18. Lipnja se obilježava međunarodni dan piknika. Ovaj mjesec je idealno vrijeme za izlet u prirodu bilo s obitelji ili u dvoje na romantični odmor.
Evo par savjeta za idealan piknik:

Kako spakirati hranu i piće?

 

Gledajte ponijeti hranu koja vam neće napraviti veliki nered. Najbolje je sve spakirati u plastične posude s poklopcem koje se ne može lako otvoriti. Osnovni pribor za piknik se sastoji od otvarača za vino/pivo, daske za rezanje i noža, maramice za brisanje, te podloge za sjedenje koja je po mogućnosti vodonepropusna ako je postavljate na vlažnu travu. Mali prijenosni frižider s ledom i rashlađenim pićem je skoro pa neizostavan dodatak za piknik.

Koju hranu odabrati?

Ako imate prijenosni frižider ne zaboravite zamrznuti vodu večer prije vašeg izleta u prirodu. Ako ste ipak odlučili bez frižidera, pazite da to nije hrana koja se lako kvari na vrućini. Mi volimo ponijeti platu sa pršutom, tvrdim sirevima i maslinama. Za djecu pripremimo sendviče ili pohamo piletinu. Voćna salata bude super osvježenje u vrućim danima. Hladna salata od tjestenine je isto idealan izbor za piknik. Naravno vi možete ponjeti i roštilj pa ako lokacija to dozvoljava i naložiti vatru.

Sitnice koje uvijek dobro dođu

Sigurno se želite maksimalno opustiti i uživati na pikniku. Zato ne zaboravite sprej za komarce, kremu za sunčanje. Možda i koji kušin i puuuno tekućine da ne bi dehidrirali. Vlažne maramice dođu super korisne tamo gdje nema vode. Za kraj treba nam i kesa za smeće.

sprej za komarce
krema za sunčanje
kušini za piknik

Kamo otići na piknik u Splitu i okolici?

1. Salona

salona
Salona Tusculum

U Solinu se nalaze i ostaci antičkog grada Salone za koji se smatra da je nastao u IV. stoljeću prije Krista. Salona je bila luka ilirskih Delmata, u kojoj su živjeli i Grci i Rimljani. Julije Cezar je 48.g. pr. K. Salonu proglasio središtem rimske provincije Dalmacije. Gradska jezgra bila je trapezastog oblika opasana zidinama i utvrđena kulama, a sadržavala je kompleks gradskih bazilika, kasnije podignutu monumentalnu katedralu s krstionicom i terme. I danas je prepoznatljiv peristil termi, prostor za kupelj s pećima i svlačionicama kao i starokršćanski objekti uz bazilike vezani uz djelatnost Sv. Dujma. U južnom dijelu su ostaci foruma, hrama i kazališta iz I. stoljeća.

Ova lokacija je idealna za ljubitelje prirode i arheoloških nalazišta. Muzej unutar stare Salone nije toliko velik, sastoji se od dvije prostorije s nekoliko artefakata pronađenih u Saloni i to je to.

Ipak, najvažniji pronalasci i izložbe mogu se pronaći u Arheološkom muzeju u Splitu. NAPOMENA: Ulaznica koju kupite za Salonu može se iskoristiti i kao ulaznica za muzej i obrnuto. Potrebno je samo da se iskoristi unutar 7 dana od kupnje. Muzej unutar Salone uglavnom služi kao mjesto za prodaju ulaznica i kao suvenirnica.

Tu možete nabaviti poklone za svoju obitelj i prijatelje kao što su ručno izrađeni nakit te vodiči kroz Salonu na različitim jezicima. Također, nemojte zaboraviti prošetati prekrasnim vrtom pored muzeja!

Iako nije riječ o velikom amfiteatru poput onoga u Puli ili Rimu, Amfiteatar u Saloni je od velike važnosti za kulturu i povijest mještana. Izgrađen je u drugoj polovici drugog stoljeća prije Krista. Vjeruje se da je mogao ugostiti između 15 000 i 18 000 ljudi, što je u ono doba bila trećina stanovništva Salone.  Amfiteatar se nalazi na zapadnoj strani Salone. Zanimljiva činjenica je ta da je Amfiteatar u Saloni iskorišten u svrhe snimanja filma Mračni toranj, po knjizi Stephena Kinga.

2. Sustipan

Sustipan

Jugozapadni rt splitske luke zove se Sustipan po srednjovjekovnom samostanu Sv. Stjepana pod borovima, koji je služio kao konačište hrvatskim kraljevima. Početkom 19. st. na Sustipanu je uređeno prvo splitsko groblje, tada izvan grada, ali su ga nakon otvaranja novog gradskog groblja komunističke vlasti srušile, bez obzira na emotivnu povezanost Splićana s tim lokalitetom i izvanrednom umjetničkom vrijednošću tamošnjih grobnica. Do danas je od groblja sačuvan jedino klasicistički glorijet, a Sustipan je pretvoren u prekrasni park, pravu malu zelenu oazu nadomak Marjanu i gradu, s čijih se hridi prema pučini i otocima pred Splitom pruža pogled od kojeg zastaje dah.

Istočni dijelovi Sustipana pružaju i jedan od najljepših pogleda na Split, preko ACI-jeve marine u podnožju brežuljka, s čije zapadne strane je smješten bazen plivačkog i vaterpolo kluba Jadran.

3. Gornja Podstrana

gornja Podstrana
Pogled s Gornje Podstrane

Gornja Podstrana je živopisno i povijesno mjesto, ujedno i najviši je naseljeni predio današnje općine Podstrana. Povijest moderne Podstrane dobrim dijelom kreće s ovoga područja u gornjem dijelu brda Perun. Upravo su južne padine Peruna, brda koje je ime dobilo po staroslavenskom božanstvu, svojom blagom klimom i plodnim parcelama učinile ovo područje prepoznatljivim po uzgoju voća i povrća.

Jedna od znamenitosti ovog naselja je crkva koja je izgrađena daleke 1779., a obnova je krenula prije četiri godine. Crkva je posvećena Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije.

Danas Gornja Podstrana nije naseljena kao nekada, nekadašnja kućna ognjišta prepuštena su zubu vremena, no dobar dio starina obnovljen je i moderniziran u turističke svrhe. Uredne i obnovljene ceste, šetnice, brojni putokazi i vrlo “ukusno” odabran dizajn vanjske rasvjete ukazuju da ovo mjesto razmišlja turistički i to tako da uvažava tradiciju i prirodnu ljepotu.

4. Izvor Jadra

izvor Jadra

Jadro je tipična krška rijeka kratkog toka, ali bogata vodom, pa napaja Split, Kaštela i Trogir. Ulijeva se u more i nije u kontaktu ni s jednim drugim vodotokom, pa ta izolacija utječe na stvaranje endema. U Jadru se razvila mekousna pastrva, a uz obalu raste rijedak močvarni čempres. Jadro pruža sjajan ambijent za sve izletnike pogotovo ako se krene iz Solina prema izvoru rijeke, put će voditi kroz šetnice, a kasnije i kroz planinarske putove. Zbog njena značenja i događaja iz starohrvatske povijesti, naziva ju se i hrvatskim Jordanom.

Osobito je popularno izletište u blizini izvora rijeke. Ljubitelji prirode uživaju u zelenoj oazi uz uvijek svježu rijeku, a najviše je posjetitelja ljeti kada je na samom izvoru i desetak stupnjeva svježije nego na gradskom asfaltu.

5. Etno eko selo Škopljanci

Etno eko selo Škopljanci

Želite li uživati u čarobnoj prirodi Dalmatinske zagore i dobroj domaćoj hrani, posjetite Etno eko selo Škopljanci. To obiteljsko imanje sastavljeno od dvadesetak starih kamenih kuća, od kojih je 12 u potpunosti obnovljeno, smješteno je tridesetak kilometara od Splita, a smatra se zaštićenim spomenikom kulture Republike Hrvatske.

Ovdje uvijek imate što vidjeti – bez obzira na to jeste li došli uživati u ponudi dalmatinskih konoba Izba i Tor, diviti se prizorima stoljetne šume zaštićenog hrasta medunca, posjetiti etnografski muzej koji svjedoči o običajima ovoga kraja ili navijati na Seoskoj olimpijadi i borbama bikova.

Travnate površine u selu prilagođene su i opremljene svim potrebnim sitnicama za jednodnevni izlet ili kampiranje – od sanitarnih čvorova preko prostora za pečenje roštilja i mesa na ražnju do sportsko-rekreativnih terena.

6. Radmanove Mlinice

Radmanove Mlinice
Restoran u Radmanove Mlinice

U srcu kanjona rijeke Cetine, otprilike šest kilometara od Omiša smjestilo se izletište Radmanove mlinice. Ime je dobilo po obitelji Radman, koja ga je preuredila sredinom 19. stoljeća te je tada doživjelo svoj procvat.

Na tom vas prostoru očekuje pregršt zanimljivih aktivnosti kao što su zipline, slobodno penjanje, vožnja kanuom, rafting na rijeci Cetini, a možete se prepustiti i sunčanju te kupanju na obližnjoj plaži.

Pod zaklonom visokih stabla te s pogledom na prekrasna mlinska kola uživajte u bogatom izboru domaćih riječnih specijaliteta poput žaba, jegulja i pastrva, guštajte u morskim ribama ili jelima ispod peke. U restoranu Kaštel Slanica ne zaboravite isprobati domaći soparnik i kruh ispod peke.

7. Mosor

Mosor planina

Ljubitelji aktivnijeg odmora svakako moraju posjetiti planinu Mosor, koja se proteže od Splita od Omiša. Najviši vrh Veliki Kabal izdiže se na 1339 metara, a izrazito je popularan i Vickov stup na nadmorskoj visini od 1325 metara. Napunite baterije u šumama bijeloga graba, hrasta medunca i crnog jasena čiji se miris miješa s neodoljivim aromama smilja, pelina i kadulje koje također ovdje rastu.

Istražite špilju Vranjaču, a obvezno predahnite u Planinarskom domu Umberto Girometta, koji je smješten u središnjem dijelu planine Mosor na nadmorskoj visini od 868 metara. Lokalci tvrde da se ovdje pije najbolji biljni čaj od osam vrsta ljekovitih trava, a svakako treba isprobati i domaći paštafažol s kiselim kupusom i kobasicama.

I ne, objekt nema prilazne ceste, već do njega vodi nekoliko planinarskih staza, a najpopularnija je ona iz Gornjeg Sitnog.

8. Tvrđava Klis

Tvrđava Klis

Tvrđava Klis upečatljivo je zdanje koje dominira sjevernim prilazom najvećem hrvatskom gradu na Jadranu – Splitu. U bogatoj konkurenciji hrvatskih fortifikacijskih zdanja ubraja se među najznačajnije objekte te je svakako vrijedi posjetiti.

Tvrđava je poznata kao dom neustrašivih kliških uskoka, koji su pod vodstvom slavnog Petra Kružića 30-ak godina branili Europu i kršćanstvo od turskih osvajača.

Osim bogate povijesti i dojmljivih zidina, Klis se ističe i čarobnim pogledom koji se pruža prema Splitu te okolnim gradovima i otocima, ali i istoimenom naselju koje se smjestilo ispod tvrđave.

9. Bunari Rajčice

Bunari Rajčice

Nedaleko od Brštanova, između sela Nisko i Matasi, smješteni su bunari Rajčice, prekrasna atrakcija Kliške zagore koja je u posljednje vrijeme postala poznata širem krugu posjetitelja.

Bunari oduševljavaju svojom ljepotom, iako djeluju prilično zapušteno i nema nikakvih oznaka za prilaz do njih. Riječ je o deset skoro identičnih bunara izgrađenih u savršeno posloženom suhozidu, a unutar svakog napravljene su i kamene skaline. Prema pričama mještana, bunari su tu od doba Turaka. U nekim se spisima navode i kao ‘rimski bunari’, što bi značilo da su stari i preko tisuću godina. Konkretnih dokumenata ili dokaza o njihovu podrijetlu još uvijek nema, jer još nisu temeljito istraženi. Bunari na Rajčici odigrali su veliku ulogu u životu mještana ovog kraja. Iz njih se pojila stoka, ali i odnosila voda za kućanstva, a brojna djeca tu su prvi put zaplivala. Legenda kaže i da nikad nisu presušili.

Do bunara vodi i biciklistička staza koja prolazi i kroz Gizdavac, Muć, Postinje, Gornji Matasi i Brštanovo. U nastavku se može doći i do Klisa, Solina i dalje.

10. Izvor Graba

Izvor Graba

Selo Grab se nalazi sjeverozapadno od Trilja, na obalama rječice Grab nekoliko stotina metara od njenog izvora koji je jedan od najljepših krških izvora. Samo izvorište je čudesno lijepo – okruženo stijenama i bujnim zelenilom da vam se čini kao da se u nekom začaranom svijetu bajki.

Oko gornjeg toka rječice Grab nalaze se stare mlinice, a cijelo područje zaštićeno je kao značajni krajobraz. Mlinice su inače sagrađene prije više od 600 godina, a od nekadašnjih šest sačuvano je pet koje su obnovljene i u njima se još uvijek melje žito. Domaćini će vam rado pokazati svoju zbirku drvenih predmeta i neke stare vještine.
Stanište oko Graba je dom sovi ušari, žabi, pjegavom daždevnjaku…Cijeli kraj nadaleko je poznat po uštipcima, siru iz mješine, žabama, rašćiki, arambašićima…pa svakako probajte.

Dekoracija za piknik

Što je danas piknik bez slika za Instagram ili Facebook 😆😆? Ako želite dočarati ljetnu atmosferu i pozitivne vibracije SUNCOKRETI su super izbor. Lijepe žute boje koja isijava toplinom suncokreti su idealan poklon ako ste pozvani na piknik ili ga sami organizirate.
Lijepo vrijeme i ugodan boravak u prirodi želi vam cijeli tim OPG Frezija.
0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu