Brzi i jednostavni savjeti za održavanje svježeg rezanog cvijeća

 

 

Znate li što je prigovor potrošača broj 1 na kupnju cvijeća? Dugovječnost.

Osim što će ljude odvratiti od kupovine cvijeća, prerano uvenuto cvijeće šteti i ugledu proizvođača. Pa što možete učiniti da vam cvijeće dulje ostane svježe? Evo par brzih, ali esencijalnih savjeta za njegu i rukovanje cvijećem koji koriste cvjetni profesionalci, a temelje se na višegodišnjem iskustvu OPG-a Frezija.

Ono što napravite nakon što preuzmete cvijeće značajno utječe na to koliko dugo će izgledati svježe.

Prije nego što cvijeće završi u vjenčanom buketu ili središnjem događaju, ono često putuje od farme do dobavljača, pa onda do lokalne cvjećarnice. Kao i kod ljudi, putovanja i temperaturne razlike mogu utjecati na cvijeće. Ono ponekad stoji danima po hladnjačama. Kupnjom direktno od proizvođača ne samo da dobivate svježe ubrano cvijeće, nego i doprinosite smanjenju ugljičnog otiska na okoliš.

 

Stavite cvijeće u veliku čistu posudu.

stavite cvijeće u čistu veliku posudu

Čistoća je najvažnija

 

Za zdravije cvijeće uvijek započnite čistom vazom ili spremnikom. Pravilo cvjećara je da vaše kante s cvijećem i posude trebaju biti dovoljno čiste da biste iz njih mogli piti. Oprane kante stavite naopako da se osuše ili ih stavite na dezinficiranu površinu. Kako biste bili sigurni da stabljike cvjetova nisu preusko stisnute, odaberite vaze sa širokim vratom.

Stavite cvijeće u toplu vodu.

cvijeće u toploj vodi

Naravno, vruća voda neće pomoći. Temperatura bi trebala biti oko 43-44 Celzijevih stupnjeva. Ulijte vodu u vazu s cvijećem i stavite je na hladno mjesto na sat ili dva. Molekule tople vode brže se kreću kroz stabljike, dok cvjetovi gube manje vlage jer je zrak hladan. Ova metoda, nazvana “otvrdnjavanje”, pomaže produžiti život svježe rezanog cvijeća.

Ako ne želite otvrdnuti cvijeće, upotrijebite mlaku vodu.

cvijeće u mlakoj vodi

Ako ne koristite prethodnu metodu, jednostavno stavite svoj buket u mlaku vodu ili vodu sobne temperature. Svježe rezano cvijeće lakše uzima mlaku vodu nego hladnu. Međutim, cvijeće koje raste iz lukovica najbolje ide u hladnu vodu.

kako spasiti cvijeće

Rehidratizirajte cvijet

 

Da biste to učinili, trebat će vam oštar čisti nož i posuda napunjena vodom. Kraj cvjetne stabljike držite pod vodom, a oštrim nožem odrežite stabljiku pod kutom od 45 stupnjeva, najmanje dva centimetra od kraja stabljike. Sve vrijeme držeći stabljiku pod vodom. Ovaj novi rez otvara vodene žile. Rez se vrši pod vodom da se spriječi ulazak zraka u novi rez. Zatim podignite cvijet ravno gore iz posude za rezanje zadržavajući kap vode na odsječenom kraju stabljike. Stavite cvijet u vazu napunjenu otopinom hladne vode i cvjetnog konzervansa / hrane. Nikad ne koristite škare za papir. Rezanje neadekvatnim škarama istiskuje stabljiku i uništava žile koje prenose vodu u cvijet.

Mjenjajte vodu često i koristite hranu za cvijeće

hrana za cvijeće

Hrana za cvijeće

Ovu “hranu za cvijeće” možete kupiti u trgovinama za vrtlarske potrepštine ili je sami pripremiti. Cvjetni konzervansi sadrže osnovne komponente potrebne za produljenje života svježeg rezanog cvijeća. Štoviše, među njihovim sastojcima su i biocidi koji sprječavaju širenje i zarazu biljaka.

Jednostavan način pripreme domaće otopine konzervansa je miješanjem limunske sode s klorom. Za to ćete samo trebati dodati bilo koje gazirano piće koje sadrži šećer i kiselinu u vodu.

Upotrijebite jedan dio sode na tri dijela vode, a zatim dodajte nekoliko kapi izbjeljivača (ne više!) Kako biste ubili štetne mikroorganizme. Zapravo, ova smjesa može biti mnogo učinkovitija od nekih komercijalnih konzervansa za cvijeće.

 

Održavanje

Za najduži vijek trajanja cvijeća, preporučuje se svaka tri dana cvjetne stabljike ponovno podrezati pod vodom, isperite donji dio stabljika da biste ih očistili od truleži, očistite vazu i dodajte novi cvjetni konzervans / otopinu hrane i vode u vazu.

Cvijeće držite dalje od izravnog sunca, izvora topline i voća.

cvijeće među voćem

Pronađite mjesto za svoje cvijeće koje nije na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili u blizini izvora topline, jer će i jedno i drugo negativno utjecati na vaše cvijeće. Također biste trebali izbjegavati stavljanje rezanog cvijeća u blizini posude s voćem, jer ono emitira male količine etilena, plina koji može uzrokovati brzo propadanje cvijeća.

Uklonite uvenute cvjetove i lišće što je prije moguće.

uklonite uvenute cvjetove

Uklonite uvenute ili izblijedjele cvjetove iz vaze kad god ih primijetite. Inače, etilen, plin koji se ne oslobađa samo od voća već i od uvenulih biljaka, oštetit će zdravo cvijeće.

 

Hitna pomoć za cvijeće:

primili ste najljepši buket crvenih ruža za Valentinovo. Ruže su bile savršene kad ste ih primili jučer. Ali, jutros primjećujete da su se cvijeće se objesilo. Nemojte paničariti. Nekoliko jednostavnih koraka ispravit će problem:

 

1. Odmah djelujte. Spuštena glava znak je da cvijeće ne dobiva dovoljno vode. Ako ovo ispravite rano, ruža će se u potpunosti oporaviti. Ako predugo čekate, možda se neće oporaviti.

2. Pazite da vaše ruže nisu smještene na izravnom suncu, u blizini izvora topline ili propuha. Ovi uvjeti će uzrokovati da ruža gubi vodu brže nego što se može zamijeniti kroz stabljiku

3. Općenito, uvijena glava nastaje zbog začepljenja stabljike. Blokada stabljike može biti uzrokovana mjehurićem zraka u stabljici, bakterijama ili gljivicama u vodi u vazi ili otopljenim mineralnim tvarima u vodi. Tretman za sve vrste začepljenja stabljike je isti.

4. Izbacite staru vodu iz vaze. Operite vazu sapunom i vodom. Vrlo dobro isperite vodom, a zatim završno ispiranje s vodom i klorom ako je potrebno.

5. Napunite vazu svježom vodom. Ako živite u području s visokim udjelom minerala u vodi, koristite filtriranu vodu ako je to moguće.

6. Promiješajte i potpuno otopite komercijalnu cvjetnu hranu u vodi u vazi. Koristite preporučenu količinu. Nikad nemojte koristiti više od preporučene količine. Ako nemate cvjetnu hranu pri ruci, samo upotrijebite vodu i dodajte cvjetnu hranu kasnije.

7. Podrežite ruže jedan do dva centimetra od dna pod kutem od 45 stupnjeva pod mlayom vode te ih vratite u čistu vazu s pripremljenom cvjetnom hranom.

Nadamo se da vam je ovo pomoglo spasiti vaš prekrasni buket cvijeća. Ako ste zadovoljni našim savjetima molimo vas da ih podijelite s vašim prijateljima koji ih isto mogu iskoristiti.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu