Međunarodni dan žena je dan koji slavi dostignuća žena i ženu općenito.  Prvi dan žena proslavljen je 28. veljače 1909. godine u Sjedinjenim američkim državama, zahvaljujući deklaraciji donjetoj od strane Socijalističke partije Amerike. Prva ideja o mogućnosti proslave dana žena, javlja se u 20. St. kao posljedica brojnih protesta vezanih za radnička prava.

Međunarodni dan žena službeno je ustanovljen 1910. u Kopenhagenu, na prvoj Međunarodnoj ženskoj konferenciji. Dan žena, u nas poznatiji i kao 8. Mart, u tom se svojstvu zadržao i danas te se obilježava diljem svijeta raznim umjetničkim performansima, koncertima, marševima, govorima i konferencijama, a svako od tih događanja jednako je posebno i inspirativno.

 

Zašto je, nakon više od 100 godina, i dalje bitan dan žena

 

Krajnji cilj zbog kojeg se dan žena i počeo obilježavati, potpuna politička, ekonomska i društvena rodna jednakost, još nije postignut. Razlika u prihodima između muškaraca i žena još uvijek postoji na globalnoj razini, a žene su u većini društava podzastupljene u najvišim krugovima politike i biznisa. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, s trenutnom brzinom napretka, razlika u primanjima muškaraca i žena na globalnoj razini nestala bi za 170 godina.

Na globalnoj razini 50 posto radno sposobnih žena je zaposleno u usporedbi sa 77 posto muškaraca. Među pet zastupnika u svjetskim zakonodavnim tijelima, samo je jedna žena. Na svjetskoj razini djevojke do 18. godine dobiju prosječno 4.4 godine obrazovanja manje od dječaka.

“Nisam ni muškarac ni žena, već autor” – Charlotte Bronte

Koja je tema Međunarodnog dana žena 2021. godine?

Tema ovogodišnjeg Dana žena je #ChooseToChallenge

“Izazvani svijet je upozoren svijet.”

“Pojedinačno, svi smo odgovorni za vlastite misli i postupke – cijeli dan, svaki dan.”

“Možemo odabrati osporavanje i prozivanje rodnih stereotipa i pristranosti.”

“Možemo odlučiti tražiti i slaviti ženska postignuća.”

“Zajedno možemo stvoriti inkluzivan svijet.”

“Iz izazova dolazi promjena. Odaberite izazov . ”

međunarodni dan žena u splitu

Zašto poklanjamo cvijeće na Dan žena i koja je njegova simbolika?

 

Kod naših susjeda Dan žena ili, kako to u Italiji češće nazivaju, La Festa della Donna ,obilježava se davanjem i primanjem cvijeta mimoze.

Povjesničari se ne mogu složiti kada i zašto je započeo čin darivanja mimoze, ali postoje dokumentirani dokazi da su muškarci u Rimu 8. ožujka 1946. davali mirisno cvijeće svojim suprugama, majkama, sestrama i kćerima u znak ljubavi i uvažavanja. U današnje vrijeme žene također daju cvijeće drugim ženama u znak solidarnosti.

Prije Drugog svjetskog rata, obilježavanje Međunarodnog dana žena događalo se u razne dane u mjesecu ožujku. Međutim, 1945. godine Unija talijanskih žena izglasala je da se datum utvrdi svake godine 8. ožujka. Njihov je razlog tome bio obilježavanje dva odvojena događaja koja su se dogodila izvan Italije. Prvi je bio štrajk ženskih odjevnih radnica u New Yorku 8. ožujka 1857. godine, koji je, dvije godine kasnije, rezultirao formiranjem prvog ženskog saveza u Sjedinjenim Državama. Drugi događaj bio je štrajk ruskih žena “kruha i mira” 8. ožujka 1917.

Neki se feministički pokreti žale da je taj dan postao previše komercijalan i da je izgubio svoju političku ideologiju. Većina ljudi bi se založila za ovaj službeni dan kada se žene mogu okupiti i proslaviti svoj spol i podignuti svijest o ravnopravnosti bez obzira na spol.

mimoza za dan žena
Kada govorimo o poklonima za Dan žena, znamo da se cvijeće nameće kao logičan odgovor. Stoga vam donosimo zanimljivosti o cvijeću koje možete pokloniti vašim majkama, sestrama, suprugama, prijateljicama ili pak kolegicama s posla. Sigurni smo da će pažljivo odabran buket njihovog najdražeg cvijeća izmamiti osmijeh na njihovim licima. Uz cvijeće ide dobro i prigodna knjiga (naravno od žena).

U prošlosti, simbol Međunarodnog dana žena bio je crveni karanfil, te se isti stoga najčešće poklanjao. No, danas se daruje razno cvijeće; od klasičnih ruža, do nježnih mimoza ili prekrasnih tulipana.

Koje boje izabrati

Kada govorimo o odabiru cvijeća, posebnu pažnju treba obratiti na njegovu boju, budući svaka boja ima svoju poruku i posebno značenje.

Bez obzira na vrstu cvijeća za koju se odlučite, ljubičasta boja je boja nježnosti, dok plava simbolizira vjernost, sanjarenje i maštanje. Narančasta pak predstavlja  životnu energiju i ponos. Bijela je boja očekivano simbol čistoće i čestitosti, crvena je tradicionalno boja ljubavi, životne vatre, elana i radosti. Zelena boja, javlja se kao boja  suosjećanja, dok žuta predstavlja već dobro znanu  ljubomoru, ali i radosti. Dvije krajnosti susreću se u ovoj posebnoj boji. Nježno, gotovo dječje nevino, ružičasto cvijeće  očekivano predstavlja mladost i sreću, te je idealan poklon za najmlađe pripadnice ženske populacije.

Sada kada smo pobliže spomenuli boje, vrijeme je da se vratimo i na vrste cvijeća koje se najčešće poklanjaju ženama na ovaj njima iznimno Važan dan.

MINI KARANFILI

mini karanfili
Već spomenuti karanfili, polako se vraćaju u modu; kao idealan poklon kolegicama ili prijateljicama. Crveni su simbol odanosti, i bogatstva, dok ružičasti prenose poruku da osobu kojoj ih poklanjamo nećemo nikada zaboraviti, te time predstavljaju i odanost. Još jedna interesantna stvar vezana za karanfil, jest i to da ga mnogi zovu cvijetom požude.

VJESNICI PROLJEĆA

vjesnici proljeća
Vjesnici proljeća logično se obzirom na dan kada slavimo Dan žena, nameću kao izvrstan izbor. Treba također napomenuti, kako ih najčešće poklanjaju žene ženama. Tako je primjerice buketić delikatne žute mimoze simbol ljubaznosti, moći te također i povjerenja. Upravo je ona jedan od najčešće poklanjanih vjesnika proljeća. No, bilo bi nepravedno zanemariti i ostale proljetne ljepotice- zumbule, ljubičice, visibabe , jaglace, tulipane i narcise, koji su također odličan izbor za poklon. Stoga ćemo pobliže objasniti i njihova skrivena značenja.

  • Ljubičice su znak vjernosti i odanosti. Svojom nježnom a opet veselom pojavom izmamiti će osmijeh na lice svake žene, te kuću ispuniti mirisom tek probuđene prirode
  • Zumbuli također simboliziraju vjernost ali i nepokolebljivost, odlučnost, iako mogu simbolizirati i razigranost, bezbrižnost. Plavi pak zumbuli znak su neraskidivosti, idealan poklon za vaše bolje polovice.
  • Narcise inače poznajemo kao simbol umišljenosti i samozaljubljenosti, no istodobno, oni su i simbol novog početka, te će zasigurno oduševiti neke od vama važnih žena.
  • Tulipan je simbol ženskog ponosa i borbe za svoja prava. S druge pak strane, crveni tulipani simbol su ljubavi, a žuti neuzvraćene ili nemoguće ljubavi. Ružičasti tulipan je onaj koji simbolizira brižnost i pažnju, dok bijeli očekivano simbolizira praštanje i čistoću.

 

ORHIDEJE

flower box orhideje za Valentinovo
Orhideje su još jedan od čestih izbora prilikom poklanjanja cvijeća za Dan žena. Za razliku od vjesnika proljeća, koje poklanja žena ženi, orhideje obično poklanjaju muškarci koji ženi žele pokazati koliko je za njih posebna i važna.

SUNCOKRETI

buket suncokreta
Suncokreti se mogu činiti kao neobičan izbor za poklon prilikom dana žena, jer svakako ne spadaju u one tradicionalne izbore, no to ne znači da nemaju posebnu ljepotu i značenje.  Ukoliko se muškarac odluči pokloniti ženi suncokret baš na ovaj važan dan, time joj poručuje da je ona za njega centar svijeta. Koja to žena ne bi htjela čuti, zar ne?

TORTA MIMOZA

torta mimoza
Pogledajte recept za poznatu talijansku tortu mimoza koja se tradicionalno radi 8. ožujka povodom Dana žena.

4 knjige za svaku ženu

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao pri odabiru cvijeta, knjige ili torte koju želite pokloniti vama dragim ženama na ova poseban dan, te vam pobliže objasnio što ćete joj time poručiti. Znamo da odabir nije lak, no sigurni smo da će svaka žena biti dirnuta i počašćena kada primi cvijet kao poklon na baš njen dan. Stoga, ne ustručavajte se, poklonite im cvijeće, pažnju i aktivno sudjelujte u podizanju svijesti ravnopravnosti.
0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu