Ništa ne može uljepšati prostoriju (ili dan) poput buketa svježeg cvijeća. Cvijeće je često rezervirano za posebne prigode, ali mislim da u njemu treba uživati ​​i diviti mu se svaki dan! Nevjerojatno je kako samo promatranje veselih gerbera ili miris jedne ruže može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres.

Istraživanje je otkrilo da čak devedeset posto Hrvata smatra da je pod srednjom ili visokom razinom stresa. Među ispitanima je gotovo trećina osjećala visoku razinu stresa što stanovnike Hrvatske, u usporedbi s onima drugih zemalja po doživljaju stresa svrstava negdje u zlatnu sredinu, naglašeno je. Gallupovo istraživanje za prošlu godinu otkrilo da najveći stres osjećaju stanovnici Grčke jer tamo visoku razinu stresa doživljava čak 59 posto ljudi. Pri neslavnom su vrhu i Albanija te Sjedinjene Američke Države. U tim zemljama visoku razinu stresa osjeća čak 55 posto ljudi.

Južnoameričke države poput Paragvaja, Paname i Gvatemale našle su se na vrhu popisa zemalja s najmanje stresa, a ljudi su ondje rekli da su ‘osjećali brojne pozitivne emocije svaki dan’. Stručnjaci tvrde da je to kulturološki fenomen prema kojem se stanovnici Južne Amerike više fokusiraju na pozitivne strane života.

Nedavna istraživanja pokazuju da cvijeće prirodno smanjuje stres i umiruje naše raspoloženje. Da, dobivanje cvijeća na poklon trenutno nas čini sretnima, ali blagodati traju mnogo dulje od početnog trenutka radosti. Dodavanjem nekoliko cvjetova u svoj svakodnevni život možete smanjiti depresiju i tjeskobu te pojačati kreativnost i produktivnost. Evo cvjetne snage! Da biste se nadahnuli, donosimo vam par jednostavnih načina za uživanje u cvijeću koje ne mora biti samo na Valentinovo ili Majčin dan.

Probudite se uz cvijeće i smanjite stres u startu!

cvijeće na nočnom ormariću

Postavite mali aranžman pored svog kreveta tako da je prvo što vidite kada se probudite je prekrasno cvijeće – poput malog jutarnjeg poklona samom sebi! Jarke boje vam pomažu da se osjećate energično, te su savršene za one dane kada niste sigurni da li se želite dignuti iz kreveta. Stres najviše proradi ujutro čim se probudimo i počnemo razmišljati o zadacima i problemima koji nas čekaju. Neka vaša prva misao bude “kako je lijepo ovo cvijeće pored mog kreveta”. Najveći izvor stresa nije izvan nas, nego u nama. To su naše misli i način na koji doživljavamo te interpretiramo događaje i ljude oko sebe.

I jedan cvijet je dovoljan

ranunkule u bočici parfema

Znanost kaže da nam cvijeće pomaže da se osjećamo povezani, što dovodi do bolje veze s onim kome ga poklanjamo. Stoga kupite ili uberite makar jedan cvijet i podijelite ga s nekim. Ako je ta osoba pod stresom sigurno će barem na neko vrijeme osjetiti pozitivu koja zrači kroz cvijeće. Stavite ga u starinsku bočicu parfema i postavite negdje neočekivano i obično poput radnog stola ili police za knjige. Lijepa boja dati će vašem danu malo radosti i vedrine.

Umijte se u laticama ruža i operite stres sa svog lica

umivanje u laticama ruža

Osjećat ćete se poput božice dok se namakate luksuznom kupkom s ružinim laticama. Želite li više ruža u svojoj dnevnoj rutini? Nabavite kupku od ružinog mlijeka, piling od kamilice i ruže, domaći tonik od ružine vode, bombe za kupanje, sapun i ulje za tijelo. Za umirujući efekt odaberite latice svijetle boje. Sve ovo će vam pomoći da razbistrite um i smanjite stres te možete čiste glave razmisliti kako riješiti probleme i izazove koji vas more.  Stres ima niz negativnih učinaka – loše utječe na zdravlje, a na poslu smanjuje produktivnost, otežava donošenje odluke i negativno se odražava na međuljudske odnose. Stres se preslikava i na privatan život. Kada smo u društvu osobe pod stresom, posebice ako je to netko nama blizak, zahvaljujući zrcalnim neuronima, taj stres prelazi na nas. To znači da stres zaposlenicima i osobama u njihovoj obiteljskoj i radnoj sredini uzima veliki danak na mentalnoj, fizičkoj i emocionalnoj razini.

Stavite cvijeće u kosu i pošaljite poruku NE stresu

cvijeće u kosi

Dodavanje cvijeća odjeći ili kosi je tako romantično. Zataknite cvjetić u džep ili iza uha, napravite lijepi vijenac da okružite punđu ili napravite traku za glavu. Jednostavno se opustite na slobodan dan. Dobivat ćete pohvale tijekom cijelog dana! To je još jedan od načina za samnjiti stres cvijećem. Još jedan sjajan način nošenja cvijeća je u parfemu ili nanošenjem na zglobove i vrat čistih cvjetnih esencijalnih ulja poput ruže i lavande.

Jestivo cvijeće

jestivo cvijeće

Iznenadili biste se kad biste saznali koliko je cvijeća ne samo jestivo već i nevjerojatno ukusno! Dodajte organske, neprskane maćuhice, ljubičice, ruže, lavandu, kamilicu i voćne pupoljke u salate, slastice od sladoleda i kreme, limunadu. Napravite vodu s okusom ruže i cvijeta naranče ili potražite sirupe napravljene od cvijeta bazge i jasmina.

Uradi sam

Napravite kiblu od leda sa cvijećem

Želite li ovog ljeta impresionirati svoje goste? Napravite ovu posebnu kiblu od leda i cvijeća! Ovo je poprilično jednostavno izraditi i izgleda fantastično.

Dodajte malo radosti dok radite dosadne poslove

cvijeće pored sudopera

Pranje suđa zna biti vrlo naporan i dosadan posao, ali postavljanje male vaze sa par cvijetova pored sudopera čini inače nezabavan zadatak ugodnijim. Staklena vaza u boji još je jedan način da dodate energičnu, sretnu boju.

 

Nadamo se da smo vam pomogli bar malo odagnati stres ovim cvijetnim trikovima. Ponekad sve što trebamo je malo pozitive i nečeg lijepog da se zaustavimo i razmislimo smireno kako dalje.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu