Brzi i jednostavni savjeti za održavanje svježeg rezanog cvijeća

Znate li što je prigovor potrošača broj 1 na kupnju cvijeća? Dugovječnost.

Osim što će ljude odvratiti od kupovine cvijeća, prerano uvenuto cvijeće šteti i ugledu proizvođača. Pa što možete učiniti da vam cvijeće dulje ostane svježije? Evo par brzih, ali esencijalnih savjeta za njegu i rukovanje cvijećem koji koriste cvjetni profesionalci, a temelje se na višegodišnjem iskustvu OPG Frezija. Ono što napravite nakon što preuzmete cvijeće značajno utječe na to koliko dugo će izgledati svježe.

Cvijeće počinje venuti u trenutku kad je procvjetalo. To znači da se ćelije cvijeta više ne dijele i rastu. Prije nego što cvijeće završi u čudesnom svadbenom buketu ili središnjem događaju, ono često putuje od farme do dobavljača, pa onda do lokalne cvjećarnice. Kao i kod ljudi, putovanja i temperaturne razlike mogu utjecati na cvijeće. Ono ponekad stoji danima po hladnjačama. Kupnjom direktno od proizvođača ne samo da dobivate svježe ubrano cvijeće, nego i doprinosite smanjenju ugljičnog otiska na okoliš.

 

ranunkule u vazi

Čistoća je najvažnija

 

Za zdravije cvijeće uvijek započnite čistom kanom, vazom ili spremnikom. Pravilo cvjećara je da vaše kante s cvijećem i posude trebaju biti dovoljno čiste da biste iz njih mogli piti. Oprane kante stavite naopako da se osuše ili ih stavite na dezinficiranu površinu.

Prilikom obrade cvijeća uklonite sve lišće koje će biti ispod vodene linije. To sprječava da propadne u vodi.

 

Žuti pompon

Rehidratizirajte cvijet

Da biste to učinili, trebat će vam oštar čisti nož i posuda napunjena vodom. Kraj cvjetne stabljike držite pod vodom, a oštrim nožem odrežite stabljiku pod kutom od 45 stupnjeva, najmanje dva centimetra od kraja stabljike. Sve vrijeme držeći stabljiku pod vodom. Ovaj novi rez otvara vodene žile. Rez se vrši pod vodom da se spriječi ulazak zraka u novi rez. Zatim podignite cvijet ravno gore iz posude za rezanje zadržavajući kap vode na odsječenom kraju stabljike. Stavite cvijet u vazu napunjenu otopinom hladne vode i cvjetnog konzervansa / hrane. Nikad ne koristite škare za papir. Rezanje neadekvatnim škarama istiskuje stabljiku i uništava žile koje prenose vodu u cvijet.

alstromerije buket

Hrana za cvijeće

jest omogućiti cvijeću da stoji u otopini vode i cvjetnih konzervansa / hrane najmanje dva sata na sobnoj temperaturi. Cvjetovima treba vremena da se potpuno hidratiziraju i preuzmu ugljikohidrate i ostale sastojke u cvjetnom konzervansu / hrani. Nekim cvjetovima treba 24 sata za potpunu hidrataciju nakon branja.

 

Održavanje

Za najduži vijek trajanja cvijeća, preporučuje se svaka tri dana cvjetne stabljike ponovno podrezati pod vodom, isperite donji dio stabljika da biste ih očistili od truleži, očistite vazu i dodajte novi cvjetni konzervans / otopinu hrane i vode u vazu.

 

Hitna pomoć za cvijeće:

primili ste najljepši buket crvenih ruža za Valentinovo. Ruže su bile savršene kad ste ih primili jučer. Ali, jutros primjećujete da su se cvijeće se objesilo. Nemojte paničariti. Nekoliko jednostavnih koraka ispravit će problem.

  1. Odmah djelujte. Spuštena glava znak je da cvijeće ne dobiva dovoljno vode. Ako ovo ispravite rano, ruža će se u potpunosti oporaviti. Ako predugo čekate, možda se neće oporaviti.
  2. Pazite da vaše ruže nisu smještene na izravnom suncu, u blizini izvora topline ili propuha. Ovi uvjeti će uzrokovati da ruža gubi vodu brže nego što se može zamijeniti kroz stabljiku.
  3. Općenito, uvijena glava nastaje zbog začepljenja stabljike. Blokada stabljike može biti uzrokovana mjehurićem zraka u stabljici, bakterijama ili gljivicama u vodi u vazi ili otopljenim mineralnim tvarima u vodi. Tretman za sve vrste začepljenja stabljike je isti.
  4. Ruke postavite oko svog cvijeća neposredno iznad vrha vaze i podignite buket ravno gore van iz vaze. Držite buket zajedno, isperite stabljike pod tekućom vodom, a zatim rasporedite na boku, (držače se zajedno)
  5. Izbacite staru vodu iz vaze. Operite vazu sapunom i vodom. Vrlo dobro isperite vodom, a zatim završno ispiranje s vodom i klorom ako je potrebno.
  6. Napunite vazu svježom vodom. Ako živite u području s visokim udjelom minerala u vodi, koristite filtriranu vodu ako je to moguće.
  7. Promiješajte i potpuno otopite komercijalnu cvjetnu hranu u vodi u vazi. Koristite preporučenu količinu. Nikad nemojte koristiti više od preporučene količine. Ako nemate cvjetnu hranu pri ruci, samo upotrijebite vodu i dodajte cvjetnu hranu kasnije.
  8. Uhvativši cvijeće s obje ruke, malo stisnite stabljike i stavite buket natrag u vazu.
  9. Napunite svoj kuhinjski sudoper vodom. Izvadite svaku ružu iz vaze jednu po jednu. Držeći stabljiku ruže pod vodom, oštrim nožem odrežite jedan do dva centimetra od dna stabljike.
  10. Brzo umetnite svaku ružu natrag u vazu. Pazite da stabljika bude umetnuta duboko u vodu.

Nadamo se da vam je ovo pomoglo spasiti vaš prekrasni buket cvijeća. Ako ste zadovoljni našim savjetima molimo vas da ih podijelite s vašim prijateljima koji ih isto mogu iskoristiti.