Provjereni osnovni i najjeddnostavniji recepti za palačinke

 

Recept za palačinke je vrlo jednostavan ali za dobiti savršene palačinke najvažniji su detalji. Evo par savjeta kako postići to savršenstvo:

 • Nabavite pravu tavu. Najlakša je tefal tava za palačinke koja ne smije biti izgrebana jer će se palačinke lijepiti za nju. Najbolja bi bila tavica od kovanog željeza. Na njoj palačinke ispadaju savšene zbog temperature koja se ravnjomjerno rasporedi.
 • Napravite ili kupite Ghee (pročišćeni maslac) te na njemu ispecite palačinke. Okus će biti puno bolji nego na običnom ulju. Nemojte koristit običan maslac jer on brzo izgori već na niskim temperaturama i nije pogodan za pečenje palačinki.
 • Mješajte smjesu ručno, pjenjačom. Ako previše miješate smjesu, posebno mikserom to se više oslobađa gluten te će te dobti žilave palačinke.
 • Dok pečete prvih nekoliko palačinki pokušajte odredtiti koliko vam točno treba smjese za jednu palačinku da bi dobili lijepu tanku
 • Nemojte dodavati previše šećera, to vrijedi i za vanilija šećer. Smeđe pruge na pečenim palačinkama su ništa drugo nego karamelizirani šećer. Vjerujem da ne želite totalno smeđe palačinke.
 • Okrenite palačinku samo jednom. Palačinke je najbolje provjeriti dizanjem s jednog kraja tave. Nemojte ih okretati po nekoliko puta jer će biti tvrde i žilave.
 • Smjesu stavite u hladnjak na najmanje jedan sat. Gluten, umreženi lanac dva proteina, nastaje kada se miješaju pšenično brašno i voda. Poželjna je reakcija kada pravite stvari poput kruha, ali nije toliko poželjna za palačinke. Odmaranje smjese nakon što se napravi, “opušta” gluten i stvara lagane, prozračne palačinke.
 • Prilikom pečenja prve palačinke dodajte malo više ulja ili pročišćenog maslaca. Tako vam se prva palačinka neće zaljepiti a i sve ostale će se lakše ispeći.
 • Ako korisite tavicu od gusa (kovanog željeza) polako je zagrijte i pecite palačinke na srednjoj temperaturi. Ako kositite od tefala posebno pripazite da temperatura nije pre jaka ni pre slaba.

 

Smjesa za 20 palačinki

 

Sastojci:

4 Jaja
0.5 Litre Mineralne Vode
0.5 Litre Hladnog Mlijeka
Korica Pola Nešpricanog Limuna
Velika Žlica Ruma (Preporuka)
450g Glatkog Brašna
50g Šećera
1 Vanil Šećer
10g Soli
Malo Ulja

Palačinke sa jestivim cvijećem

 

Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko tisuća godina. U mnogim jelima Bliskog Istoka i Perzije koristile su se latice ruže i naranče. Cvijet trešnje i posebne vrste krizanteme je bio popularan u Japanu. Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse čiji se recept držao u tajni, a maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin.

U našoj kuhinji također već koristimo cvijeće: to su artičoka, brokula, cvjetača, cvjetovi tikvica, salata od maslačka i mnogo toga.

Osim što cvijeće krasi vaše vrtove, može krasiti i vaše stolove. Cvijeće poput ljubičica ili jorgovana može poslužiti kao šaren i fin ukras za vaše deserte.

Salate od jestivog cvijeća su postale trend u svijetu – koliko zbog svog atraktivnog izgleda, neodoljivih latica, mirisa i boja, toliko i zbog blagotvornog učinka koje imaju po zdravlje.

Pozitivan učinak na zdravlje

 

Poznato je da cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka.

Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru.

Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifa je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana.

Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, lijeći prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive se koristi za liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Preporučuje se da se, nakon što se cvijeće ubere, ostavi da pluta u vodi okrenuto naopako jer se na taj način čisti, a da se potom uroni u ledenu vodu, gde će ostati manje od jedne minute.

Važno je imati na umu da nije svaki cvijet jestiv, već se, naprotiv, može naći i poneki otrovan, baš kao što je slučaj sa gljivama. U red cvijetova koje treba izbegavati pri pripremi ukusnog obroka spadaju narcis, rododendron, glicinija, oleander i drugi.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu