Filtrirajte vodu i zadržite zemlju u tegli za cvijeće

 

U prošlosti se filter za kavu koristio isključivo za pravljenje kave – danas ga koristi sve više ljubitelja cvijeća. Mali papirnati filteri imaju višestruku upotrebu i vrlo su korisni za vaše biljke u teglicama! Prvi je korak staviti filter za kavu na dno tegle za cvijeće. Treba ga postaviti između dna i odvodnih otvora tegle- tamo gdje voda i zemlja obično prolaze. Kad to učinite, filter će propustiti vodu i zadržati zemlju.

priprema pitara za presađivanje

Filter umjesto šljunka na dnu tegla za cvijeće

 

Zašto je korisno? Vrlo često zemlja začepljuje otvore, što sprječava prolazak viška vode, ali i protok zraka. To može uzrokovati propadanje korijena biljke i eventualno izumiranje.
Vjerojatno ste čuli ili vidjeli kakve učinke postižete postavljanjem šljunka na dno tegle za cvijeće. To je ista ideja, ali filteri za kavu su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u teglicama. A to znači da u tegli ima više zemlje– na čemu će biljke biti zahvalne!

Postoji još jedan trik za koji su filtri za kavu idealni. Budući da apsorbiraju vodu, zadržat će vlagu svaki put kad zalijevate cvijeće. Neće biti previše vlage koja uzrokuje truljenje korjena – već idealna količina! Dakle, ako ćete koristiti filtere za kavu, nećete morati tako često zalijevati biljku.

 

I posljednje, ali ne najmanje bitno – filtri za kavu korisni su kad trebate presaditi biljku. Čuvati će da se zemlja ne raspadne.

Tegle za cvijeće – gdje kupiti i kako izabrati

 

Trebam li novu teglu?

 

Da. No, prije nego što počnemo objašnjavati zašto, moramo reći, čestitamo na vašoj novoj biljci! Sada dolazi prvi korak u brizi o biljakama: presađivanje. Zbog toga vam treba nova tegla za cvijeće, a mi ćemo vam reći kako je odabrati.

U razgovoru s drugim uzgajivačima cvijeća i biljki, izrazi “tegla” i “žardinjera” upotrebljavaju će se naizmjenično. Tegle su uglavnom manje, okrugle i obično bi trebale sadržavati jednu biljku. Žardinjere su obično namijenjene otvorenom prostoru, nepravilne su veličine i mogu sadržavati mnogo biljaka.

 

Moram li izvršiti ponovno presađivanje u novu veću teglu za cvijeće?

 

Da. Uvijek je zabavno malo zaprljati se i, što je još važnije, dobro je za vašu biljku. Ponovnim presađivanjem biljke u veću teglu u nju dodajete svježu smjesu zemlje za cvijeće. Ne samo da će vaša biljka moći održati svoju trenutnu veličinu, već će moći rasti u korjenu pa samim time i u visinu.

 

Je li veličina bitna?

 

Da. Kada odabirete teglu za cvijeće, odaberite posudu koja je 1 do 2 puta veća od trenutne veličine, ako je biljka trenutno u posudi od 25cm ili manjoj. Ako je vaša trenutna veličina tegle za cvijeće veća od 25 cm, odaberite teglu promjera 30 do 32cm.