Ljiljan, cvijet posebne simbolike, uzvišenog značenja i prekrasne vanjštine. Kada spominjemo ljiljane, ono što nam pada na pamet jest delikatnost, nježnost, čistoća i ljepota. Ljiljane, osim dana očeva povezujemo i s mnogim kršćanskim događajima i svetkovinama.  Pojavu ljiljana vežemo za davna antička vremena, a njegovu važnost i veličinu ćemo djelom dočarati i ovim člankom.

crveni ljiljani

Simbolika dana očeva

Bijeli je ljiljan poznati je simbol dana očeva, koji u Hrvatskoj slavimo slučajno ili ne, baš na sam blagdan Sv. Josipa. Dan očeva svojevrsna je oda očinstvu. Dan je to kada slavimo sve što očevi jesu i sve ono što njihova važna i kompleksna uloga sa sobom nosi. U većini svijeta, dan očeva obilježava se treće nedjelje u lipnju; no kod nas i u još nekolicini zemalja, taj dan pada 19. ožujka.

Prvi poznati zapis na kojem nalazimo spomen dana očeva, datira iz davnog vremena starog Babilona. Pronađena je naime pločica, koja sadrži čestitku napisanu ocu. Vjeruje se da ju je napisao dječak po imenu Elmes pred više od 400 godina, želeći tako obradovati svoga oca. U toj mu je poruci poželio dug život i dobro zdravlje. Zahvaljujući Elmesu, običaj obilježavanja dana očeva održao se sve do danas.

Naruči ljiljane OPG-a Frezija

buket bijelih ljiljana

Kršćanstvo i simbol bijelog ljiljana

 

Kako bi vam pobliže objasnili povezanost i simboliku ljiljana i Sv. Josipa, moramo se vratiti na sam početak i nastanak bijelog ljiljana.

Legenda o nastanku ljiljana i mliječne staze seže još u Staru Grčku.
Naime, bijeli je ljiljan u staroj Grčkoj bio simbol boginje Here. Herkul je poznata kao kraljica neba te Zeusova supruga; zaštitnica potomstva i bračne zajednice. Naime, Zeus je od Here zatražio da podoji njegova sina Herakla, potomka dobivenog sa smrtnom ženom Alkemenom, nadajući se da će na taj način Herkul postati besmrtan. Prema legendi, dok je Hera spavala, Herkul je položen na njene grudi. Nakon što se dijete zasitilo, nekoliko je kapi mlijeka palo u svemir, te je time nastala Mliječna staza; dok je jedna kap pala na Zemlju, a iz nje nastao neodoljivi bijeli ljiljan.

Bijeli je ljiljan iz Stare Grčke, svoje korijene prenio i u kršćansku religiju. Tako u kršćanstvu biserno bijeli ljiljan predstavlja simbol čednosti, čistoće i uzvišenosti. Biljka se stoga često nalazi na kršćanskim slikama uz Sv. Josipa, Djevicu Mariju i ostale svece.
Na spomenutim slikama kršćanske tematike, sveci su naslikani kako donose vaze bijelih ljiljana Djevici Mariji, Sv. Josipu i malome Isusu. I ovdje postoji legenda koja kaže, kako prilikom posjete Marijinu grobu tri dana nakon njena pokopa, nije pronađeno ništa, osim veličanstvenih, elegantnih bijelih ljiljana.

Simbol ljiljana nalazimo i u Renesansnoj umjetnosti, pa je grana ljiljana jedan od neizostavnih elemenata u sceni Navještenja. Bijeli ljiljan također nalazimo na platnima Da Vincija, Lottija, Caravaggia, Rossettija i drugih svjetski poznatih umjetnika.

Možemo također reći kako je kršćanstvo uvelike pridonijelo širenju posebno bijelog ljiljana u Europi, koji je bio neizostavan dio srednjovjekovnih samostanskih vrtova. Nizozemska, Velika Britanija, pa i Amerika upoznala je i prepoznala vrijednost bijelog ljiljana upravo zahvaljujući tome.

da Vinci ljiljani

Simbolika raznih boja ljiljana

 

Same razne boje ljiljana sa sobom nose određenu simboliku. Dok bijeli ljiljan kao što smo već spomenuli simbolizira čistoću, nevinost, uzvišenost; ljubičasti ljiljan poznat je kao simbol sreće. Iz tog razloga, ljubičaste ljiljane često poklanjamo kako bi dragim osobama poželjeli sreću.

Narančasti ljiljani s druge strane simboliziraju zdravlje i ponos, te su omiljeni izbor mnogih kupaca koji ovom snažnom a opet suptilnom bojom žele ukrasiti svoje domove ili obradovati drage osobe.

Kod žutih ljiljana, opet se susrećemo s kršćanstvom. Žuti su ljiljani sastavni dio uskršnje blagdanske dekoracije, budući simboliziraju Isusovo uskrsnuće. Kada govorimo o žutim ljiljanima, moramo spomenuti i onaj pod nazivom Bijela Madonna. Ovaj ljiljan zauzima važno mjesto u kršćanskoj religiji, baš zato što je bio žut, sve dok na njega nije nagazila Djevica Marija. U tom je trenu pobijelio, te ga smatramo simbolom zahvalnosti i dobrog raspoloženja.

Ukoliko se odlučite za kupnju ljiljana kako bi obilježili sam dan očeva, uskršnje blagdane, ili u neki drugi vama važan period, sigurno nećete pogriješiti. Ovaj će profinjen i elegantan cvijet, svojom pojavom obogatiti vaš, ili dom vama dragih osoba, a njegove će boje same po sebi svjedočiti svoju simboliku.

Mirta Paoletić

Mirta Paoletić

Gost pisac za OPG Frezija

Svestrana jezikoslovka koja pisanjem članaka spaja posao i zadovoljstvo.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu