Hortenzije su vrlo popularne kao rezano cvijeće i kao biljke za vrt zbog svojih velikih, lijepih cvjetova. Veliki cvjetovi izgledaju poput pompona koji rastu na grmlju koje može biti visoko poput stabla. Dolaze u raznim različitim bojama i oblicima. Postoji preko 75 vrsta hortenzija, od kojih je većina porijeklom iz Azije. Najpoznatija je Hydrangea macrophylla koja se naziva i hortenzija velikog lista. Kad pomislite na bujne cvjetove ili dodatke velikim buketima, ovo je vjerojatno prva vrsta koja vam pada na pamet. Iako je neprocjenjivo lijepa, hortenzija simbolizira mnogo različitih stvari, od iskrenih osjećaja do frigidnosti i loše sreće. Većina priča o hortenzijama stare su nekoliko stoljeća, ali još uvijek utječu na to kako danas gledamo na cvijeće. Kada darujete cvijeće hortenzije prijateljima ili obitelji, pobrinite se da odaberete pravu boju kako biste izbjegli krivo značenje. Ne brinite se, donosimo vam uvid u značenje najčešćih nijansi!

hortenzije u vrtu ispred kuće

Povijest i podrijetlo hortenzije

 

Hortenzija je prvo uzgojena u Japanu i često se naziva Ajisai. Cvijeće cvjeta tijekom kišne sezone (tsuyu) od lipnja do srpnja i pretvara mjesta poput Hrama Meigetsuin u mističan, mirisni vrt. Japanci su poznati po očaravajućim vrtovima i rotirajućim pričama oko svog cvijeća. Hortenzija nije iznimka. Legenda kaže da je japanski car darivao plave hortenzije obitelji djevojke koju je volio. Ne samo da su Japanci stoljećima uživali u slatkom mirisu i živim bojama hortenzija, drevni fosili iz vremena prije 40-65 milijuna godina pokazuju da biljka već duže vrijeme raste i u Sjevernoj Americi. U Europi se hortenzije pojavljuju tek 1736. godine, kada je kolonist u Englesku donio sjevernoameričku sortu. Danas se hortenzije mogu naći u cijeloj Aziji, Americi i Europi.

torta ukrašena hortenzijama

Hortenzija Značenje i simbolika

Etimološko značenje imena hortenzije potječe od grčkih riječi za vodu, hidros i angos. Dat je biljci zbog svog oblika nalik drevnom vrču s vodom. Kako je prikladno, jer hortenzije zahtijevaju stalnu vlagu da bi ostale sretne, zdrave i lijepo cvjetale. Iako se čini da se svi slažu da briga za hortenziju uključuje puno zalijevanja, simbolika cvijeća drastično varira između kultura. U Japanu je cvijet povezan sa srdačnim osjećajima, razumijevanjem i isprikom. Japanski car očito je ostavio trajni dojam ne samo na obitelj svoje djevojke već i na ostatak svog carstva. Hortenzija može dalje simbolizirati jedinstvo i zajedništvo. Suprotno tome, hortenzije imaju negativan sentiment u Velikoj Britaniji gdje su korištene za izjavu oholosti i hvalisavosti. Ova se povezanost temelji na sposobnosti biljke da proizvodi mnogo cvjetova, ali vrlo malo sjemena. Engleski muškarci u 1800-ima slali su hortenzije ženama koje su ih odbijale, optužujući ih za frigidnost. Zahvaljujući lošem stavu viktorijanskih muškaraca i nedostatku empatije, vjeruje se da se mlade žene koje uzgajaju hortenzije u svom dvorištu nikada neće udati. U hrvatskoj hortenzija ima sličnu simboliku kao i u Japanu, te je jedan od najčešćih cvjetova na vjenčanjima.

Značenje po bojama

Iako hortenzije simboliziraju različite stvari u različitim kulturama, značenja različitih boja uglavnom su ujednačena širom svijeta. Kada tražite pravu hortenziju koja će izraziti vaše osjećaje ili namjere, bez obzira gdje se nalazite, pobrinite se da odaberete pravu boju.

Hortenzije po bojama

Plava hortenzija

 

Kao što već znate, japanska tradicija koja stoji iza plave hortenzije proizlazi iz legendarne carske isprike svojoj djevojci. Bez obzira jeste li u Japanu ili negdje drugdje u svijetu, plava hortenzija simbolizira vašu zahvalnost i razumijevanje za nekoga drugoga i uvijek je promišljen način da priznate da vam je žao.

 

Bijela hortenzija

 

Bijela hortenzija simbolizira aroganciju, taštinu ili hvalisanje. Ovo značenje vjerojatno potječe iz viktorijanskog doba, kada su muškarci darivali cvijeće potencijalnim klijentima. Bijela, međutim, također simbolizira čistoću i gracioznost što bijele hortenzije čini lijepim i prikladnim dodatkom vjenčanim buketima!

 

Ružičasta hortenzija

 

Ružičaste hortenzije simboliziraju istinske osjećaje i izvrsno se uklapaju u proljetne i ljetne vjenčane bukete ili aranžmane za stolom. Neki kažu da ružičaste hortenzije nose iskrene emocije i značenje ljubavi. Pobliže pogledajte pojedine cvjetove i vidjet ćete da nalikuju srcu!

 

Ljubičasta hortenzija

 

Posljednje, ali sigurno ne najmanje važno, ljubičasta hortenzija predstavlja želju za dubokim razumijevanjem i često se bira za darove oko četvrte godišnjice braka. Ljubičasta boja povezana je s ponosom, kraljevstvom i zahvalnošću u mnogim kulturama i zasigurno s prekrasnim načinom pokazivanja zahvalnosti prema partneru nakon četiri godine braka.

Činjenice o hortenziji

Hortenzije su više nego samo lijepi cvijet. Imaju nekoliko iznenađujućih svojstva koji ih čine fascinantnom biljkom kako za početnike, tako i za stručnjake. U nastavku pogledajte činjenice:

  • Različite boje cvjetova hortenzije izravno su povezane s razinom kiselosti u tlu. Da bi cvjetala u živopisnoj, nježnoj dječjoj plavoj boji, hortenziji treba kiselo tlo s razinom pH ispod 5,5. Za ljubičaste hortenzije idealna razina pH mora biti od 5,5. do 6,5. Hortenzije koje se uzgajaju u tlu s razinom pH iznad 7 cvjetaju u ružičastoj, pa čak i crvenoj boji. Zemljišta s različitim razinama kiselosti u blizini mogu dovesti do lijepih ispiranja u boji čak i unutar istih cvjetova.
hortenzije u svim bojama
  • Ako mislite da su šareni cvjetovi latice, prevarili ste se. Oni su sepali, koji su modificirani listovi koji štite cvjetni pupoljak. Prekrasne varijacije boja događaju se kako sepali stare, a prejaki pigmenti cvjetove pretvaraju iz ovozemaljskog zelenila u šarene ljepotice.

  • Lišće hortenzije sadrži nisku razinu otrova cijanida. Iako rijetko smrtonosno, konzumiranje lišća može prouzročiti proljev, mučninu, pa čak i napadaje, pa bi roditelji djece i kućnih ljubimaca trebali biti sigurni da im je ovo cvijeće nedostupno.

Upotreba hortenzije

 

Iako ne biste trebali grickati lišće hortenzije u svom vrtu ili buketu (iz gore objašnjenih razloga), budisti koriste lišće hortenzije serrate za pripremu slatkog čaja koji se konzumira u sklopu rituala čišćenja. Rečeno je da pomaže u liječenju autoimunih poremećaja, kao i malarije, bubrežnih kamenaca i povećane prostate. U zapadnoj kulturi hortenzija ima mnogo različitih namjena. Indijanci su korijen koristili kao diuretik, a koru kao sredstvo za ublažavanje boli, posebno za bolove u mišićima i opekline.

buket hortenzija

Hortenzija ima bogatu povijest koja objašnjava zašto je s njom povezano toliko različitih značenja. Iako mogu biti prilično zbunjujuća, nadamo se da vam je naš vodič za boje pomogao da malo bolje razumijete cvijet. Sama veličina i varijacije boja čine hortenziju prekrasnom vrtnom biljkom koja svakog zadivi svojom ljepotom. Ako niste vlasnik vlastitog zelenog prostora, uživajte u bujnom cvijeću u prekrasnom buketu koji će uljepšati svaku sobu svojim slatkim mirisom i živahnim cvjetovima.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu