Cvijeće možete kupiti gotovo bilo gdje, lokalnoj cvjećarnici, trgovini, tržnicama i drugim mjestima. Kako znate da kupujete kvalitetan proizvod? Ovaj će vam članak dati nekoliko savjeta kako odabrati najsvježije cvijeće bez obzira na to gdje ih kupujete.

ruža odozdo

Osjetite donju stranu latica. Lagano kliznite prstima od stabljike do krajeva latica. Ako je cvijeće svježe, donje latice bi trebale biti čvrste na dodir. Slušajte lagano šuštanje kad prstima prelazite donjom stranom latica. Ovaj zvuk znak je svježine kod cvijeća.

Prepoznajte i spriječite botritis – tihog ubojicu cvijeća

botritis na ruži

Botritis se smatra jednim od najrazornijih elemenata povezanih s rezanim cvijećem. Što je botritis i zašto je toliko štetan? To je gljivica koja naglo smanjuje život mnogih cvjetova. Možda ćete primijetiti tamno smeđe mrlje koje se pojavljuju na laticama ili mekane stabljike.

Botrytis cinerea (siva plijesan) je gljivica koja uzrokuje gubitak kvalitete na cvjetovima kao što su ruža, krizantema, gerberi i lisianthus. Mjesto nastanka, sezona, higijena tijekom prerade i skladištenja, vremenski uvjeti i kontrola temperature igraju važnu ulogu u izgledu i razvoju botritisa. Ova gljivica uspijeva i na živim i na ubranim biljnim materijalima. Infekcija započinje kada se malene spore plijesni prošire zrakom. Počevši od male bijele mrlje na cvjetnim laticama, ona se širi točno do dna cvijeta. Postupno mijenja boju u smeđu i konačno sve latice otpadnu. Da bi se mogle kretati, ove spore trebaju vlagu. Kondenzacija na pupoljku/cvijetu i pakiranju često je dovoljna da se spore botritisa brzo razviju.

Što možeš učiniti?

Imajte sposobnost prepoznavanja botritisa.
Prvo morate znati fizičke karakteristike i znakove da je vaše cvijeće zaraženo. Prvo ćete vidjeti male točkice ili mrlje na njegovim laticama i lišću. Ako stabljike izgledaju mlitavo ili latice izgube živost, to bi mogao biti uzrok. Brzo primijetite botritis i reagirajte jer kada se dogodi, bolest će se brzo proširiti. Dodatno pazite na cvijeće sklono botritisima kao što su delphinium i zijevalica.

Kupujte od uzgajivača
Infekcija botritisom često se događa rano u lancu distribucije. Obratite pažnju prilikom kupnje cvijeća. Kupite cvijeće iz izvora koji su pouzdani i poznati po svojoj kvaliteti. Najsiguriniji ste kad kupujete direktno od uzgajivača. Pažljivo pregledajte svaku stabljiku prije hidratacije cvijeća i pobrinite se da je voda čista. Operite ruke jer botritis možete prenijeti i dodirom. Gljivica se može sakriti u lišću. Uklonite sve listove koji izgledaju ugroženi.

Uklonite svu plastičnu i ostalu ambalažu.
Ako je vaše cvijeće došlo umotano u celofan izvadite ga vani što prije “na zrak”.  Prisutnost vlage i kondenzacije stvara plodno tlo za botritis. Kada se celofan drži na grozdovima cvijeća, zrak ne može teći i vlaga se počinje stvarati stvarajući savršeno okruženje za napredovanje bilo koje bakterije ili gljivice.

Pregledajte cvjetove

ljiljan pelud

Potražite rastresiti pelud unutar cvjetova. Sjeme i rastresiti pelud ukazuju na to da su cvjetovi prerasli svoje najbolje vrijeme.

mirisne frezije

Odaberite cvijeće s pupoljcima koji se tek počinju otvarati u odnosu na one koji su već potpuno otvoreni. Cvjetni se pupoljci i dalje otvaraju ako se drže u vazi s vodom. Kupite rezane tulipane, frezije i ljiljane koji su potpuno zatvoreni. Boja cvijeta trebala bi biti vidljiva na vrhu pupoljka, ali pri dnu cvijet treba biti zelen.

pjegavost na lišću

Odaberite rezano cvijeće sa lišćem zdravog izgleda. Listovi trebaju izgledati čvrto, svježe i zeleno. Preskočite cvjetove s opuštenim, žutim, smeđim ili pjegavim lišćem. Pjegavost ukazuje na prisutnost bakterija ili gljivica u lišću.

dijelovi cvjeta

Cvijet se nalazi na cvjetištu, gornjem proširenom dijelu cvjetne stapke. Vanjski dijelovi cvijeta su čaška i vjenčić. Čašku čine lapovi,a vjenčić čine latice. U unutrašnjosti cvijeta nalaze se spolni dijelovi cvijeta

Provjerite jesu li čaška i lapovi zeleni i zdravi. To su mali listovi koji na dnu između stabljike i latica drže cvjetnu glavicu.

čaška lapovi cvijeta

Također je dobro kupovati cvijeće koje je u sezoni cvjetanja. Više nego vjerojatno cvijeće izvan sezone je uznemireno zbog transporta i pretjeranog rukovanja. Ako kupujete kod lokalnih uzgajivača sigurno ćete dobiti cvijeće koje će biti svježe i dugotrajnije. Samo pripazite na par znakova koje smo naveli i možete duže uživati u svom prekrasnom buketu cvijeća.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu