Cijenjene zbog svog ploda, sjajnog, zelenog lišća i zanimljivih oblika, stabla maslina zabavna su i prilično jednostavna biljka za uređenje vaših zatvorenih prostora. Zapravo nije teško uzgajati maslinu ako imate puno svjetlosti. Istodobno izgledaju rustikalno i moderno, pa su izvrsne u mnogim različitim interijerima. Ako tražite novu i zanimljivu sobnu biljku , maslina je super izbor za dodati u svoju kolekciju.

Evo što trebate znati da bi vaša maslina bila zdrava i lijepa u svakom zatvorenom prostoru:

Kakvo svjetlo treba mojoj maslini?

 

Sunce, sunce i još sunca! Maslini odgovara vruća i suha mediteranska klima. Treba joj šest ili sedam sati sunčeve svjetlosti da bi uspijevala, pa je stavite na svoj najsunčaniji prozor, po mogućnosti prema jugu. Ako nemate dovoljno sati sunčeve svjetlosti – što je posve moguće ako živite u unutrašnjosti, posebno zimi – postavite malu standardnu ​​LED svjetiljku koja će pomoći vašoj biljci.

Koliko često trebam zalijevati maslinu?

Maslina je navikla na sušu, pa neka se osuši između zalijevanja. Ako bude u previše vode, ubit će je! Provjerite razinu vlage gurajući prst u zemlju. Ako se osjeća vlažno, pričekajte nekoliko dana i provjerite ponovno. Kad maslina popije svu vodu, zalijte je dobro dok se zemlja opet ne osuši. Također pripazite da na dnu posude postoje rupe. Nijedna biljka ne voli mokra stopala!

Koliko često trebam prihraniti maslinu?

Stabla maslina imaju koristi od redovitih doza gnojiva. Koristite tipičnu hranu za sobne biljke, prihranjuje se dva puta mjesečno tijekom vegetacije u proljeće i ljeto, jednom mjesečno u jesen, a možda jednom zimi, ako želite. Maslina “spava”, a ne raste zimi, pa ne treba hranu.

Trebam li presaditi svoje maslinovo drvo?

Kad ga prvi put donesete kući, ne morate presaditi svoje drvce, iako ga možete postaviti u veću ukrasnu teglu. Masline obično vrlo sporo rastu ako tijekom cijele godine žive u zatvorenom. S vremenom, ako se čini da je korijen ispunio cijelu teglu ili zalijevate i voda ne prodire u tlo, možda je vrijeme za ponovno presađivanje u veću posudu. Povećajte za jednu veličinu tegle ili samo nekoliko centimetara veću posudu. Ako pokušate preći u preveliku posudu, to će dovesti do vlažnog tla, koje ove biljke preziru. Za presađivanje upotrijebite pjeskovito tlo, poput mješavine za kaktuse.

Privlače li masline štetnike?

Otporni su i rijetko imaju problema sa štetnicima, premda povremeno možete vidjeti štitaste uši, vrstu insekta koji ostavlja bijele naslage na lišću. Nije ih teško kontrolirati primjenjujete li hortikulturno ulje ili insekticidni sapun prema uputama na etiketi kod prvih znakova problema.

 

Mogu li dobiti plodove masline sa svog stabla u zatvorenom prostoru?

Možete kupiti nekoliko različitih vrsta maslina. Neke od njih imaju plod, ali samo ako dobiju dovoljno sunčeve svjetlosti – što je teško postići u zatvorenom. Vrste plodova, kao što je oblica, također trebaju razdoblje hladnih temperatura kako bi potaknule cvatnju i zasadanju ploda. Neplodne sorte, obično ostaju gustije i kompaktnije.

naruči maslinu

Trebam li iznijeti svoju zatvorenu maslinu vani na ljeto?

Vaša maslina bi vjerojatno volila izlet vani. Učinite to postupno kada noćne temperature budu 10 stupnjeva ili toplije. Počnite polako tako što ćete je iznositi sat ili dva dnevno i prvo je držite u hladu da je sunce ne sprži. Postupno povećavajte vrijeme na otvorenom i količinu izravne sunčeve svjetlosti tijekom nekoliko tjedana. Unesite je u zatvoreni prostor zimi kada noćne temperature ponovno padnu ispod 10 stupnjeva.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu