Proglašen nacionalnim cvijetom Južne Afrike 1976. godine, kralj protee (Protea cynaroides) je vrlo lijep i jedinstveni cvijet. Široko je rasprostranjen u jugozapadnim i južnim dijelovima Južne Afrike u regiji fynbos.

Cvijet kralja protee može narasti do promjera 30 cm. Ovi cvjetovi koji oduzimaju dah razlikuju se u boji, od kremasto bijele do blijedo ružičaste ili tamne. Sama biljka naraste do visine između 0,35 i 2 metra i ima debelu stabljiku koja seže daleko pod zemlju. Ona sadrži mnogo pupova, što kraljevskoj proteji omogućuje preživljavanje požara koji često bjesne kroz njezino prirodno stanište. Kad požari izgore, mirisni pupoljci izbijaju u nježnim bojama – tako da je ova vrsta postala sinonim za ponovno rođenje.

vjenčani buket protea

Simbolika cvijeta Protea

Kralj Protea jedan je od najupečatljivijih simbola u Južnoj Africi. Prema južnoafričkoj vladi, cvijet je “amblem ljepote naše zemlje i procvata našeg potencijala kao nacije u potrazi za afričkom renesansom”. Pojavljuje se na grbu Južnoafričke republike, zajedno s mnogim drugim simbolima.

Južnoafrički kriket tim od milja zovu “Proteas”, a cvijet se pojavljuje na službenom grbu ovog kluba. Iako je ragbi ekipa dobila ime po proljeću, a ne po protei, dresovi oba sportska kluba sadrže kraljevsku proteu ukrašenu južnoafričkim zlatnim i zelenim bojama.

Ime biljne obitelji Proteaceae, kao i rod Protea, kojem pripada i King Protea, potječe od imena grčkog boga Proteja, božanstva koje je navodno moglo mijenjati svoj oblik. Ovo je odgovarajuće ime za ovu vrstu cvijeta, budući da je vrsta poznata po svojoj nevjerojatnoj raznolikosti cvijeća i lišća.

Upotreba King Protea

Ovaj neobični cvijet ima dug život u vazi i u cvjetnim aranžmanima. Također se može osušiti te sačuvati za dug period. Vrlo je popularan izbor u buketima za vjenčanje.

Gdje ih pronaći

Danas se King Protea uzgaja u više od 20 različitih zemalja.

Organizacije, uključujući Međunarodno udruženje protea, komercijalno ih uzgajaju, a uvedeni su u parkove i vrtove širom svijeta. Oni koji se žele okušati u vlastitom uzgoju, sjeme protee mogu naručiti od tvrtki poput Fine Bush People iz Južne Afrike.

Protea kao rezano cvijeće dostupna je i u bolje opremljenim cvjećarnicama diljem hrvatske.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu