Sanseverija ( sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik) jedna je od najpopularnijih i najtvrdokornijih vrsta sobnih biljaka . Podzemni dio čini robustan rizom koji se ponekad nalazi djelomično izvan tla. Listovi su mesnati, uspravni, kruti i sabljasti, razvijaju se iz bazalne rozete, tamnozelene su boje, prošarani poprečnim sivo zelenim crtama s žutim rubovima. Zreli list naraste od 70 do 90 centimetara u visinu i oko 5 centimetara u širinu.

Sanseverija je član obitelji Asparagacea – roda vrtnih šparoga. Sanseverija je prvi put uzgajana u Kini i čuvana kao dragocjena sobna biljka jer se vjerovalo da je osam bogova darovalo svoje vrline (dug život, prosperitet, inteligencija, ljepota, umjetnost, poezija, zdravlje i snaga) onima koji su uzgajali sabljarku.

Sanseverija je također među nekoliko biljaka koje je NASA odabrala za istraživanje o tome kako se biljke mogu koristiti za pročišćavanje zraka i za borbu protiv “sindroma bolesne zgrade”. Prema zajedničkim studijama koje su proveli Odjel za hortikulturu Sveučilišta Georgia i Institut za istraživanje okoliša Sveučilišta Yonsei u Seulu, Koreja, Sanseverija ima dokazanu sposobnost uklanjanja formaldehida i benzena iz zraka.

Kako uzgajati Sanseveriju?

 

Sanseveriju je lako uzgajati i gotovo je neuništiva. Napredovat će ili na vrlo jakom svjetlu ili u gotovo mračnim kutovima kuće. Idealna biljka za sadnju u teglama, izvrsna je u grupiranju s ostalim biljkama, a jednako dobro će uspijevati na podu ili na policama. Ova biljka je također otporna na sušu.

Svjetlo

Iako vrlo nezahtjevne, biljke Sanseverije preferiraju neizravno, ali postojano svjetlo. Mogu se prilagoditi uvjetima izravnog sunca, a dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvjetljenje. U tom slučaju će šare na listovima biti slabije izražene. U svijetlim prostorijama sanseverije će cvjetati. Njihovi cvjetovi su mali i neugledni, ali imaju miris koji podsjeća na miris vanilije.

Tlo

Biljka Sanseverija preferira rastresitu, dobro dreniranu smjesu zemllje za tegle. Ova biljka dobro će se snalaziti u pješčanim supstratima. Odaberite zemlju za cvijeće s malo treseta. Višenamjenska zemlja za kaktuse i sukulente također je dobar izbor.

razne vrste sanseverije

Voda

Neka se zemlja između zalijevanja osuši. Tijekom zime zalijevanje smanjite na mjesečno ili kad god je tlo suho na dodir. Ne treba je previše zalijevati, jer je podložna truljenju. Prilikom zalijevanja obratiti pažnju da voda za zalijevanje ne dospije u središte biljke. Ako se voda zadržava u središtu biljnog busena izazvat će truljenje biljke. Voda iz tanjurića ispod posude treba se izliti. Za zalijevanje koristiti vodu sobne temperature.

Temperatura i vlaga

Sanseverija preferira tople uvjete i patit će ako bude izložena temperaturama nižim od 10 stupnjeva.

U prehladnoj prostoriji prestaje s rastom, teško se oporavlja i često propada. Optimalna temperatura tijekom zime je od 14 do 16°C, a tijekom ljeta od 18 do 25°C.

Ne treba je premještati s jednog mjesta na drugo, jer su sanseverije osjetljive na promjene.

Postavite biljku na mjesto gdje će biti zaštićena od propuha.

Gnojivo

Tijekom vegetacije prihranite sanseveriju blagim gnojivom za kaktus ili uravnoteženim tekućim gnjojivom s polaganim otpuštanjem (gnojivo 10-10-10) razrijeđenog 50/50 s vodom. Ne prihranjujte zimi.

Presađivanje Sanseverije

Prilikom sadnje u tegle odaberite one od čvrstog materijala jer jaki korijeni lako mogu napuknuti i slomiti slabe posude. Sanseverija je općenito sporo rastuća biljka i rijetko je treba presađivati, ali ako joj se pruži dovoljno sunca, mogla bi brzo rasti i zahtijevati presađivanje ili dijeljenje jednom godišnje. Presađujte ovu biljku u proljeće. Prilikom presađivanja uvijek upotrijebite svježu zemlju za cvijeće.

Razmnožavanje Sanseverije

Sanseverije se razmnožavaju dijeljenjem ili lisnim reznicama. Dijeljenje biljke je lakši i jednostavniji način razmnožavanja. Tijekom proljeća kada se presađuju biljke sanseverije možemo podijeliti i na taj način razmnožiti.

Biljke pažljivo izvaditi iz posude i razdijeliti korijen ako je želimo razmnožiti. Na dno nove posude staviti drenažni sloj koji će osigurati otjecanje suvišne vode. Korijen sanseverije se postavi na sloj zemlje iznad drenažnog sloja, zatim prekriti završnim slojem zemlje i zaliti. Posudu s biljkom staviti na svijetlo i toplo mjesto. Ponovno je zaliti tek kad se zemlja prosuši.

Sanseverije sa žutim rubom je preporučljivo razmnožavati dijeljenjem. Ako se razmnožavaju reznicama izgubit će žuti rub po kome su prepoznatljive.

razne vrste sabljarki

Vrste Sanseverije

 

Postoje patuljaste, srednje i visoke sanseverije, dok se njihov list razlikuje po uzorcima i bojama ovisno o vrsti, sa žutim ili srebrno-bijelim prugama na rubovima lista. Danas se uzgaja velik broj sorata, među kojima su najpoznatije Compacta, Laurentii, Hahnii, Goldiana i mnoge druge. Uglavnom uzgajamo tri vrste:

Sansevieria trifasciata – karakteriziraju je tamnozeleni listovi u obliku sablje s poprečnim sivkastim prugama.

Sansevieria trifasciata ‘Laurenti’ – najpoznatija je sorta, izgled je sličan osnovnoj vrsti, ali rub joj je prekriven širokom žutom prugom što mu daje posebnu egzotičnost i dekorativnost. Ako se razmnožava reznicom lista, gubi se žuta pruga, pa se može razmnožavati samo dijeljenjem.

Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ – niža je sorta (oko 25 cm) s kratkim, širim, eliptičnim i tamnozelenim, stojećim lišćem koji tvori široku rozetu. Ne tvori cvjetove.

Posebno je zanimljiva Sansevieria cylindrica koja ima debele, cilindrične listove, zelene s poprečnim tamnozelenim prugama, duljine od 80 cm do 120 cm i širine od 1 do 3 cm. Obično se u rozeti razviju 3 do 4 lista. Zovu je cilindrična sablja, afričko koplje i cilindrična zmija. U biljkama dobivenim dijeljenjem svi su listovi uspravni, dok su listovi u biljaka dobivenih ukorjenjivanjem reznica lista udaljeni od središta rozete.

obojana sanseverija

Toksičnost

Biljka sanseverija umjereno je otrovna za ljude, pse i mačke. Ako progutaju biljku, ljudi mogu trpjeti kratkotrajne simptome, uključujući bol u ustima, slinjenje i mučnine. U rijetkim slučajevima može izazvati dermatološku reakciju, ali uglavnom je toksična samo ako se proguta. U mačaka i pasa gutanje može uzrokovati prekomjerno slinjenje, bol, mučninu, povraćanje i proljev.

Bolesti

Sanseverija je dugovječna i otporna biljka. Moguća je pojava pjegavosti na listu, pa ako se to dogodi, list se mora odrezati nekoliko centimetara ispod zahvaćenog područja. Ako iznenada izložimo sanseveriju sa zasjenjenog mjesta izravnoj sunčevoj svjetlosti, lišće će izgorjeti.

Iako je sanseverija otporna na prašinu i zagađeni zrak, potrebno je povremeno krpom ili spužvom obrisati njezino lišće od prašine i drugih nečistoća.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu