Flamingov cvijet ili Anturij – lat. Anthurium je tropska biljka iz porodice Araceae, a porijeklom iz Američkih tropskih krajeva koja se uspješno uzgaja kao sobno cvijeće. Pored njegovog  dobrog izgleda i skromnih zahtjeva za njegom, postoji još zanimljivih činjenica o anthurijumu koje možda ne znate. Pa zar ne bi bilo lijepo kad bismo na sljedećoj zabavi mogli gostima reći nešto više o toj posebnoj biljci?

Anturij  cvjeta tijekom cijele godine

 

Zbog svojih minimalnih potreba za njegom anturijum je savršen izbor za početnike. Anturij je potrebno zaljevati s otprilike pola čaše vode tjedno i on će vam lako pružiti osam tjedana uživanja u svojim šarenim cvjetovima.

Što se događa kad cvijet anturijuma uvene?

Jednostavno nikne novo cvijeće. Uz svaki novonastali list će izrasti novi cvijet. Mnogima je anturij poznat po svom karakterističnom “cvijetu” sa klipom u sredini. No, to uopće nije cvijet anturija. Crvena tvorba voštanog odsjaja (iznad) je zapravo pricvjetni list ili brakteja, priperak (eng. bract). To su posebne modifikacije listova, neposredno ispod cvijeta koje ponekad služe i zaštiti cvijeta (kao kod artičoke), a u slučaju anturija i bugenvilije služe vjerojatno i da privuku oprašivače. Takvi su listovi bitno drukčiji od ostalih listova, a kod anturija su jarkih boja i srcolikog oblika. Kad su, jedna ili dvije brakteje podloga za grozd cvjetova, kao što je slučaj kod anturija, zovu se spata (eng. spathe). Klip iznad spate je zapravo podloga za ogroman broj sićušnih, pravih cvjetića raspoređenih u spiralnom uzorku po njegovoj površini. Plodovi koji nastaju od cvjetića na klipu su sočne bobice koje sadrže obično dva sjemena.

U uobičajenom govoru, “cvijetom” anturija smatraju se spata i klip.

zeleni anturijumi
crveni anturij

Anturij je simbol egzotične ljepote.

Cvijet anturijuma (zapravo njegova spata i klip) oblikovan je poput srca. Njegov otvoreni, jedinstveni oblik srca i poseban karakter čine anturij pravim simbolom egzotične ljepote. Dostupan je u mnogim sjajnim bojama, uključujući čokoladu, bordo, crvenu, zelenu, ružičastu i bijelu.

Postoji više od 1000 vrsta anturija

Anturij je veliki rod biljaka autohtonih u tropskim Amerikama koji uključuje više od 1000 vrsta.

Najčešće vrste koje susrećemo u našim cvjećarnicama su:

  • Andraeanum ili veliki anturij čije stabljike narastu i do 1m u visinu. Listovi su zelene boje i dužine oko 40cm. Sam cvijet, odnosno spata je srcolikog oblika i velika sa uspravnim klipom u sredini koji je žute boje.

 

  • Scherzerianum je nešto nježnije pojave od prethodnika, vrlo su slični, a spata je svijetlo crvene boje i savijena. Osim visoke vlage u zraku, zahtjeva dobro osvijetljeno mjesto bez direktnog sunca. Ova vrsta dobro podnosi suhi zrak dnevnog boravka, ali to ne znači da mu ne treba ovlaživati zrak. 

Dostupni su također kao lončanice. 

ljubičasti i zeleni anturijum

Ime Anturij izvedeno je iz grčkog i znači “repni cvijet”.

Ime, anturij, izvedeno je iz grčkih riječi, anthos i oura. Doslovni prijevod bio bi „cvjetni rep“: vrlo prikladno ime s obzirom na njegov “cvijet” koji se sastoji od lopatice i klipa na kojem se nalaze cvjetovi. Zbog ove vrste cvijeta, rod Anturij klasificiran je kao pripadnik obitelji Araceae. Anturij je poznat i kao Flamingov cvijet zbog svog jedinstvenog oblika i istaknute boje spate.

ružičasti anturij lončanice

Kako uzgajati anturij?

 

Uzgajanje anturija zahtjeva lokaciju sa dosta sunčeve svjetlosti, ali ne direktne, mada će dobro podnositi i sjenovitu lokaciju.

Održavanje anturija u kući, podrazumijeva temperaturu koja se kreće u rasponu od 21 do 30 stupnjeva. Bilo bi dobro da temperatura sobe u kojoj uzgajate Flamingov cvijet, bude stabilna. Posebno nagli učestali padovi temperature, uzrokovati će propadanje anturijuma. Anturijum nikako neće podnijeti temperaturu nižu od 15 stupnjeva!

Anturij, pošto je tropska biljka, neophodna mu je visoka vlažnost zraka i kada se uzgaja u teglicama. Zato ga često orošavajte mlakom odstajalom vodom, ali izbjegavajući obojene listove. Tokom ljeta, biljka u teglici se može pošpricati vodom i nekoliko puta na dan, a zimi je dovoljno jednom dnevno.

Njega za vrijeme hladnih zimskih dana odnosi se i na to da treba anturijumu osigurati adekvatan podmetač u kome će biti kamenčići i voda, ali tako da nivo vode bude ispod gornjeg sloja kamenčića.

Stabljiku na kojoj je uvenuo cvijet, uvijek treba odsjeći pri zemlji. Također je važno da redovno odsiječete sve oštećene listove.

Lišće anturijuma njegujte i redovnim brisanjem prašine ali samo vlažnom krpom, nikako mlijekom, pivom ili nekim umjetnim sredstvima.

Zaljevanje

Anturijum treba zaljevati rano ujutro i to onda kada se zemlja potpuno osuši. Koristite vodu na sobnoj temperaturi koja je prokuhana ili odstajala. U hladnije vrijeme i zimi, zaljeva se svako 10 do 12 dana, a tokom ljeta nešto obilnije i to svaka tri dana.

Jednom tjedno, cijelu biljku je poželjno kompletno oprati pod tušem, ali slabim mlazem ili korištenjem vate natopljene vodom. Osim toga, lončanicu možete potopiti u drugu dublju posudu sa vodom ali uz uvjet da nivo vode bude malo iznad gornjeg ruba. Kada mjehurići zraka više ne budu izlazili, sklonite lončanicu i pustite da se dobro ocjedi.

Prehrana

Anturijum treba prihranjivati jednom ili dva puta mjesečno u fazi vegetacije, a to je od travnja do rujna. Koristite organsko gnjojivo za cvijeće.

Sadnja anturija je u proljeće

Mlade biljke anturijuma treba presaditi svake godine na proljeće, a starije se presađuju svako 2 do 3 godine. Pošto dok biljka raste, raste i korjen, onaj dio korena koji je vidljiv nad zemljom, poželjno je prekriti mahovinom. Anturijumu će prijati laka i rastresita zemlja, a preporučljiva je mješavina istih dijelova šumske zemlje, usitnjene šumske mahovine i komadića aktivnog drvenog ugljena. Na dno lončanice obavezno postavite drenažu.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu