šarene ranunkule
žuta ranunkula
bijela ranunkula
pink ranunkule

Podrijetlo ranunkula

Ranunkula pripada velikoj cvjetnoj vrsti, porodici Ranunculaceae i sve ljubitelje cvijeća oduševljava bogatstvom nježnih, toplih boja cvjetnih glavica. U Europu je cvijet ranunkule došao iz Perzije u 16. stoljeću, a slavu mu je pronio putopisac Sir John Chardin koji je, posjetivši legendarne perzijske cvjetne vrtove, i otkrio njegovu ljepotu. Vrlo brzo stekao je veliku popularnost te je u kasnom 17. stoljeću izdan prvi katalog koji opisuje mnogo različitih tipova ovog cvijeta.

“U 18. stoljeću ovaj se cvijet naveliko uzgajao te je dostigao vrijednost kao i tulipan u stoljeću prije.”

Azijska legenda o ranukulama

govori o nastanku ranunkula gdje je mladog princa zbog njegove dobrote i ljepote začarala zla vještica i pretvorila ga u žabu. On je svojim predivnim glasom i pjesmom uljepšavao život brojnim bićima, ali je sam bio nesretan. Od tuge je i umro, a na mjestu gdje su vodene nimfe pronašle njegovo tijelo izrastao je predivan cvijet ranunkula.

Izgled ranunkula

Danas ranunkule broje oko 400 različitih tipova koji se međusobno razlikuju po boji, veličini cvata, visini stabljike.U simboličkom jeziku cvijeća nosi značenje raskošni šarm, i to iz vremena vladavine kraljice Viktorije kada je simbolički jezik bio vrlo popularan. Cvjetni stručak koji je sadržavao cvijet ranunkula bio je svojevrsna potvrda šarma neke osobe.

Cvijet ranunkula jednako je romantičan kao i cvijet ruže i božura. Iako sitnijeg volumena, svojom formom gradi jednostavne, a opet vrlo raskošne cvjetne dekoracije. Odličan je izbor za jednostavne, romantične vjenčane bukete te dekoracije prostora – bilo da ih uz više vrsta cvijeća kombinirate u stolne dekoracije u raskošnim posudama ili samostalno u staklenim vazama. Jednostavna raskoš vam je sigurna.  I dok je na prelasku iz 19. u 20. stoljeće popularnost ranunkula naglo stala, danas se vraćaju u modu. Nove sorte i nijanse boja oduševljavaju nove generacije ljubitelja cvijeća. Postanite i vi jedan od njih! Nabavite svoj buket direktno od proizvođača OPG Frezija.

#OBOŽAVAMRANUNKULE

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu