Cvijeće se pojavilo relativno nedavno u biljnom svijetu. Do prije 130 milijuna godina prethodile su im necvjetne biljke poput paprati i crnogoričnog drveća, ili barem tako govore fosilni ostaci. Rani fosili cvijeća, poput Archaefructus Liaoningensis pronađenih u Kini, pokazuju male i jednostavne cvjetove u usporedbi s današnjim ružama, orhidejama i tulipanima. 

Možda biste htjeli testirati ono što znate o cvijeću pomoću našeg kviza. Bez obzira koji rezultat postignete, sigurno ćete naučiti stvar ili dvije!

Koja je najvažnija svrha cvijeta?

cvijetni tučak
Točno! Pogrešno!

Cvijet je reproduktivna struktura biljke. Jednom oplođen, cvijet umire, a jajnik cvijeta postaje sekundarna reproduktivna struktura, plod. Plod sadrži sjeme koje je okruženo energetski gustim materijalom koji njeguje sjeme na putu da postane nova biljka.

Kako se zove slatka tekućina koju proizvodi cvijeće, a jedu insekti i neke ptice?

Točno! Pogrešno!

Ova tvar dijeli svoje ime s pićem koje su grčki bogovi konzumirali u svojim mitovima. (Ako vas je zbunila "ambrozija", to je bila navodna hrana bogova.) Šišmiši, moljci, kolibri i drugi troše nektar, te je on taj koji ih privlači u cvjetove koje treba oprašiti.

Koji od ovih cvjetova je izvor za proizvodnju snažnog lijeka?

opijum mak
Točno! Pogrešno!

Mak je najpoznatiji po svom alkaloidu, morfiju, koji se koristi u medicinske svrhe za ublažavanje jakih bolova. Opijum je pak poznat ljudima od početka civilizacije.

Zašto je cvijeće tako jarkih boja?

cvijeće jarkih boja
Točno! Pogrešno!

Šareno, razmetljivo cvijeće ukazuje na zdravlje biljke, a to privlači pčele. Pčele dolaze skupljati nektar i pelud te širiti pelud na drugo cvijeće. Pelud je prvenstveno hrana za ličinke pčela, a budući da je moraju nositi natrag u košnicu, umjesto da je konzumiraju na licu mjesta, lako se širi i na drugo cvijeće.

Što od ovoga doprinosi oprašivanju cvijeća?

pelud leti zrakom
Točno! Pogrešno!

Postoje različiti načini oprašivanja cvijeća, a ovo je dobra vijest za mnoge životinje koje se hrane biljnom hranom (i, pretpostavljamo, za one mesojede koji jedu životinje koje jedu biljke; sve je to povezano) . Neki cvjetovi se čak i sami oprašuju, u jednom cvijetu imaju i muške i ženske "organe".

Koliko otprilike postoji vrsta ruža u prirodi?

ruže u raznim bojama
Točno! Pogrešno!

Nemojmo brkati vrste s uzgojenim sortama. Uzgojene sorte nastaju ljudskom intervencijom i bez ljudi ne bi postojale jer se nisu u mogućnosti reproducirati prirodnim putem. Trenutno pak postoji oko 30 000 uzgojenih sorti ruža.

Što su lapovi (sepali)?

crvena ruža
Točno! Pogrešno!

Ako pogledate cvijet odozdo ili naopako, vidjet ćete lapove (sepale) koji izgledaju poput malih zelenih latica ili minijaturnih listova, čvrsto se prianjajući na najniže latice. Budući da znanstvenici vole sve imenovati, botaničari ove dijelove nazivaju "sepali".

Koji je znanstveni naziv za cvijeće?

cvijet u pitaru
Točno! Pogrešno!

Kritosjemenjače su opsežna sistematska biljna skupina, poznata i kao Magnoliophyta. Pod ovim skupinom nalazi se oko 230 000 drvenastih i zeljastih vrsta. Golosjemenjače su (općenito govoreći) suprotno: ne cvjetajuće biljke.

Koji je hrvatski nacionalni cvijet?

perunika
Točno! Pogrešno!

Ovaj neobičan i veličanstven cvijet od davnina je poznat i u Hrvatskoj. Njegov naziv perunika potječe iz slavenske mitologije od staroslavenskog boga Peruna i njegove žene boginje Perunike. Prema drevnim pričama, kada bi munje boga Peruna udarale su zemlju, ostavljale su iza sebe perunike raznih boja. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, a na dubrovačkom području taj božanski cvijet zovu bogiša. Danas je perunika hrvatski nacionalni cvijet, a proglasila ga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine na izložbi cvijeća u Japanu. Promovirana je tada pod sloganom: „Cvijet u svakom kutku svijeta, cvijet shvaćen kao simbol mira među narodima”.

Kako cvijet "leš" dobio ime?

cvijet leš
Točno! Pogrešno!

Većina cvjetova miriše slatko kako bi privukla oprašivače, pa zašto je ovaj cvijet upravo suprotan? Zapravo, iz istog razloga. Miris trulog mesa ovog cvijeta privlači muhe koje šire pelud s biljke na biljku. To pokazuje da u evoluciji ne postoje tvrda i brza pravila; organizmi se razvijaju na načine koji im omogućuju da prežive i prenesu svoje gene, kakva god ta prilagodba bila.

Što je neobična karakteristika suncokreta?

pčela na suncokretu
Točno! Pogrešno!

Biljke imaju izvanredan broj obrambenih mehanizama; vjerojatno ste znali da je trnje jedan od takvih koji sprečavaju životinje da jedu stabljike biljke. Mehanizam zaštite kod suncokreta rjeđi je. Njihovo korijenje stvara tvar koja je opasna za obližnje biljke, što suncokretu daje prednost u konkurenciji za resurse.

Umjetnik Monet napravio je niz slika na kojima se ističu koji cvjetovi?

monet lopoči
Točno! Pogrešno!

Claude Monet bio je francuski impresionist, a njegove slike lopoča su među najpriznatijima u svijetu umjetnosti. Monet ih je slikao dok je imao mrenu koja je napredovala, što bi dijelom moglo objasniti njihovu maglovitu i difuznu kvalitetu.

Točno ili netočno! Neke biljke su mesožderke?

venerina muholovka
Točno! Pogrešno!

Najpoznatiji primjer za to je Venerina muholovka. U svojim cvjetovima ima sitne dlačice koje osjete slijetanje insekata. Cvijet se tada zatvori poput usta i počne probavljati stvorenje. Venerina muholovka dio je veće obitelji zvane Drosceraceae, koje su sve mesožderke.

Cvijet ______ obično je povezan s Japanom.

krizanteme
Točno! Pogrešno!

Japansko carsko prijestolje poznato je pod nazivom Prijestolje krizanteme. Kao dodatak, ime se može odnositi na japansku kraljevsku obitelj. Ovaj cvijet je porijeklom iz istočne Azije, a azijski botaničari uzgojili su tisuće vrsta ovog složenog cvijeta tankih latica.

Postoji li crna ruža?

crna ruža
Točno! Pogrešno!

U prirodi ne postoji ni jedan crni cvijet. Međutim, ako želite stvoriti skoro pa crnu ružu, uzmite crvenu ružu i stavite je u vodu pomiješanu s crnom tintom. Za jedan dan trebali biste postići željeni efekt.

Kviz o cvijeću

Bravo!

8. ožujka je Međunarodni Dan Žena, znate li zašto ga slavimo?

Međunarodni dan žena je dan koji slavi dostignuća žena i ženu općenito.  Prvi dan žena proslavljen je 28. veljače 1909. godine u Sjedinjenim američkim državama, zahvaljujući deklaraciji donjetoj od strane Socijalističke partije Amerike. Prva ideja o mogućnosti...

POKLON ZA DIPLOMU -10 ideja za maštoviti znak pažnje

Frendica mi je diplomirala i sad zove na feštu….i eto ja imam mali problem – šta se kupuje za diplomu??

Poklon za Valentinovo-darivanje kao proslava ljubavi

Valentinovo, dan ljubavi, ali i darivanja. Pročitajte ideje kako izabrati dobar poklon za Valentinovo.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu