Simbolika krizanteme na istoku i zapadu

 

Krizanteme su se uzgajale u Kini već u 15. pr. Kr. Cvijet se koristio kao začin, a jelo se korijenje i lišće. Ovaj cvijet nije bio poznat sve dok se u 8. stoljeću nije probio do Japana. Od tada se smatra važnim simbolom japanskog prijestolja i postao je prihvaćen kao carski grb i pečat. Do danas, u Japanu postoji festival u kojem se slavi cvijet krizanteme, nazvan „Kiku no Sekku“, što znači „Festival sreće“.

Švedski botaničar Karl Linnaeus bio je prvi znanstvenik koji je opisao ovaj cvijet i dao mu svoje znanstveno ime kada je krizantema postala poznata zapadnom svijetu. Od tada se diljem zapadnog svijeta uzgaja puno sorti ovog cvijeta. U 2019. godini imamo već oko 27 000 sorti cvijeta krizantema.

Bijela i žuta krizantema

Značenje u Hrvatskoj i svijetu

Krizanteme su poznate po svom negativnom i pozitivnom značenju koje se razlikuju od regije do regije:

 • U Australiji se cvijet krizanteme često smatra službenim cvijetom za Majčin dan
 • U Kini je cvijet povezan s bogatstvom. Također simbolizira “novi život” ili “reinkarnaciju.” Stoga se cvijet često nudi kao poklon starijim osobama ili novorođenčetu.
 • Za viktorijane cvijet krizanteme predstavlja prijateljstvo i dobre želje
 • Japanci krizanteme povezuju s moći i kraljevstvom. Nudi se i kao poklon za proslavu jeseni, jer cvijet cvjeta u ovom razdoblju
 • Hrvatskoj, Belgiji, Mađarskoj, Litvi, Francuskoj, Poljskoj, Austriji i drugim dijelovima Europe, cvijet krizanteme koristi se na sprovodima i kao spomen cvijeće u čast mrtvima. Na tim se mjestima krizantema često povezuje sa smrću.

Stoga je apsolutno važno znati što cvijet krizanteme znači ljudima gdje živite prije nego što ga ponudite. On znači različite stvari za različite ljude.

7 savjeta za održati krizanteme na dužem životu u vazi

 

Krizanteme su cvijet koji traje dugo u vazi. Svakako je korisno znati ove male trikove kako bi duže ostale živahne:

 • Osigurajte da su vaša vaza ili posuda veoma čiste.
 • Krizanteme imaju drvenastu stabljiku, pa im morate pomoći da upiju vodu. Prije nego što ih stavite u čistu vazu, podrežite 2 do 5 cm od dna stabljike pod oštrim kutom. Svakih nekoliko dana odrežite 1 cm sa stabljike kako biste pospješili upijanje vode.
 • Stavite cvijeće u čistu mlaku vodu, dovoljno da se ne osuši brzo – oko pola vaze.
 • Ogolite lišće koje bi bilo u vodi.
 • Uklonite lišće sa stabljike kad počne klonuti.
 • Mijenjajte vodu redovito.
 • Za maksimalan život ostalog cvijeća nemojte miješati krizanteme s drugim cvijećem. One oslobađaju kemikaliju koja se naziva etilen, što može uzrokovati brzo uvenuće ostalog cvijeća koje dijeli vazu s njima.

 

 

Krizantema je biljka „kratkog dana“

bakrene margarete

Da bi krizanteme i margarete počele cvjetati potrebno im je od 11 do 12 sati tame ili duže, ovisno o sorti.

U Hrvatskoj se sustavi zatamnjenja često koriste za poticanje cvatnje da bi mogli imati krizanteme za blagdane Svih svetih i Dan mrtvih. Uzgajivači krizantema često zamračuju plastenike u trajanju od 4 tjedna da bi pokrenuli cvatnju. Zato danas imamo krizanteme u cijelom svijetu u bilo koje doba godine stvarajući umjetnu noć.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu