Simbolika krizanteme na istoku i zapadu

 

Krizanteme su se uzgajale u Kini već u 15. pr. Kr. Cvijet se koristio kao začin, a jelo se korijenje i lišće. Ovaj cvijet nije bio poznat sve dok se u 8. stoljeću nije probio do Japana. Od tada se smatra važnim simbolom japanskog prijestolja i postao je prihvaćen kao carski grb i pečat. Do danas, u Japanu postoji festival u kojem se slavi cvijet krizanteme, nazvan „Kiku no Sekku“, što znači „Festival sreće“.

Švedski botaničar Karl Linnaeus bio je prvi znanstvenik koji je opisao ovaj cvijet i dao mu svoje znanstveno ime kada je krizantema postala poznata zapadnom svijetu. Od tada se diljem zapadnog svijeta uzgaja puno sorti ovog cvijeta. U 2019. godini imamo već oko 27 000 sorti cvijeta krizantema.

Bijela i žuta krizantema

Značenje u Hrvatskoj i svijetu

Krizanteme su poznate po svom negativnom i pozitivnom značenju koje se razlikuju od regije do regije:

 • U Australiji se cvijet krizanteme često smatra službenim cvijetom za Majčin dan
 • U Kini je cvijet povezan s bogatstvom. Također simbolizira “novi život” ili “reinkarnaciju.” Stoga se cvijet često nudi kao poklon starijim osobama ili novorođenčetu.
 • Za viktorijane cvijet krizanteme predstavlja prijateljstvo i dobre želje
 • Japanci krizanteme povezuju s moći i kraljevstvom. Nudi se i kao poklon za proslavu jeseni, jer cvijet cvjeta u ovom razdoblju
 • Hrvatskoj, Belgiji, Mađarskoj, Litvi, Francuskoj, Poljskoj, Austriji i drugim dijelovima Europe, cvijet krizanteme koristi se na sprovodima i kao spomen cvijeće u čast mrtvima. Na tim se mjestima krizantema često povezuje sa smrću.

Stoga je apsolutno važno znati što cvijet krizanteme znači ljudima gdje živite prije nego što ga ponudite. On znači različite stvari za različite ljude.

7 savjeta za održati krizanteme na dužem životu u vazi

 

Krizanteme su cvijet koji traje dugo u vazi. Svakako je korisno znati ove male trikove kako bi duže ostale živahne:

 • Osigurajte da su vaša vaza ili posuda veoma čiste.
 • Krizanteme imaju drvenastu stabljiku, pa im morate pomoći da upiju vodu. Prije nego što ih stavite u čistu vazu, podrežite 2 do 5 cm od dna stabljike pod oštrim kutom. Svakih nekoliko dana odrežite 1 cm sa stabljike kako biste pospješili upijanje vode.
 • Stavite cvijeće u čistu mlaku vodu, dovoljno da se ne osuši brzo – oko pola vaze.
 • Ogolite lišće koje bi bilo u vodi.
 • Uklonite lišće sa stabljike kad počne klonuti.
 • Mijenjajte vodu redovito.
 • Za maksimalan život ostalog cvijeća nemojte miješati krizanteme s drugim cvijećem. One oslobađaju kemikaliju koja se naziva etilen, što može uzrokovati brzo uvenuće ostalog cvijeća koje dijeli vazu s njima.

 

 

Krizantema je biljka „kratkog dana“

bakrene margarete

Da bi krizanteme i margarete počele cvjetati potrebno im je od 11 do 12 sati tame ili duže, ovisno o sorti. U Hrvatskoj se sustavi zatamnjenja često koriste za poticanje cvatnje da bi mogli imati krizanteme za blagdane Svih svetih i Dan mrtvih. Uzgajivači krizantema često zamračuju plastenike u trajanju od 4 tjedna da bi pokrenuli cvatnju. Zato danas imamo krizanteme u cijelom svijetu u bilo koje doba godine stvarajući umjetnu noć.

Kalkulator troškova za vjenčanje

Najskuplje vjenčanje je loše organizirano vjenčanje. Iskoristite naš kalkulator i raspodjelite svoj budžet po svim stavkama.

Kako smanjiti stres pomoću cvijeća

Dodavanjem nekoliko cvjetova u svoj svakodnevni život možete smanjiti depresiju i tjeskobu te pojačati kreativnost i produktivnost. Evo cvjetne snage!

Ove biljke odbijaju komarce – prirodno i efikasno

Cijelu zimu čekamo taj dan da sjednemo vani u društvu prijatelja ili obitelji, ispijamo kavu ili hladni napitak uz ugodni razgovor. No, dok svako ljeto donosi nove prilike, nova sjećanja i nova iskustva, jedno što ostaje isto su dosadni komarci koji nam ne daju uživati na otvorenom.

Ako stavite ovo u teglu za cvijeće vrlo su manje šanse da će ono uvenuti.

U prošlosti se filter za kavu koristio isključivo za pravljenje kave – danas ga koristi sve više ljubitelja cvijeća. Mali papirnati filteri imaju višestruku upotrebu i vrlo su korisni za vaše biljke u teglicama!

13 Razloga za pokloniti buket cvijeća medicinskim sestrama

Biti medicinska sestra nije jednostavan zadatak. One imaju toliko različitih uloga da je teško obuhvatiti sve što rade u samo jednom naslovu posla. Iako se osjećamo kao da bi svaki tjedan trebao biti Tjedan zahvalnosti medicinskih sestara, tehnički on pada od 6. do 12. svibnja. U čast njihovog truda i nesebičnosti, evo samo nekoliko razloga zbog kojih sestre zaslužuju da im se kaže “hvala” s buketom cvijeća.

Koje su to sobne biljke čuvarice našeg zdravlja?

Sobne biljke – žive, šarene, mirisne, i jesmo li spomenuli jednostavno prelijepe? Iako su mnogi svjesni dekorativnih prednosti biljaka, malo ljudi zna da one imaju sposobnost poboljšanja vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Bilo da živite u „betonskoj džungli“ ili dalmatinskoj zagori, svaki dom može imati koristi od sobnih biljaka.

Kako produžiti život cvijeću?

Brzi i jednostavni savjeti za održavanje svježeg rezanog cvijeća Znate li što je prigovor potrošača broj 1 na kupnju cvijeća? Dugovječnost. Osim što će ljude odvratiti od kupovine cvijeća, prerano uvenuto cvijeće šteti i ugledu proizvođača. Pa što možete učiniti da...