SVI SVETI,DUŠNI DAN-RAZLIKE,ZANIMLJIVOSTI, VODIČ ZA ODABIR CVIJEĆA

Znate li razliku Svih svetih i Dušnog dana? Želite doznati neke zanimljivosti o ovim važnim blagdanima ili Vam  treba pomoć pri odabiru cvijeća? Ne brinite, jer u prilogu donosimo sve navedeno na jednom mjestu.

Svi sveti (1. studenog)

Prvog studenog svake godine slavimo blagdan Svih svetih kako bi se prisjetili svih onih koje je Crkva proglasila svetima kao i onih koji možda nisu još sveti, ali predstavljaju ideal kršćanskog života.

Dušni dan (2. studenog)

Drugog studenog slavimo Dušni dan tijekom kojeg se prisjećamo svih svojih dragih pokojnika prilikom molitvi ,prisustva na svetim misama ili odlascima na groblja.

JESTE LI ZNALI?

1.Svi sveti su se počeli obilježavati već u 4. st., a prvi tragovi zabilježeni su u Antiohiji.

2.Papa Grgur III. premjestio je blagdan Svih svetih upravo na datum 1. studenog.

3.U Hrvatskoj se Svi sveti obilježavaju pod ovim imenom od 1996.

4.Dušni dan nastao je krajem I. tisućljeća na inicijativu benediktinskog opata iz Clunyja svetog Odilona.

5.Španjolska je 1748. dobila povlasticu da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise, a 1915. se povlastica proširila na ostatak Crkve.

6.U Meksiku se 1. studenog obilježava sjećanje na svu pokojnu djecu,a 2. studenog sjećanje na sve pokojne odrasle, a njihove proslave su se našle i na popisu UNESCO-a.

7.U prošlim vremenima bio je običaj prirediti gozbu u spomen na mrtve ili se ostavljala hrana na grobovima pokojnika.

Kako ispravno izabrati cvijeće?

Za Svi svete i Dušni dan odlučite se za cvijeće kojim ćete iskazati žaljenje, ljubav, mir, duhovnost, svetost i toplinu. Obavezno izaberite živo cvijeće jer je upravo ono simbol vječnog života naših najmilijih.

1.Ping Pong Krizanteme

Sigurno prva asocijacija na blagdan Svih svetih su nam ping pong krizanteme poznate po svojim loptastim cvjetnim glavicama koje su iznimno cijenjene u Kini i Japanu, a ujedno su i službeni cvijet mjeseca studenog. Odlučite se za žute nijanse cvjetova koji predstavljaju ljubav ili ljubičaste koji predstavljaju pažnju i obzir.

2.Krizantema multiflora

Posljednjih godina iznimno popularne su sitne multiflora krizanteme u lončanicama zbog toga jer su otpornije od drugih vrsta na vremenske prilike, uz to njihov širok spektar boja proteže se od žute kao simbola ljubavi do ljubičastih koje predstavljaju brigu i dobre želje, a bijele su najbolji simbol odanosti, stoga su posebno lijepe i kompozicije koje ujedinjuju dvije boje ovih krizantema.

3.Špine

Još jedna poznata vrsta krizantema su popularne špine poznate po svojim izduženim laticama, a predstavljaju vječni mir koji želimo našim pokojnicima, iznimno dobar izbor su ljubičaste koje znače suosjećanje.

4.Ranunkule

Ranunkule su također cvijeće koje dolaze u širokom spektru boja, ali za ovu prigodu izaberite crvene koje znače duboku ljubav ili tamnije nijanse ljubičaste koje simboliziraju sve one posebne u našim životima.

5.Margarete

Margareta je cvijet koji označava ljubav i zaštitu i tradicionalno se smatra cvijetom prikladnim za žene

 

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u Trgovinu