor. Ova vrsta vrta također je neizbježna tema za razgovor kada imate goste po kući.

Uzgoj zatvorenog biljnog vrta zahvalan je proces koji daje svježe sastojke i prirodni stil u vašu kuhinju! Začinsko bilje koje raste u vašem stanu izvrsno je za brzo dodavanje okusa vašem jutarnjem čaju ili dovršavanje vaše večere u subotu navečer svježim začinima. 

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu