Enola Holmes novi je film koji predstavlja feministkinju, šarmantnu, briljantnu mlađu sestru slavnog detektiva Sherlocka. Film se počeo prikazivati 23. rujna na Netflixu i već je zaintrigirao publiku kao zabavna akcija s dozom zagonetnog, a u glavnoj ulozi je Millie Bobby Brown koja je slavu stekla ulogom Eleven u seriji Stranger Things.

Jedan od ključnih trenutaka na početku filma je poklon njene majke, viktorijanska knjiga Jezik cvijeća, što se pokazalo kao trag za veću misteriju. Tokom cijelog filma prate nas cvijetni tragovi. Vrlo su pametni i suptilni; U nastavku ćemo ih pokušati dekodirati:

 

[Napomena! U nastavku slijede spojleri za film.]

Enola-Holmes jezik cvijeća
 • Prvi cvijet koji vidimo kad Enola odmota knjižicu jezika cvijeća je ružičasti tulipan. Na kartici stoji “pametno koristi ove darove”. Ružičasti tulipani predstavljaju brigu za dragu osobu.

 

 • Sherlock pregledava cvijeće u majčinoj sobi: krizanteme i čipku kraljice Ane, koje simboliziraju stabilnu obiteljsku privrženost i istinu, odnosno utočište. Drugi naziv za krizanteme na engleskom je „mums“, što kroz ovu igru riječi predstavlja mamu.

 

 • Enola pronalazi još jednu karticu, ovu ukrašenu nježno plavim cvjetovima i riječima “naša je budućnost na nama.”  U flashbackovima Enolina majka nosi plavu cvjetnu pribadaču gdje također šalje poruku: Ne zaboravi me.

 

 • Srednje ime njezine majke je “Violet”, što znači odanost ili vjernost. Čak i kad  nije u njenoj blizini, majka je posvećena Enoli.
 • Kad Enola kupi haljinu, nosi ogrlicu na kojoj se čini da ima cvijet. Nažalost, ne vidim koji je to cvijet, pa će ovaj trag ostati neriješen! Budući da je haljina crvena, možda možemo pretpostaviti da je to slatki grašak, simbol nježne ženstvenosti, što je, naravno, mala šala u ovom slučaju.

 

 • Haljina je presvučena cvjetnim vezom. Možda ružama? Izvezene ruže simboliziraju nesvjesnu ljepotu, što znači da Enola ne shvaća koliko je zapravo privlačna.

 

 • Dok istražuje misterij, Enola preuzima prezime “Posey”. Ovo je isto igra riječi; ona se u to vrijeme “predstavlja (eng. posing)” kao netko drugi. No, “posey” za viktorijance je bila mala kolekcija cvijeća, često sredstvo kojim su se prenosile poruke.

 

 • Gazdarica kuće nosi plavu haljinu s izblijedjelim žutim izvezenim cvjetovima. Nažalost, ne mogu reći kakvim, ali sigurna sam da je kostimograf ovdje ostavio referencu.

 

 • Enola, dok traga za tragovima o Viscountu Tewksburyu, otkriva prešani cvijet. Čini mi se kao kukurijek. Viktorijanska knjiga jezika cvijeća također ukazuje da on predstavlja nadu u ljubav. Jer dječak na kraju postaje Enolin dečko, naravno!

 

 • Kad iznenadi dječaka na tržnici cvijeća, on joj ponudi bijelu ružu lagano obojanu crvenom; što predstavlja nevinost i, naravno, ljubav. Jako slatko!
enola holmes drži ružu
 • Zanimljivo je da u školi uopće nema cvijeća. Stroga škola gospođe Harrison je nepopustljiva, ali također joj nedostaje dubina. Ovdje nema tajnih poruka kroz cvijeće. Ipak prostor bez cvijeća također šalje određenu poruku.

 

 • Pred kraj se vidi Enolina majka koja nosi haljinu prekrivenu cvijećem. To su maćuhice, za koje se može reći da simboliziraju dugogodišnju ljubav i razmišljanje. Prikladno za majku Holmes.

 

Enola Holmes kodni jezik cvijeća

Enola Holmes je zanimljiv i zabavan kriminalistički film sa zanimljivom obitelji Holmes koji je odličan za mlađi uzrast, ali i onaj stariji jer brojnih zagonetki, intriga i misterija sigurno neće nedostajati. Mi smo posebno pratili poruke kroz jezik cvijeća i jedva čekamo ponovo pogledati film da vidimo da li smo nešto još propustili.

Pošaljite poruku dragoj osobi cvijećem OPG-a Frezija
0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu