Želite li dodati novu sortu cvijeća u svoj dom ili vrt? Alstromerije su savršen izbor – vrlo su svestrane, mogu rasti na mnogim mjestima i dolaze u širokom rasponu upečatljivih boja.

Ako ste tek počeli raditi u vrtu ili ste prvi put vlasnik Alstroemerije, učenje o pravilnoj njezi vaše biljke ne mora biti komplicirano. Ovaj vodič za njegu Alstroemeria sadrži sve informacije koje su vam potrebne za uspješno sadnju, uzgoj i njegu vašeg najnovijeg cvijeća.

Alstroemeria je gomoljasta višegodišnja biljka porijeklom iz Južne Amerike, koja raste posebno u Čileu i Brazilu. Poznata je i kao “ljiljan Inka” ili ” peruanski ljiljan “, ovo cvijeće cvjeta početkom ljeta i može trajati tijekom jeseni ovisno o sorti. Ova biljka proizvodi cvjetove nalik ljiljanu s jakim stabljikama koje rastu u grmu visine od 60 do 100 centimetara. Alstroemeria uspijeva po toplijem vremenu.

Pripadnik obitelji Alstroemeriaceae, ovaj cvijet dobio je ime po Clausu von Alstromeru, švedskom barunu koji je ovu vrstu uveo u Europu 1700 -ih. Od tada je ova biljka postala popularano cvjeće u cijelom svijetu. Osim toga, ovi ljiljani simboliziraju predanost i prijateljstvo, pa se šalju u mnogim prigodama i raznim primateljima – izvrsni su za kao cvijeće za godišnjice.

Vrste alstroemerija

Postoji više od 120 vrsta alstromerija koje dolaze u različitim bojama poput žute, narančaste, crvene, bijele, ružičaste i ljubičaste. Alstromerije su poznate po svojih pet do sedam dugih prašnika, kao i po svojim izrazitim pjegavim grlima i kontrastnim uzorcima boja – čineći upečatljive dodatke šarenim buketima . Ako niste sigurni koju vrstu sorte Alstroemeria odabrati, istražite šest vrsta cvijeća Alstroemeria.

 

Bali

alstromeria bali

Alstroemeria Bali cvjeta zlatnim cvjetovima marelice s podebljanim prugama crvene boje i mahagonija. Svijetle boje omogućuju im da se dobro stope s drugim ljetnim cvjetovima. Ovo je gusto razgranata biljka s tamnozelenim lišćem. Budući da ova sorta raste kraće od ostalih alstroemera, savršeno odgovara za manje vrtove ili ako ih želite posaditi u pitar.

 

Bombon

alstromeria bonbon

Slično svom imenu, sorta Bonbon ima slatko ružičasto cvijeće. Ova je sorta viša od ostalih cvjetova alstromerije i doseže visinu do 3 metra. Zbog svoje visine, idealan je za uzgajivače koji sade alstromerije prvi put jer su jače i otpornije.

Fougere

alstromeria fougere

Fougere je bijela sorta Alstroemerija s ružičastim i bijelim nijansama. Može narasti do 28 centimetara u visinu i izvrsna je za male vrtove. Držite ovu sortu dalje od kože jer može izazvati manje iritacije.  

Ice Inka 

ice inca alstromeria

Inca Ice je sorta koja može narasti do jednog metra u visinu. Latice imaju kremasto žutu boju ili boju marelice istaknute tamnocrvenim prugama. Budući da ova vrsta ima vitkije lišće, postaje idealna rezana biljka za vrt. Inca Ice jedan je od rijetkih cvjetova koji cvjeta u zimskim mjesecima. 

Indijsko ljeto 

alstromerija indijsko ljeto

Indijsko ljeto upečatljiva je sorta alstromerija koja dolazi s brončanim lišćem. Latice imaju svijetle bakreno-narančaste ili zlatne latice cvijeta. Ova biljka naraste i preko 30 centimetara i odlična je za privlačenje leptira u vaš vrt. Indijsko ljeto dobro raste na suncu ili u djelomičnoj sjeni. 

Princeza Fabian

alstromeria princeza fabian

Budući da sorta Princess Fabian doseže visinu do 30 centimetara, dobro se snalazi u teglama i posudama. Njene kremaste bijele latice stvaraju bazu za svijetložutu unutrašnjost cvijeta i iskaču na tamnozeleno lišće. Kad se sadi na otvorenom, princeza Fabian preferira vlažnije tlo i sjenu.

Kako uzgajati alstromeriju i savjeti 

Alstroemeria je biljka koju je lako uzgajati. Evo nekoliko savjeta i trikova za njegu biljaka koji će vam pomoći da vaša alstroemerija ostane zdrava. 

Sunčeva svjetlost 

Sunčeva svjetlost: Cvjetove alstroemerije treba saditi na području vašeg vrta koje je uglavnom sunčano. Uspijevaju kad popodne dobiju puno sunca a ujutro djelomičnu sjenu. 

Voda 

Voda: Ove biljke najbolje uspijevaju ako se redovito zalijevaju. Prilikom prve sadnje, držite rizome (podzemne stabljike) vlažnim sve dok ne vidite prve izdanke, a zatim jedan centimetar vode svaki tjedan. Nakon što se biljka učvrstila, može joj davati manje vode. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje jer će to dovesti do truljenja korijena. 

Temperatura

Temperatura: Jesen i proljeće najbolje su vrijeme za sadnju alstroemerije gdje se idealna temperatura kreće od 15 do 28 ° C. Kako se krajem proljeća temperature postupno povećavaju, staklenici mogu pomoći u sprječavanju spaljenog lišća. 

Toksičnost

Otrovnost: Biljka Alstroemeria sadrži otrov tulipalin, koji može biti štetan za sve životinje. Tulipalin je prisutan u soku odrezanog dijela cvijeta i može izazvati iritaciju u dodiru, te reakciju ako se proguta. Iako se ove biljke smatraju netoksičnim za kućne ljubimce, ipak mogu izazvati neugodne reakcije kod mačaka i pasa ako se progutaju, poput iritacije usta, povraćanja i nadražaja probave. 

Kako biste bili sigurni, nosite rukavice pri rukovanju biljkom Alstroemeria kako biste izbjegli moguću iritaciju kože i izbjegavajte dodirivanje ruku i usta ako ipak dođete u kontakt s životinjama. 

Štetočine i problemi

Štetnici: Zbog blago otrovnog lišća i cvijeća, Alstroemeria ima malo štetočina životinja. Međutim, insekti mogu uzrokovati probleme biljci. Najčešći štetnici uključuju lisne uši, puževe, grinje i trips. Ovi štetnici također mogu prenijeti određene bolesti na te biljke. 

Problemi: Iako su alstroemerije otporne biljke, niske temperature i dalje mogu uzrokovati probleme. Izbjegavajte sadnju u sjenovitim područjima i premjestite tegle u sklonište kad se približe hladniji mjeseci.

Gljivice su čest problem s kojim se ove biljke mogu suočiti. Uobičajena bolest koja može zahvatiti biljku naziva se trulež korijena Pythium, gdje gljivice izazivaju usporavanje rasta zbog uvenulih i slabih stabljika. Ova vrsta gljivica raste kada je tlo previše vlažno duže vrijeme. Osim toga, siva plijesan zvana Botrytis Blight može oštetiti biljke ako su posađene preblizu jedna drugoj. Nedostatak prostora između biljaka može dovesti do loše filtracije zraka, uzrokujući toplo i vlažno okruženje idealno za rast plijesni. 

Ako vaša Alstroemeria ima znakove bilo koje bolesti, uklonite i odbacite sve zahvaćene dijelove. 

Presađivanje i širenje

Presađivanje: Kada presađujete vaše Alstroemerije, zalijte tlo nekoliko sati prije nego što je namjeravate izvaditi iz tegle. Nanesite dovoljno vode kako biste mogli vidjeti kako curi iz drenažne rupe. To će omogućiti da tlo ostane netaknuto kada uklonite biljku. 

Zatim izvadite Alstroemeriju iz tegle pazeći da korijenje i tlo ostanu netaknuti. Raširite korijenje biljke na novo mjesto, bilo da se radi o tlu ili novom spremniku. Pažljivo ubacite zemlju oko biljke i dodajte jedan centimetar vode. Dok se oporavi nakon presadjivanja, biljku zalijevajte svaka dva do tri dana dok se ne navikne na novu sredinu (oko tri tjedna). Nakon toga postupno je možete manje zalijevati.   

Razmnožavanje: Postoje dvije metode za razmnožavanje cvijeta Alstroemeria. Možete posaditi sjeme, ili iskopati lukovice i podijeliti rizome. Da biste to učinili uspješno, biljku odrežite šest centimetara iznad zemlje deset dana prije nego što namjeravate izvaditi lukovice. Kad iskopate lukovice, svakako izvucite sve korijenje i točke rasta. 

Dok presađujete lukovice, postavite ih šest centimetara dolje u posude ili udaljene 12 do 18 inča u tlu. Nakon otprilike 10-15 tjedana, vaša će Alstroemeria početi cvjetati i nastaviti to činiti dvije do četiri godine. 

Alstroemeria njega 

alstromerije u vazi

Njega alstroemerije važna je nakon što ste je posadili. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju naknadna njega: 

  • Korištenje gnojiva : Kad procvate, svaki tjedan tijekom vegetacije koristite prehranu s visokim sadržajem kalija. 
  • Povucite stabljike umjesto da ih režete: Da biste promicali novo cvjetanje, povucite stabljike s baze biljke umjesto da ih izrežete. Ako niste sigurni u ovu tehniku onda ih režite jer tako izbjegavate bilo kakvo oštećenje biljke. Također, skinite mrtve cvjetove kako se vaša Alstroemerija ne bi razmnožavala nekontrolirano.
  • Iskoristite piljevinu:Piljevina je izvrstan način za zagrijavanje Alstroemerije u hladnijoj klimi. To treba raditi prve dvije zime nakon što ste je posadili. Kako biste izbjegli truljenje, držite piljevinu najmanje dva centimetra dalje od podnožja stabljike.

Uobičajena pitanja i brige o njezi cvijeća alstroemerije 

Je li Alstroemerija jednogodišnja ili višegodišnja biljka?

Većina cvjetova alstromerije su trajnice, što znači da su višegodišnje biljke, otporne na hladnoću i koje se vraćaju iz godine u godinu. Jednom posađene, trajnice zahtijevaju manje vode, što ih čini izvrsnim biljkama za one koji se bave vrtlarstvom u sušnim područjima ili žele smanjiti potrošnju vode. 

Treba li podrezivati Alstroemeriju? 

Za razliku od mnogih drugih trajnica, Alstroemerija će ostati zelena u toploj klimi do razdoblja cvatnje. Preporučuje se ne sjeći ove biljke do temelja jer će to negativno utjecati na vegetativni rast i usporiti cvatnju do sljedeće sezone. 

Savjet: Ako su stabljike uvenule tijekom hladnijih zimskih mjeseci, mogu se pdreztati kako bi se spasila biljka.

Koliko traje Alstroemeria?

Budući da su biljke Alstroemeria trajnice, mogu opstati mnogo godina ako se pravilno posade u vašem vrtu. Također možete iskoristiti reznice cvijeća, koje mogu potrajati oko dva tjedna ako se stave u vazu. 

Savjet: Kako bi reznice Alstroemerije trajale duže, stavite vazu na hladnije mjesto, dalje od propuha i izravne sunčeve svjetlosti. Također ih držite podalje od svježeg voća i povrća jer ispuštaju plin etilen koji je štetan za rezano cvijeće.

Koje je najbolje tlo i gnojivo za Alstroemeriju?

Kiselo tlo koje je dobro drenirano i uključuje organske tvari poput gnjoja ili komposta. Prilikom sadnje cvijeta Alstroemeria koristite opće granulirano gnojivo.

Savjet: Prilikom zalijevanja Alstroemerije pazite da ne zaljevate previše ili dopustite da se tlo osuši između zalijevanja. 

Možete li uzgajati alstromeriju u teglama?

Cvjetovi alstroemerije mogu se uzgajati u loncima ili posudama sve dok su dovoljno veliki. Ako je posuda premala, može doći do pregrijavanja tla što sprječava cvjetanje. Svakako premjestite svoju lončarsku alstromeriju u sklonište kad se približe hladniji mjeseci. Biljke u teglama osjetljivije su na hladnije temperature od onih koje su posađene u zemlju.

Savjet: Budući da većina sorti cvjetova alstromerije raste visoko, posadite cvijet s osloncem pričvršćenim za stabljiku kako biste ga držali uspravno. 

Bez obzira koristite li svoju Alstroemeriju kao sobnu biljku ili kao prekrasan dodatak svom vrtu, ovaj vodič i savjeti za njegu Alstroemerije osigurat će da uspije u godinama koje dolaze – da ne spominjemo, bit će savršen cvjetni dar ili buket !

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu